AANTEKENINGEN BEZOEK KAREL LASSCHE DEVENTER. dd. 01-09-2000. (14)

Klokslag half elf zijn we op de Danzigweg nummertje 10. We worden welkom geheten door Janet en Mark Boone,jurist, en op het kantoor van Karel en Mark,
Daar drinken we een kop koffie met iets lekkers erbij, wij praten honderd­uit over onze handicap, intussen is Karel Lassche ook binnengekomen, 10:50 uur.
Marianne vraagt hoe het zo gekomen is, dit werk.

Karel is in Losser geboren.
Eerste centen verdient op de markt met stoffen.
Echtgenote ontmoet op de markt te Utrecht, op 26 jarige leeftijd.
Cafe Ensche Ludje Beren, een gokkast gezien.
Op de Vogeltjesmarkt zo’n apparaat gekocht, laten ombouwen van Francjes naar Nederlandse valuta, en het apparaat bij kroeg Ludje Beren geplaatst, met dezelfde afspraken zoals de vorige leverancier van die gokautomaat dat deed.
Nu zit hij in al jaren in Deventer, GEEN gokkasten op sport­complexen wel speelautomaten.

Hierna krijgen we een rondleiding, door de privé collectie van gokautomaten en jukeboxen. Zelfs een automaat die in peper­muntjes uitbetaald. Automaten van all over the world en vanaf 1924. Ook laat Karel enkele jukeboxen spelen uit 1938 met daarin bakelieten platen en het speelt ook nog. De inworp is 1 stuiver en voor een kwartje krijg je 11 nummers.

De taxi uit Olst is er al om half twaalf in plaats van 12.15 uur, dus de chauf­feur wordt aan de koffie gezet en wij ver­volgen ons laatste stukje rondleiding.
Tegen twaalf uur nemen we afscheid, Hans bedankt Mark, Karel is al foetsie, en overhandigt hem namens Kiekuut een doosje Bijtjes.
We krijgen van hem allemaal een beker en een balpen en de begeleiders nog een boekje van Henk van Baalen over het soos leven in Deventer.

De gasten vandaag zijn:
Jennie Demmers, Zaim Djulbec, Carel/Gerda van Eck, Yvonne de Groot, Jos Karssema­kers, Gerard Lugtenberg, Marianne Poppenk en Veldwachter, Hans.

(Kenmerk; kiekuut.2000.lassche.00)