VERSLAG DICKENS KERSTMARKT 2000. (17)

Zondag, 17 december 2000, voor de 10e keer de Dickensmarkt in de Hanzestad Deventer. Onze Soos “Kiekuut” gaat voor de 2e keer deze markt bezoeken. Dankzij een oproep in “Ronde de IJssel” werd onze groep uitgebreid met een 8-tal personen. In totaal verzamelen zich keurig op tijd een 22-tal personen bij Hotel Royal op de Brink. Het is net negen uur in de ochtend en overal zijn de mensen druk bezig om alles voor deze dag klaar te zetten. Na het handenschudden, drinken we hier chocolademelk, wel jammer overigens dat het oplos choco was. Dat zijn we eigenlijk niet gewend. Maar de speciaal gebakken Dickens Koek van Bussink Koek laten we ons goed smaken. Na een korte toe­spraak van de organisatie komt de gids, een bewoner van de Walstraat ons afhalen en we gaan om 09:50 uur van start. De Walstraat in, tien jaar geleden door de Fam. Strik, antiek­win­kel, begonnen met deze markt en wat nu een enorme publiekstrekker is geworden. De geuren van gepofte kastanjes, gluhwein, wafel, worst en snert vangen we al op. Ook zijn er al vele bewoners gekleed in de kleren van toen. Boven op het Bergkerk­plein nuttigt menigeen een beker Gluh­wein, lekker warm worden van binnen maar ook de koude handen vinden de beker aangenaam. Want het weer is goed, droog, een klein zonnetje en lekker waterkoud. Om 10:30 uur nemen we afscheid van onze gids en overhandigen hem een fles  Veldwachterbier. Van hier uit gaan we de Brink op waar een kerstmarkt is, we zigzaggen er door heen en eindigen bij de Keizerstraat waar al een mensenmassa staat te wachte op de opening van de Walstraat. Maar eerst komt de optocht van Dickens met alle verklede personen daarin en voorafgegaan door muziek. Na dit schouwspel gaan we de drukte verlaten, via de steegjes gaan we naar het enige Hofje wat Deventer heeft, vandaar naar het proefgebied waar de nieuwe gidslij­nen liggen, want de Deventer binnenstad wordt opgeknapt en de bekende ribbelgidslijnen gaan verdwij­nen en we krijgen nu een ssort “molgoot”, maar heel vervelend zitten hierin ook afwateringroosters.  Na deze inspec­tie via het Noordenberg­kwartier naar Eetcafé “De Oude Wijze”, de organi­satie heeft daar gereser­veerd, maar goed ook want de gelegenheden op het Grote Kerkhof zijn allemaal ook al goed vol, we schrijven de tijd van 11:45 uur. Moet je nagaan we mogen hier boven zitten een smal krakerig trappetje op met onze lotgenoten. Boven zitten we knus bij elkaar en drinken daar wel echte chocolademelk en eten een broodje.
Om 12:30 uur nemen we afscheid van enkele gasten. Een tiental personen gaan nog de Lebuinestoren beklimmen. De toren die voor ons speciaal een uur toegankelijk is voor dat ook hier de grote meute komt. We beklimmen de toren door middel van een wenteltrap met een leuning. In totaal tellen we 219 treden naar boven. Boven aangekomen staan we 46 meter hoog, de toren is zelf 60 meter van lengte. We krijgen deskundige uitleg, ook zien we de slingerende rivier de IJssel en dat er vandaag in plaats van 1 nu 2 pontjes varen tussen de Worp en de binnenstad en dat er al heel veel auto’s geparkeerd staan. Ook speelt de beijaardier op het carillon kerslie­deren tussen twaalf en één. Om half twee staan we weer beneden, sommigen met knikkende knieën maar wel voldaan. We bedanken de gis en gaan dan de Lebuineskerk binnen, redelijk verwarmd en hier spelen van middag diverse orkesten hun kersliederen. We luisteren naar “Eendracht” uit Colmschate en nemen hier afscheid van de nog aanwezigen.

De organisatie blijft alleen achter, maar denkt wel dat het een mooie Kiekuut dag is geweest.

Nogmaals fijne feestdagen en een goeie stap in 2001

De gasten vandaag zijn:
Tienie/Mirjam Beekman, Hans/Gerrie Bonthuis, Gunther Bosch, Jenny Demmers, Zaim Djulbic, Carel/Gerda van Eck, Yvonne de Groot, Her­man/Gé Keijl, Hr. en Mevr. Meijer, Ger­rit/Martje Moeken, Greet van Mourik met vriend, Henk/­Marianne Poppenk, Hans/Rijkje Veldwachter.

(Kenmerk: Kiekuut\0001\dickens.00)