VERSLAG BEZOEK AAN DE MANEGE TE SCHALKHAAR (18)

Op zaterdag, 13 januari 2001, brengen we een bezoek aan de Manege gelegen aan de Oerdijk te Schalkhaar. Voor de meesten van de 13 gasten is het verzamelen bij de rijwielstalling van het NS station te Deventer. Twee gasten gaan rechtstreeks. Goed, iedereen is keurig op tijd en men staat al een klein beetje ongeduldig te wachten op de organisatie. Gelukkig is het vrieskouweer met een heldere blauwe hemel en een goed stralende zon.
Tien minuten na de afgesproken tijd van 13:15 uur komen de laatste vier gasten onder wie de organisatie aangemarcheerd. Ze hebben de 1500 meter rit van Mark Tuitert tegen Ids Postma nog even bekeken. Helaas is het lid, Mark Tuitert, van de Deventer IJs Club gevallen en het sprookje is voor dit Europees Kampioenschap helemaal uit.
Hans deelt de 3 auto’s in en de mini- colonne gaat naar Schalkhaar. We komen er achter dat we geen fototoestel bij ons hebben. Rijkje koopt een wegwerptoestelletje in het dorp Schalkhaar. Hans spreekt onze groep toe en deelt ook al mede dat de aktiviteit van februari, op 1.2.2001 is., uitnodiging volgt later nog.
We wachten met smart op de heer Jan Oostewechel, even na twee uur gaan we de koude Manege in en nemen plaats aan de boarding van de “bak”. Na een korte begroe­ting met de groep mogen we paardrijden in de manege, we hebben de beschik­king over 4 paarden, te weten: Cita, Vera, Amber en Bonova. Af en toe geeft Jan uitleg over de paardesport. De manege op de huidige lokatie staat er vanaf 1964 en ze hebben plusmi­nus 15 paarden in eigen beheer.
De eerste vier gaan de bak in en wel als volgt:Tinie op Bonova, Yvonne op Vera, Gerda op Cita en Mirjam op Amber. Voor Gerda kan de lol niet op, die maakt rondje na rondje met haar begeleidster, met elk paard loopt een meisje mee om eventuele calamiteiten te voorkomen. Of denkt Gerda hoe kom ik in hemelsnaam weer van dit paard af, want uiteindelijk zit je ongeveer een meter zestig hoog. Uw tekstschrijver gaat op, weet niet meer, maar eerst m’n linkervoet in de beugel en dan met een brede zwaai m’n rechter­been over het zadel en natuurlijk de rug van het paard, ik dacht oef ik dender aan de andere kant er zo weer af, maar nee hoor m’n billen grijpen zich vast aan het zadel. Van onze groep hebben sommigen na veel aan­dringen toch een ronde gemaakt, uiteindelijk hebben 11 personen op/in het zadel gezeten. De “bak” kent een afmeting van  20 bij 40 meter. De paarden met papieren en in Nederland gefokt, krijgen een naam mee met de geboorte, net zoals bij de auto’s dan niet bij geboorte maar bij jaaruitgif­te van de auto. Bij de paarden bijvoorbeeld de B is van 1985 en zo kun je dan een paard MET papieren altijd herleiden hoe oud hij of zij is. Van iedereen is er een aktiefoto gemaakt, zie de bijlage. Tussen 14:10 en 14:38 uur hebben we doorgebracht met de paarden. Hierna nemen we afscheid van Jan en overhandigen hem een doos Bussink Bijtjes en de meisjes gaan mee naar de kantine voor een drankje. Met de trap naar boven gaan we met ons allen en nemen plaats aan de stamtafel, van hieruit kun je zo de “bak” inkijken. De jägermeister en de Glühwijn smaakt een ieder goed. Klokslag vier uur gaan we voldaan de manege weer uit en iedereen gaat zijn/haar weegs.

Kiekuut is weer een ervaring rijker.

De gasten vandaag zijn:
Tinie/Mirjam Beekman, Hans/Gerrie Bonthuis, Jenny Demmers, Zaim Djulbic, Carel/Gerda van Eck, Yvonne de Groot, Jos Karssemakers, Marianne Poppenk, Hans/Rijkje Veldwach­ter.

(kenmerk; kiekuut/2001/manege.01)