VERSLAG STADSWANDELING BINNENSTAD DEVENTER (20)

Voor de middag van 2 maart 2001  valt er heel wat hemelwater, maar als we om 13:50 uur allemaal al staan te wachten bij de VVV, komt het zonnetje erbij en het is droog. We zijn vanmiddag met 13 personen en 2 gidsen, Joop Overmaat en Nico Heckers, en een stagaire, Tamara.
We rekenen eerst per persoon F. 5.00 af en we vertrekken om 14:07 uur en wandelen de Keizerstraat in richting V en D. Eerst op de Brink bekijken we het kantongerecht van 1613, waar nog zichtbaar en voelbaar de plaats is van het schavot. Sinds het tijdperk van Napoleon kennen we de huis­nummers, voor die tijd werden de huizen van namen en gevelstenen voorzien. We steken de Brink over en komen bij het standbeeld van Albert Schweitzer, het beeld staat hier inmiddels alweer 26 jaar. Waarom zijn beeld hier staat in Deventer, omdat hij een orgelliefhebber was en in onze hanzestad veel, heel veel gespeeld heeft op volgens hem een wonder­schoon orgel. Ook het Bussink Koek huisje bekijken we en waarom staat Deventer bekend om zijn koek. Omdat vroeger de Bergen­vaarders en Schoonenvaarders koek meenamen op hun reizen omdat de koek langer houdbaar is en voedzaam.
Het mooie gebouw de Waag op de Brink staat er vanaf 1528, Deventer viel die tijd onder het Bisdom van Utrecht en de Hertog van Gelre wilde graag Deventer inpalmen, dat lukte hem niet. Kiek in de Pot symboliseert die tijd van Hertog van Gelre en aan de andere kant van de waag hangt Kiek uit de pot, dit is meer een grap. Maar naast dit beeldje hangt een ketel waar de valsemunters werden gestraft, want die werden in een teil met hete olie gegooid en wel door muntslager Batenburg. Deventer kende vroeger een hele reeks verschil­lende soorten munten, te weten 110 stuks. Naast de Waag staat de 3 Haringen. Overigens de Waag staat nu scheef en ze gaan die weer recht zetten wat enkele jaren gaat duren.

We verlaten nu de Brink en gaan de Rijkmanstraat in. We lopen nog even via de mooie steentjes naar de Muntentoren. In de tweede wereldoorlog zijn hier 20 bombardementen uitgevoerd.
Deventer is in volgorde van de Hanzesteden hoog in rang, ze bezetten stoel 9 vanaf de voorzitter, dus we behoren bij de top 18.
We komen nu op de Bergschild, waar vroeger 4 herbergen waren en heel wat logemen­ten. In 1334 was er een grote stadsbrand in de maand juli. Na de opbouw mocht er geen riet meer gebruikt worden en er werd subsidie verstrekt voor het aanbrengen van dakpannen. Bij huisnummer 7 op de Bergschild treffen we nog een kettinggat aan, waar als de vijand zou komen er een ketting over de weg werd gespannen. Bijna waren we dit kwartier, het Bergkwartier, kwijt geweest omdat de gemeentelijke bestuur­ders er een verbindingsweg wilden maken richting Zutphen, gelukkig hebben enkele belangrijke Deventernaren hier een stokje voor kunnen steken.

 

We lopen nu de Mensstraat uit en bekijken hier een veelvoud van verschil­lende geveltjes  bij Dolf Nijbroek stappen enkelen nog efkes de winkel binnen, Dolf kan urenlang vertellen over Deventer en heeft heel veel film- en fotomateriaal van onze hanzestad.
Menstraat uit en een klein stukje Brink en we duiken het Bergkwartier weer in bij de Maan­steeg en Bergstraat en passeren het Schimmelpen­ninckhuis, waar nu enkele appartemen­ten zijn gemaakt. Bergkerkplein 29, is het eerste pand wat door het NV Bergkwartier in de oude stijl is opgele­verd, dat werd in 1969 door Prins Claus in de stromen­de regen gedaan, de Prins zonder paraplu de overige gasten met regen­scherm.
Bekijk die gevel maar eens goed, het is een afbeelding van een oude vrijster, in die dagen Marga Klompé die subsidie vanuit den Haag/regering verstrekte. Bij huisnummer 2 werd voor de eerste keer subsidie verleend voor 36200 bakstenen.
We lopen nu via het Spanierstunneltje, het oude DAIM complex, op en nu staan er woningen en via de boerderij van Dames Klunder komen we in de Walstraat en via de Golstraat zien we nog de synagoge, die niet meer gebruikt wordt en komen dan uiteinde­lijk weer op de Brink. Het is nu 16:15 uur.
We nemen afscheid van Joop, Nico en Tamara.
Onze gasten uit Rotterdam die momenteel op Het Loo Erf vertoeven brengen onder leiding van Marianne Poppenk nog een bezoek aan het koekhuisje om Koek te kopen.
De rest gaat richting Keizerstraat 46 om nog even na te praten onder het genot van een bak thee bij Carel en Gerda van Eck en we nemen de bruiloft door van Tinie en Bart Beekman. Om kwart over vijf is iedereen weer op weg naar zijn eigen huis.

De stadswandeling is geslaagd, we komen ongetwijfeld nog een keer terug om een andere wandeling in onze Hanzestad te maken.

De gasten vanmiddag zijn:
Tinie Beekman, Hans/Gerrie Bonthuis, Zaim Djulbic, Carel van Eck, Jos Karssemakers, Gerard Lugtenberg, Marianne Poppenk, Hans Veldwachter en nog 4 revalidanten van Het Loo Erf uit Apeldoorn.

(Kenmerk: Kiekuut\0001\devtocht.01)