VERSLAG KAASBOERDERIJ IN ‘T HOF TE ZUIDLOO. (22)

De eerste vrijdag van juli was het weer zover, we gaan er op uit met de tandem. Dat is voor Kiekuut de eerste keer. Voor de organisatie wel even zoeken naar nog wat “voorrijders”, gelukkig gevonden.

Dus die 6e juli, een tropische dag, verzamlen we ons rondom de middag bij v/h het IJsselhotel op de Worp te Deventer.
Ik zal even de gasten noemen:
** Yvonne de Groot, met als voorrijder Jo Fredriks, Deventer IJsclub. ** ** Gerard Lugtenberg en zijn vaste maat Linus Brascamp.
** Tinie Beekman met buurvrouw Dini Veldwijk
** Hans Veldwachter, met Stef Groot Koerkamp, Deventer IJsclub.

Even na twaalf uur vertrekken we richting Wilp en we pedaleren langs de IJssel, alleen Linus is een getraind voorrijder de overigen doen het voor de eerste keer en gaat hun allemaal heel goed af. Om 12:41 uur zijn we bij de Domerholt-fietspont, we worden keurig de IJssel overgezet en we vervol­gen de weg naar het dorp Gorssel. We horen en zien op de grote weg heel veel brandweerauto’s met sirene’s aan die richting Deventer rijden. Achteraf is er bij het zwembad van Borgele een chloorwolk ontsnapt, gelukkig loopt dat met een sisser af. Goed via Gorssel koersen we naar Zuidloo, we nemen niet de geplande route, want we liggen achter op het tijdschema. Onderweg stoppen we nog wel even voor een koelewater­dronk die Hans heeft meegenomen in de fietstas. Op het laatste stukje komen we nog even aan het zoeken, maar alras vinden we de Boersenk 4 alwaar Vader in ’t Hof ons al opwacht. Het is 13:40 uur.
Na de kennismaking gaan we de “mooie kamer” in en krijgen uitleg, gevolgd door een videopresentatie, hoe je kunt volgen van het koe melken tot aan het kaas maken toe. Dit bedrijf heeft 70 melkkoeien, de helft wordt gebruikt voor de kaas, kwark en karnemelk produktie. Alle produkten die ze maken worden verkocht in hun zuivelwinkel te Bathmen dorp. De belegen kaas ligt ongeveer 7 maanden en de oude iets meer dan 1 jaar. Elke dag wordt er 900 liter melk gebruikt en elke 100 liter is een kaas van 10 kg. Tijdens de presentatie krijgen we verschillende soorten kaas voorgeschoteld en we drinken de eigengemaakte karnemelk die zo goed smaakt dat er heel wat bekers naar binnen wordt geslurpt. Na de video gaan we de produktiekamer bekijken en ook waar de kazen liggen te drogen. Vermel­denswaard is nog dat de kazen altijd gekeerd moet worden, dus omleggen.

Iets voor drie uur bedankt Hans de kaasboer en we fietsen weer dezelfde weg terug naar Deventer. Het tempo ligt iets te hoog, maar dat komt natuurlijk omdat Jo Fredriks, leeftijd in de 70, elke dag nog op zijn race­fiets zit en uiteraard een beste conditie heeft. Ongelukkigerwijze zit Yvonne erachter op. Maar bij Café “de Hoek” te Gorssel nemen we nog een pitstop. En jahoor, de voorrijders zijn ook al driftig aan de klets, sommigen kennen elkaar van vroeger of over andere personen. Dus een druk gebabbel op het terras.  We zitten hier van half- tot tien voor vier en gaan dan weer op het zadel. Pontje over en bij de Worp gaan Linus en Gerard het Deventer pontje op, en Hans maar denken we fietsen door tot de spoorbrug en nemen daar afscheid, later wel even gebeld met hun. Goed bij de spoorbrug nemen we afscheid van elkaar en spreken af de volgende tocht is op vrijdag 3 augustus aanstaande.
Het is nu  bijna half vijf.

Hier nog enkele opmerkingen voor de volgende tocht:
** Brood meenemen
** Snoep/water meenemen
** Niet te snel fietsen

Hier dan wat fietscomputer gegevens:
Deventer > Zuidloo = 44 km vv.
Tinie had 55.5 op de teller staan en Gerard 62.5 maar ja die moesten dan ook nog een stukje verder.

Voorrijdster en voorrijders hartelijk dank voor jullie voortreffelijke mede­werking!!
En Kiekuutluidjes morgen een fijne verjaardag!!

De gasten vandaag zijn: Zie hierboven het verslag.

(Kenmerk; kiekuut/2001/kaasboer.01)