VERSLAG VLIEGVELD TEUGE – 12.10.2001. (24)

Op deze zon overgoten vrijdag de twaalfde oktober,hebben zich 13 personen aangemeld voor het bezoek aan Airport Teuge. Voor Kiekuut is het de tweede keer.
Tussen 12:00 en 12:20 verzamelen onze gasten zich bij het NS station te Deventer.
Hier vertrekken we met 3 auto’s en 11 personen naar Teuge. De overige 2 luidjes komen rechtstreeks naar Teuge.
Iets voor 13:00 uur zijn we ter plekke en wachten op onze gastheer Geert van de Zande. We nemen plaats op het terras en genieten van de zon en de geluiden van de vliegtuig­motoren. Even later komt Geert er aan en heet ons allemaal welkom. Eerst wordt de inwendige mens versterkt. Op deze zonnige dag wordt er zelfs snert!!! gegeten. Een drietal lieden moeten nog even wachten want die gaan nu al het luchtruim in. Pilote Camilla, dochter van Geert, vliegt de Chesna en de inzittenden zijn, Yvonne, Lettie en Carel. Vanwege de tijd komt er nog een tweede vliegtuig bij en die piloot heet Henrie en de inzittenden zijn dan Zaim, Jouke en Hans V.
De overige personen genieten van hun hapje/sapje. Genoemde vliegtuigen blijven ongeveer een 20 tal minuten in de donders mooie blauwe lucht.
Hans V. heeft wat opgenomen op zijn memorecorder, Binnen de 30 seconden zijn we los van de grond, we vliegen plus minus 180 km/uur en vliegen op een hoogte van 450 meter. Onze vliegrichting was Apeldoorn, Amersfoort. Zelfs Hans, die voorin zat, mocht even het “stuurwiel” beroeren en het toestel reageerde er onmiddellijk op. We landen weer op de begonnen baan van Teuge.
Hierna gaan Camilla, Tinie, Gerry en Hans B. de lucht in en vervolgens als laatste groep met piloot Henrie, Carolien, Gerda en onze Jos.
Van onze groep heeft alleen Jenny niet gevlogen, maar ze zegt de volgende keer ga ik wel mee de lucht in.

Na deze geweldige ervaring nemen we weer plaats op het terras. Zaim en Jos krijgen een “luchtvaartbewijs”, omdat ze voor de eerste keer hebben gevlogen.
Onder het genot van een drankje, waar zelfs Camilla de bediening ondersteunt, geeft Geert uitleg over de vliegerij.

** Geert is met de vliegerij in aanraking gekomen tijdens de diensttijd bij de marinelucht­      vaart/Karel Doorman. Geert heeft een eigen bedrijf op Teuge gehad, waaronder werkzaamheden als reklame-teksten vliegen etc., later was dat niet meer te combineren met zijn Accountant­skantoor dat hij nu nog steeds heeft.
** 80.000 vlieg-bewegingen per jaar.
** 1979 verharde baan gekregen.
** Drie takken te Teuge: zweef/parachute/motorvliegen.
** tot 1500 voet  vrij vliegverkeer, delen door 3 – meters
   tot 6500 per Dutchmill begeleiding.
   vanaf 6500 voet Amsterdam radar begeleiding.
   vanaf 29000 voet Beek begeleiding.
** Mist is voor ons het enige gevaar om te vliegen
** Zelf meeuwen en eenden kunnen dan bijna niets zien.
** Een Chesna kost 2 tot 250.000 gulden, meestal in eigendom van vliegclub.
** onderhoud van de toestellen is het duurste.
** een propellor gaat 2000 vlieguren mee.
** Teuge terrein 43 hectare.
** de spreektaaal engels maar slecht omdat voor in de mond voor de duidelijkheid wordt      gesproken.
** Elk land spreekt dit behalve Albanië.

 

Het klokje tikt gewoon door en het loopt al tegen vijf uur aan en Geert besluit om de rondleiding te verschuiven naar volgend jaar mei, waar we dan weer van harte welkom zijn.

Hierna neemt Veldwachter, Hans het woord, allereerst bedankt hij namens Kiekuut Geert voor de geweldige ontvangst op dit vliegveld en overhandigt hem een fles gekleurd “bubbeltjeswater”. Hans Bonthuis heeft veel foto’s geschoten die zullen we de volgende keer kunnen bekijken/beluisteren.
Geert zegt in zijn woordje, dat hij het fijn vond om ons weer zo’n mooie middag te kunnen aanbieden en hoopt ons allemaal volgend jaar mei weer hier te ontmoeten.
Rond de klok van vijf uur gaan we weer huiswaarts, Geert bedankt!!!

De gasten vanmiddag zijn:
Tinie Beekman, Hans/Gerrie Bonthuis, Carel/Gerda/Carolien van Eck, Jenny Demmers, Zaim Djulbic, Yvonne de Groot, Jos Karssemakers, Jettie de Lange, Jouke Pasveer, Hans Veldwachter.

(Kenmerk; kiekuut/2001/teuge.01)