Verslag Boswandeling/Touwslagerij dd. 2 november 2001. (25)

Eindelijk weer eens een eerste vrijdag van de maand aktie. Rond de klok van 10:15 uur verzamelen zich een elftal luidjes en twee honden die met de bus mee gaan naar Joppe.
Hans deelt de koppels in, dit om de begeleiderskaart goed te benut­ten. Om 10:23 uur gaan we voor vier strippen via Epse naar Joppe en bij Halte “Tramzicht” stappen we uit.
Daar staan Gerard en José Stoelinga al op ons te wachten, na de korte begroeting gaan we aan de wandel door dit prachtige gebied. We wande­len grotendeels op het Landgoed Joppe. De vroegere bewoners hebben de kerk geschonken in Joppe. In die kerk heeft de familie 2 bankjes tot hun beschikking. Het weer is heel prachtig bijna niet te geloven voor een novemberdag, ik geloof toch dat het nog zo’n 16 graden is. We wandelen voor het Landgoed langs, Marsweg en nog enkele mooie wegen en komen dan op de Veldhofstraat uit, nog een kleine slinger door het Dorp en na twee uur wandelen zijn we er. Onze begeleidster Jenny bijt de tanden op elkaar.

De hr. en mevr. Sandorp zouden hier zijn maar die zitten abusievelijk bij “de Roskam”, Hans Bonthuis haalt ze snel op.Bij eetcafé “De Hoek” aan de Joppelaan nemen we om 12:30 uur plaats,
hier eten we iets en drinken er ook nog wat bij. Hans spreekt een dank­woord uit aan de gidsen, Gerard en José, de boswachters, voor hun medewerking en overhandigt namens de Kiekuters een doosje truffels.
De snert was een beste maaltijd, maar al met al komen we achter op ons tijdschema, kun je nagaan hoe gezellig het was.

Omstreeks kwart voor twee zijn we bij Touwslagerij Steenbergen aan de Veldhofstraat. We nemen hier afscheid van de fam. Stoelinga.
Gerti Steenbergen is trots op zijn enige ambachtelijke touwslagerij en heeft een heel museum ingericht met zelfs nog werkende touwapparaten.
Maar er wordt hier ook nog touw “geslagen” vooral voor de sport en de bruine vloot. Hier staat nog een machine van 200 jaar oud en de jonste is 70 jaar oud. Dit bedrijf is van vader op zoon gegaan, het vak is NIET te leren. Gerrit zijn opa heeft dit vak geleerd bij Gebr. Vos, tussen 1882-1900 en toen het pand gekocht voor Hfl. 176,85. Gelukkig heeft Gerrit zijn zoon de stap al gemaakt binnen dit bedrijf en hij is al aan het “neste­len”, mis­schien is de toekomst rooskleurig voor dit bedrijf.
Hier worden nog 30 natuurvezel touwen gemaakt. We gaan vlas voelen en even later ratelt er al een machine om een stuk touw te maken.  Want het vlas wordt gekneusd, het zachte spul blijft over en die gaan over de hekel en dan komen de strengen er aan te pas. Hoe meer strengen hoe dikker het touw. Gerard Vervoort bezeert zich nog aan een scherpe pin, maar een pleister helpt snel. Hier worden nog 25 verschillende klimtouwen gemaakt voor de sport en onderwijs. Hier worden de touwen gemaakt voor de leveran­ciers.  Tenslotte maakt Gerrit nog een springtouwtje.
Aan de lijnbaan waar een paar honderd meter touw gemaakt kan worden nemen we buiten afscheid van Gerrit. Rijkje rekent af en we gaan richting de bushalte in de Hoofdstraat.

Bij de bushalte gekomen, leert het busbordje ons dat de bus pas om 15:18 gaat in plaats van 14:50 uur. Maar de zon is mooi dus we hebben gelukkig mazzel.

Iets over half vier zijn we weer op het Deventer station hier nemen we afscheid van:
Tinie Beekman
Hans en Gerry Bonthuis
Jenny Demmers
Yvonne de Groot
Jos Karssemakers
Marianne Poppenk en Gerben
Hr. en Mevr. Sandorp
Gerard Vervoort en Axel
Zaim
Rijkje en Hans Veldwachter

Het was wederom een geslaagde zonnige dag!!

PS: Jenny is bij de dokter geweest en krijgt een verwijzing naar de cardio­lo­gie om daar eens te gaan fietsen. We houden jullie op de hoogte.

De gasten vandaag zijn:
Tinie Beekman, Hans/Gerrie Bonthuis, Jenny Demmers, Zaim Djulbic, Yvonne de Groot, Jos Karssemakers, Cor/Neel Sandorp, Gerard Vervoort, Hans Veldwachter.

(kenmerk: kiekuut/2001/touwslagerij.01)