VERSLAG BEZOEK ABNAMRO BANK DEVENTER (26)

Op donderdag 29 november zijn we te gast bij de heer v.d. Waal, verkoop­leider Deven­ter, en zijn secretaresse Mevr. Pol, van de Abnamro aan de Verzetslaan. Ook aanwezig Francisca de Koning van het Deventer Dagblad met een fotograaf, artikel komt 1.12. in de krant. Kiekuut is vertegen­woordigd met 10 personen.
We worden ontvangen in een bovenzaal van het bankgebouw en nuttigen daar een kop koffie met een heerlijk gebakje, de “B-tjes” komen iets later. Inmiddels is de heer van de Waal al begonnen met een algemeen verhaal over de Euro munten en biljetten.
Hier enkele aantekeningen die ik genoteerd heb:
** Start uitgifte euro munten 14 december, de biljetten in januari 2002.
** HEMA start een grootse campagne.
** Bankmedewerkers kunnen in de maand januari geen verlof opne­men.
** Er komen 8 munten en 7 verschillende biljetten.
** De biljetten zijn zeer goed beveiligd tegen fraude, maar zeg nooit.
** In het biljet zit o.a., watermerk, veiligheidsdraad,fluicerendestreep en        nog veel         meer dure woorden.
** Biljetten zijn alleen aan de voorkant bedrukt.
** Griekenland wordt het goedkoopste Euroland, dan Spanje en Nederland.
** De munten aan 1 zijde voor geheel Europa gelijk, achterzijde per land         anders.
** Men denkt dat na verloop van tijd in ons land, de Duitse euromunten       in omloop         zijn.
** De munten in: 1, 2, 5, 10, 20 en 50 cent en de 1 en 2 euro
** De biljetten: 5, 10, 20, 50, 100, 200 en 500 euro.

Na de uitleg krijgen we allemaal een envelop met alle munten en de eerste 5 biljetten in bruikleen. Er wordt driftig gevoeld en al ras komen er al “ezelsbruggetjes” er aan te pas. Zoals de 1,2,5,10en 20 eurocent behandelen we net als onze stuiver/dubbeltje/kwartje. Belangrijk wordt de 50 eurocent die lekker grof aanvoelt en de 1 en 2 euromunt. Wij voelen die laatste drie goed aan de randen en komen er dan wel uit. Frappant is wel dat de waarde van de munt ook in grote oploopt behalve bij de 1 euromunt die is iets anders dan de50 cent. De biljetten is wel mooi van klein naar groot maar dan moet je ze wel allemaal in je portemonnee hebben. Dus hier al snel weer de regel, 1 soort biljet, de 10 euro, en dan nuntgeld terug vragen.

We kunnen ons nu ook indenken dat het in het begin voor ons moeilijk wordt met zowel nog de guldens en de euro’s in onze knip. Ook heel goed oppassen met pinnen en gebruik van credit card of je in Hfl of in euro betaald.

Iets over half twaalf deponeren we ons toekomstig geldmateriaal weer in de enveloppe, alleen bij Hans Bonthuis heeft de kassier zich verteld en wel daar zat geen 1 eurocent in.

Veldwachter, Hans, bedankte de Abn mensen en de journaliste en overhandigde de heer van de Waal een doos met Bussink Koek bijtjes.
Ook nog mededeling dat onze Jennie momenteel gezondheidsproblemen heeft en bezig is met de nodige onderzoeken, graag even een kaartje naar haar sturen.

Hierna nam Tinie Beekman het woord omdat dit de laatste aktiviteit van dit jaar is wordt uw organisator flink in het zonnetje gezet met een mooi schilderij met daarop een uitvergrootte foto van Airport Teuge en een fles Deventer Kruidenbitter en een mooie kaart met de “geefsters/gevers” erop vermeld. Ook een mooie kaart voor Zaim en Jenny en voor allebei een waardebon. Hans bedankte voor alle mooie dingen en mag dat ook wel zeggen voor Zaiem en Jenny. Hardstikke bedankt.

We krijgen nog nagestuurd een eurotester van de Abnamro bank.

Kiekuut kan nu zeggen, laat ze maar komen de euro’s.

De gasten van vandaag zijn:
Tinie Beekman, Hans/Gerrie Bonthuis, Zaim Djulbic, Carel/Gerda van Eck, Jos Karssema­kers, Cor/Neel Sandorp, Hans Veldwachter.

Hieronder nog het verslag van het Deventer Dagblad

ten HagNieuwe munt op gevoel leren kennen
van een onzer verslaggevers
deventer ‑ ,,De munten van een, twee en vijf eurocent zijn het lastigste”, zegt Hans Veldwachter, voorzitter van blindenso­ciδteit ‘Kiek uut’. Om alvast kennis te maken met de nieuwe munt mochten de mensen van ‘Kiek uut’ donderdag bij de ABN AMRO bank in Deventer alvast voelen aan het nieuwe geld.
In de eerste dagen van het nieuwe jaar is het voor blinden en slechtzienden extra moeilijk om boodschappen te doen. Een keer in de maand maakt de tien koppige club een uitstapje. ,,We gaan bijvoorbeeld vliegen op Teuge of we maken een wande­ling”, zegt Gerda van Nek, die van dichtbij niets kan zien. Samen met haar man, Karel, bracht ze een bezoek aan de ABN AMRO bank in Deventer. Onder begeleiding van verkoopleider Jan van de Waal mochten de mensen van ‘Kiek Uut’, de euro’s voe­len, ruiken en vergelijken.
In een streng beveiligde ruimte van het ABN AMRO‑kantoor kreeg iedereen uit handen van medewerkster Mirjam Pol een setje nieuwe euromunten en biljetten. Acht nieuwe muntjes, variδrend in grootte, werden zorgvuldig getest. De munt van een eurocent is klein, het twee‑euromuntstuk heeft aan de buitenkant een groef die moeilijk te voelen is. De overige munten zijn te herkennen aan een grove of een fijne ribbelrand.
,,De nieuwe biljetten voelen heel anders, dan de Nederland­se”, klinkt het door de zaal. Van de Waal en Pol laten de mensen ook kennismaken met de eurobiljetten. ,,Deze biljetten zijn de best beveiligde van de hele wereld”, vertelt Van de Waal.
Het vijf euro biljet is heel klein en heeft, net als het rode tien en blauwe twintig eurobiljet een glimmende streep aan de rechterkant. ,,Dat is wel makkelijk”, zegt Gerda van Nek, ,,aan die glimmende streep kan ik de biljetten herkennen.” Aan de bovenkant van elk eurobiljet staan de afkortingen van de Europese banken in relief gedrukt. ,,Hieraan kun je voelen wat de bovenkant is”, fluistert Karel zijn vrouw Gerda toe.
Alleen het gele tweehonderd euro‑biljet en het paarse vijfhon­derd euro‑biljet zijn voorzien van herkenbare streepjes. ,,Zo’n grote waarde stop ik nooit in mijn portemonnee”, zegt Hans Veldwachter, die al een hele slimme oplossing heeft bedacht: ,,Ik stop gewoon de kleine biljetten in mijn porte­monnee en ik vraag of de winkelier mij in muntgeld het wissel­geld teruggeeft.” Gerda van Nek is het daar mee eens. ,,Op die manier kan ik niet worden belazerd”, zegt ze.
Het is niet gemakkelijk om de nieuwe euro’s op de tast te leren kennen. De afwijkende vormen en nieuwe herkenningspunten zijn voor veel mensen erg wennen. Gerda denkt dat het net zo iets is als op vakantie gaan. ,,Na een tijdje ben je er hele­maal aan gewend.”
#
(c) Wegener Uitgeverij Gelderland‑Overijssel b.v.

(Kenmerk;kiekuut/2001/abnamro.01)