VERSLAG BEZOEK VOORSTELLING “KLIEKSKE” (29)

Op een ongewoonlijk tijdstip en ook een beetje de dag, hebben we woensdag 27 maart 2002 een bezoek gebracht aan de Deventer schouwburg waar de groep “Kliekske” optreedt. We zijn er met ons achten.
Iedereen is keurig op tijd behalve de taxi van de Fam. Sandorp, deze laat op zich wachten.
Goed, wij drinken inmiddels een kopje koffie met een “bijtje” erbij, fijn dat na lange afwezigheid onze Jennie weer in ons midden is. Om vijf voor half negen gaan we gezessen naar de kleine zaal en nemen plaats op rij 14.
Het Kliekske is een folklorezanggroep uit Vlaanderen, het dorpje Kester. Kester ligt ten zuidwesten van Brussel. De zanggroep bestaat uit vier mannen en 1 vrouw, waaronder een heus echtpaar. De man kan heel mooi vertellen hoe de muziek onstaat en op welke “oude” muziek instrumenten er wordt gespeeld. Af en toe wordt het viertal versterkt met een dansgroep, die bestaat uit marionettepoppetjes. De groep is al 34 jaar bij
elkaar en kunnen putten uit 600 liedjes en spelen door heel Europa. Af en toe moet het publiek meezingen en dat is frappant mooi, zelfs als er op de houten vloer door het publiek wordt meegestampt
Ongeveer een kwartiertje na aanvang komen Corrie en Neel binnen.
Een mooi Vlaams woord voor camper is de “zwerfkar” Ze spelen ondermeer op een doedelzak, klarinet en een veelvoud van oude snaar-instrumenten en niet te vergeten de fluit en de trom. Ook halen ze muziek uit huishoudelijke hulpmiddelen zoals de kleppers uit de lepels en zelfs muziek uit ballonnen.
Om 21:20 uur hebben we pauze en we spoeden ons naar het café’ om een drankje te drinken. Maar eerst nog even wat instrumenten “voelen”. Even bijkletsen en we gaan nu met ons achten weer naar onze plek. Een oude bekende komen we daar nog tegen, Barbara, die ons bij de oprichting Jennie en Zaiem hebben aangedragen. Na de pauze dwarrelen de vrolijke klanken weer op ons neder en om even over half elf was het afgelopen, we krijgen maar lieft 3 toegiften.

Onze culturele avond zit er op, een relaxed avondje was het.

De gasten vanavond zijn:
Hans/Gerrie Bonthuis, Jenny Demmers, Zaim Djulbic,  Marianne Poppenk, Cor/Neel Sandorp, Hans Veldwachter.
(Kenmerk: Kiekuut/2002/schouwburg.02)