VERSLAG BEZOEK BOEKBINDERIJ FRANKEN TE DEVENTER (37)

Rond de klok van tien uur staan we met een Kiekuut groep van 7 personen gereed om met auto’s naar de Visbystraat 5 op het Deventer industrieterrein te gaan. Yvonne de Groot komt later omdat ze een trein heeft gemist uit het Utrechtse.
We worden welkom geheten door Herman Poesse, die hier vanaf 1971 werkzaam is.
De koffie/thee staat al klaar met daarbij een beste koek.
Dit familiebedrijf stamt uit 1921. Vanaf 1970 zit dit bedrijf aan de Visbystraat en in 1980 is het bedrijf overgeno­men door de Telegraaf. In 2002 wederom overgenomen door de Brouwers­groep. Vanaf 1970 is het een Grafisch Afwerkbedrijf.
Hier worden de drukwerken aangeleverd en er worden dan bv tijdschrijften gemaakt en folderwerk, zoals Prive (450000 ex.), Makrofolder (600000 ex.), de Kampioen van de ANWB (3.9 miljoen ex), Rabonieuws (2.4 miljoen ex.), enz. Er wordt hier gewerkt in 2 ploegendien­sten en 16 uur per dag, ochtendploeg 06.00/15.30 en 15.30-23.00. Er zijn 80 medewer­kers.
Bijvoorbeeld de Prive wordt maandagnacht gedrukt, dinsdagochtend bij Franken “afgewerkt” en dinsdagmiddag naar de winkels en naar de post voor verzending naar de lezers die lid zijn van Prive.

Wat hier bij Franken gebeurt is het volgende: papier snijden, hechten, vouwen en adresseren.

Eerst wordt het drukwerk dus bij Franken gebracht als half produkt op grote vellen papier oftewel “planovellen” genaamd die worden op elkaar gelegd, een katern genaamd en dan wordt er gehecht en gesneden. Ook een hele bezigheid is als er bij een blad bijvoor­beeld een zakje shampoo meegestuurd moet worden dan grijpt de sorteermachine alles bij elkaar en komt er een plasticzakje omheen en daarop staat dan ook al het adres vermeld. Het adresseren is zeer technisch uitgeplozen, er wordt zelfs al bij de post aangeleverd op postcode maar ook op “looproute” van de postbode. Nederland bezit 6 miljoen brieven­bussen. Ook worden hier adresbestanden gebruikt voor andere europese landen. Tegen 11:20 uur komt Yvonne binnen.
Onze klanten hebben een oplage beginnende bij 20.000 exemplaren, we zijn niet de grootste dat is Rota Smeets ook in Deventer.
Tussendoor voelen we nog wat produkten vanaf het begin tot het eindpunt.
Vervolgens luisteren we naar een CD-rom.

Hierna krijgen we een rondleiding door 1 vam de 3 hallen waar alles wordt
uitgevoerd. Zo voelen we de sorteermachine, hechtmachine, de planovellen en een gereed product, een puzzelboekje van Hooghoudt jenever.
Wel leuk om te weten is dat bij de Autokampioen, 21 km hechtdraad wordt gebruikt. Franken heeft een eigen technische dienst die elke minuut paraat staat en onderhoud hoog in het vaandel heeft staan en we lopen langs de machinekamer. Het valt ons wel op dat het erg schoon is, want het papierafval wordt afgezogen en in speciale containers gestopt en voor recycling afgevoerd. Om klokslag twaalf uur gaat de sirene af voor de “schaft” dus we lopen nog even de grote kantine binnen met zonneterras op de begane grond.  Nu bekijken we nog even de kantoren zoals de planning en de ordervoorberei­ding.

We keren weer terug waar we begonnen zijn, de spreekklokjes delen mede dat het 13:00 uur is. We drinken nog een lekkere kop koffie/thee. Hans Veldwachter bedankt de heer Poesse voor de grandioze uitleg en overhandigt hem een doosje met Deventer Koek Bijtjes.
We kunnen wederom weer over iets meepraten.

De gasten van vandaag zijn:
Tinie Beekman, Hans/Gerrie Bonthuis, Zaim Djulbic, Carel van Eck, Yvonne de Groot, Ria Gorree, Hans Veldwachter.

(Kenmerk: kikuut/2002/franken.02)