Verslag Herfst-boswandeling Joppe, dd. 8 november 2002. (38)

Nou, nou we boffen weer vreselijk, want gisteren gutste het hemelwater nog rijkelijk naar beneden, maar vandaag vrijdag 8 november schijnt er zelfs een flauw herfstzonnetje en het weerbericht voorspelt dat de regen pas in de namiddag komt, dus hupsakee de wandelschoenen aan en op naar het vertrekpunt, het NS station te Deventer.
Rond de klok van 10:15 uur verzamelen zich een zeven-tal luidjes in de hal. Luttele minuutjes later, 10:23 stappen we de streekvervoerbus in en laten 4 strippen afstempelen  en de begeleiderskaart wordt goed gebruikt.
Via de Lochemseweg in Epse stappen we net na de spoorwegovergang uit bij de halte Joppe oftewel in de volksmond “Tramzicht” genaamd. Vroeger was hier een uitspanning die de naam Tramzicht had. Het is 10:40 uur, de organisator schrikt want onze gidsen zijn er nog niet. Maar gelukkig worden Gerard en Jose Stoelinga al waargenomen, ze komen wandelend van de Oude Larenseweg uit Epse.
Na de korte begroeting gaan we aan de wandel door dit prachtige gebied.  Gerard heeft nu een andere looproute uitgezet. Even een stukje terugwan­delen langs de Lochemseweg en het spoor oversteken en dan gaan we de Huzarenlaan in. Een rechte zandweg en de naam is van vroeger, toen de Huzaren van Boreel met paarden richting Deventer gingen na hun oefenin­gen in het bos om in Deventer de paarden weer op stal te zetten. Goed we lopen met de benenwagen een deel van deze laan en gaan dan de Veldhof­straat in en steken de Joppelaan over en gaan dan weer door het mooie bos van Amelte. Maar we krijgen eerder trek aan koffie dan de organisator heeft ingeschat. Flexibel als de uitzetter is wordt er onmiddellijk gehoor gegeven en we lopen nu rechtstreeks, via de Veldhofstraat en we kuieren zelfs nog even langs het geboortehuis van Gerry Bonthuis die op nr. 47 is geboren, naar eetcafe “het Hoekje” te Gors­sel. We krijgen hier een kop koffie van La Gonda van Douwe Egberts voorge­schoteld welke verduld goed smaakt, ook mis­schien wel omdat we die aangeboden krijgen van de Fam. Stoelinga.  We koffieleuten hier tussen 11:35 en 12:10 uur. Ook krijgen we te horen dat Ria Gorree vanaf 18 november drie weken naar Amstelveen gaat voor de opleiding van haar geleidehond Sanne.

Lekker weer warm geworden wandelen we wederom via de Veldhofstraat met een klein lusje naar “de Zessprong” waar we om 13:00 uur klokslag zijn. Vreemd is wel dat we niet plaats nemen in het warme gedeelte maar in de koude serre. Deze oude uitspanning heeft zo zijn charme. De twee dames al behoorlijk op leeftijd genaamd Marietje en Doortje runnen het nog steeds. Marietje neemt onze bestelling op en Doortje komt later. De kaart is klein en eenvoudig maar wat we krijgen is voortreffelijk. Ook hier en trouwens ook tijdens de wandeling klessebessen we er goed op los.
Ook wordt hier een “piemelmeter” ontdekt maar niet gebruikt. De organi­sator luistert naar zijn klokje en die deelt mede dat het hoog tijd wordt om op te stappen en dat moeten we dan maar doen, want het is nog een dertigtal minuten wandelen naar de bushalte. Goed maar eerst even een dankjewel naar José en Gerard Stoelinga die voor het tweede jaar ons hebben geassisteerd in deze bosrijke omgeving. We overhandigen hun een reep Deventer bijtjes en wat leesvoer van de Deventer IJs Club.
Na een hartelijke groet aan Marietje en Doortje gaan we 13:59 weer aan de wandel.
We wande­len grotendeels op het Landgoed Joppe. Hier wordt de grond wel een stuk drassiger en we moeten dus herhaaldelijk de modderplassen ontwijken. Volgens ons klokje spant het er om of we de bus halen. We staan volgens de routeplanner 1 minuut voor vertrek van de bus bij de halte Tramzicht. Maar er komt geen bus aan en de komende minuten ook niet. De fam. Stoelinga “sturen” we weg want die moeten een stukje lopen en dat kan misschien net voor de regenbui nog. Wij blijven keurig wachten en de bus komt voorrijden om 14:52 uur. Rijkje vraagt de cahuffeur naar de juiste vertrektijd, hij is nors en deelt mede dat deze tijd globaal bekeken moet worden. Ook Hans Bonthuis moet een nieuwe strippenkaart te voorschijn toveren omdat hij een hele oude overlegt.
Het is lekker warm in de bus en ja hoor of de engeltjes het weten, het begint te regenen. Om iets over drie uur zijn we weer bij het NS station.
Rijkje brengt snel de beide Ria’s naar de trein richting Apeldoorn. Hans en Gerry gaan boodschappen doen in Deventer en Rijkje, Zaiem en Hans gaan snel huiswaarts.
We denken dat we vandaag 12 kilometer hebben gewandeld en deze herfstwandeling houden we er in voor het jaar 2003 in november.

De gasten van vandaag zijn:
Hans/Gerrie Bonthuis,Zaim Djulbic, Ria van ’t Erve, Ria Gorree, Hans/Rijkje Veldwachter.

(Kenmerk: kiekuut\2002\herfstwandeling.02)