VERSLAG DICKENS KERSTMARKT 2002. (39)

Zondag, 22 december 2002, voor de 12e keer de Dickensmarkt in de Hanzestad Deventer. Onze Soos “Kiekuut” gaat voor de 3e keer deze markt bezoeken.
In totaal verzamelen zich 9 personen ) bij Hotel Royal op de Brink. Het is net negen uur in de ochtend en Gunther is al door de taxi afgezet op de Brink, de rest verzamelt zich tegen tien uur, maar….de deur van Royal zit op slot, dit vanwege de drukte want het is al vol. Gelukkig heeft de organisatie gereserveerd en de deur gaat voor ons open. Waarom al die vroege drukte nou heel eenvoudig het is vies regenachtig weer met forse druppels water die naar beneden gutsen. Even later komt onze zieke, verkouden, Jan Veenendaal ook binnen en een tiental minuten voor elf uur wandelen we met onze groep naar buiten, uiteraard na eerst een warme kop koffie te hebben genuttigd binnen, richting de dranghekken van de Wal­straat. Inmiddels staat er al een behoorlijke rij te wachten. Wij mogen als eerste door de “versperring” en wandelen door de Walstraat die sfeervol is ingericht, even een pitstop bij de kraam van Willem de Witte, hoofd voe­ding van Brinkgreven waar we ook eens zijn geweest, hij staat met zijn Deventer Mosterd en vandaag ook mosterdsoep, we proeven het helaas niet want het is nog niet klaar. We ruiken wel allerlei geurtjes van snert tot beenham toe.
Ondertussen trekt de optocht langs ons heen. Boven op het Bergkerk­plein nuttigt menigeen een beker Gluh­wein, lekker warm worden van binnen maar ook de koude handen vinden de beker aangenaam. Want het weer is goed nat en koud. Om 11:30 uur nemen we afscheid van onze gids en overhandi­gen hem een fles  Veldwachterbier. Van hier uit gaan we recht­streeks richting het Grote Kerkhof en melden ons bij
Eetcafé “De Zevende Hemel” de organi­satie heeft daar gereserv­eerd, maar goed ook want de gelegenhe­den op het Grote Kerkhof zijn allemaal ook al goed vol, we schrijven de tijd van 11:45 uur. Moet je nagaan we mogen hier boven zitten, een smal krakerig trappetje op met onze lotgenoten. Boven zitten we knus bij elkaar en drinken daar wel echte chocolademelk en eten een broodje.
Om 13:30 uur verlaten we deze gelegenheid en gaan dan naar de
Lebui­neskerk binnen, redelijk verwarmd en hier spelen vanmiddag diverse orkesten hun kersliederen. We luisteren naar Stedelijk Orkest Lebuines, een mooi stukje harmonie/fanfare muziek en nemen hier afscheid om­streeks de klok van half drie van onze Soosleden.

De organisatie, denkt wel dat het een mooie Kiekuut dag is geweest.

De gasten:
Hans/Gerrie Bonthuis, Gunther Bosch, Zaim Djulbic, Carel/Gerda van Eck, Yvonne de Groot, Hans/Rijkje Veldwachter.

 (Kenmerk: Kiekuut\2002\dickens.02)