Deventer Digitaal, Go-Ahead 100 en Nieuwjaarsborrel (40)

Vrijdag, 17 januari 2003, het 40ste uitstapje van “Kiekuut” vanaf juli 1999. De opkomst is geweldig, 13 personen. (2x Ria, Gerard L., Hans/Gerry, Tinie, Marian, Carel/Gerda, Yvonne, Jos, Zaiem en Hans)

Iedereen moest vandaag vroeg uit de veren, want om even na 09:00 uur zal onze Yvonne de Groot de officiele handeling verrichten namens “Drempels Weg” om de website van de Gemeente Deventer toegankelijk te maken voor mensen met een handicap. Na een kort woord van de ladyspeaker, wordt het woord gevoerd door Yvo van Duijnenveldt van Drempels Weg. Deventer is de eerste plaats in Overijssel welke officieel in maart 2003 aan de beurt is. Hierna geeft Yvonne haar demonstratie, wat te volgen is op een groot scherm. Hierna spreekt Wethouder Hiemstra ons toe en vervolgens wordt het epistel getekend. Marianne maakt opname’s voor het programma “Uit de weg” van radio Oost en stelt de wethouder enkele vragen. Vooraf en afsluitend drinken we enkele koppen koffie. De burgemeester komt ook nog even kijken. Misschien wel iets voor Kiekuut met een eigen website, in ieder geval Yvonne heeft er wel interesse in. Rond tien uur nemen we afscheid van de heer Chris Breman de initiatiefnemer en uitvoerder van de Deventer website die voor ons de toegankelijkheid moet regelen, hij is medewerker van onze gemeente. We schieten de jassen aan en gaan dan naar de buren, het oude gebouw van de Schouwburg.

Hier worden we verwelkomd door Petra Groothuis, Hans Nales en Harry Smit. Petra is onze gids en de heren fungeren als begeleiders, want er staan heel wat spulletjes tentoongesteld die allemaal krap op elkaar staan. We beginnen met een oude voetbalschoen van 55 jaar oud te voelen. We zijn hier overigens om honderd jaar Deventer voetbal te bekijken en in het bijzonder Go-ahead, deze club is op 2 december 1902 opgericht. De oudste club is Koninklijke U.D. Utile Dulce, wat betekent: “voetballen voor je plezier”,we komen een tafelvoetbalspel tegen uit 1899. Ook horen we de oprichter van Go-Ahead, Han Hollander, die later een sportverslaggever is geweest en in de oorlog op transport is geplaatst en niet is teruggekeerd, we horen van hem een radio verslag uit 1935, toen luisterden de Devenernaren op de Beestenmarkt nog met velen naar geluidsboxen waar de reportage uit schalde. Go-Ahead werd in 1917 voor de eerste keer kampioen. Ook zien we nog beelden van de jubileum film. In 1954 wordt het betaalde voetbal ingevoerd een overwinning leverde een speler 15.00 gulden op en een gelijkspel 7,50. Ook oefenen we nog even met de “inkopbal”, Tinie sprong zelfs een stukje van de grond. Er is zelfs een namaak stadion van de huidige Adelaarshorst welke van afgebrande luciferhoutjes is gemaakt. In 1971 komt de afscheiding tussen amateurs en profs, en de profs heten dan Go-Ahead Eagles en verruilen de roodgele kleur voor de paarse.

Rond elf uur doen we de jassen weer aan en voor we weggaan bedankt Hans namens Kiekuut Petra voor de rondleiding en gastvrijheid, tenslotte hebben we gratis toegang gekregen en de Bussink Koek wordt zaterdag nageleverd.

We gaan nu de waterkou weer in en snel op weg naar de Dikke van Daele, waar we aan de nieuwjaarsborrel gaan. Maar de organisator wordt verrast, Tinie Beekman neemt als eerste het woord en zet Hans in het zonnetje namens de gehele Kiekuut groep en ook onze trouwe begeleider Zaiem. Zaiem krijgt bonbons en deventer koek en Hans een fles wijn en hij mag nog een doosje extra uitpakken en daar zit een monnikenflessenhouder in, je kunt een fles wijn zo tegen zijn rug leggen, heel origineel!!!

Zaiem bedankt de mensen voor zijn kado en Hans vervolgens ook.

Ook houdt hans zijn nieuwjaarsrede, de spetterende agenda voor het komende jaar is nog niet helemaal rond, wel vraagt hij of iedereen er mee kan instemmen dat op zaterdag 5 juli 2003 van plusminus 15:30 tot 20:30 bij de Fam. Beekman in Nijbroek een barbeque zal worden gehouden, kosten bedragen ongeveer 16 euro per persoon. De aanwezigen vinden dit een goed idee net voor onze verjaardag, we willen dit dan jaarlijks terug laten keren op de eerste zaterdag van juli. We laten nog een bittergarnituur aanrukken en we nemen nog een glaasje. Alles heel gezellig en rond 12:30 uur gaan de eersten weer huiswaarts.

(Kenmerk: Kiekuut\2003\digitaal.03)