Dierenasiel Schalkhaar (41)

Eindelijk was het zover, wel op het nippertje het merendeel van Kiekuut ingelicht, het bezoek aan het Deventer dierenasiel op woensdag 26 februari 2003. De opkomst was gering, een kwartet luidjes, maar de zon glunderde aan een strak blauwe hemel. Zaim, Gerry, Ria v’t E en Hans V vertrekken om 10:38 uur met buslijn 165 richting de Raalterweg nabij het crematorium. Een zestal minuten doet de bus erover en vervolgens wandelen we naar het asiel. Ja dat denken we, eerst staan we voor een dichte deur, maar dat blijkt de padvindersclublocatie te zijn. Papiertje van de organisatie erbij en Zaim deelt mede dat we nog een stukje verder moeten. We arriveren er iets voor elf uur. We worden hartelijk begroet door Ilona. Ze werkt hier al 6 jaar in vaste dienst. Naast het beheerdersechtpaar van der Wal is ze de vaste kracht. Daarnaast zijn er heel veel vrijwilligers binnen het dierenasiel. Uw tekstschrijver ruikt onmiddellijk de geuren van dieren. We komen eerst in de ruimte waar de dieren voor “uitgifte” staan naar de nieuwe baasjes. Momenteel zijn er 10 honden en 30 katten in het asiel. Iedere dag worden de ruimtes schoongespoten tussen 9 em 10:30 uur. En 3x in de maand wordt alles ontsmet. Bij de honden waar we het eerst komen zijn 11 kennels in een rij. De honden blaffen uitbundig als ze ons waarnemen. Elke week komt de dierenarts langs om zijn consult te doen. Er zijn 7 dierenartsen in Deventer die dit doen. Overigens is dit asiel voor de wijde omtrek in beeld en inzake de nieuwe wet wordt dit gebouw helemaal gerenoveerd. Het gebouw staat in een schitterende omgeving, waar men de dieren kan uitlaten. Hierna komen we bij de kattenafdeling, de eerste die ons “aankijkt” is een oude rakker van 16 jaar, die hier al jaren verblijft en haar/zijn laatste dagen slijt. Meestal zitten er vier katten in 1 hok, maar er zijn ook hokken met zwerfkatten. Er valt Hans een goed hoorbare “miauw” kat op die niets zegt als ze aandacht heeft, maar ben je even uit de buurt dan maakt ze dat miauw geluid. Ria vertelt nog een voorval van een kat die ze hoorde in haar flat die later bleek van een andere flatbewoonster te zijn. Heel vervelend bij katten is de zogenaamde “niesziekte” die dodelijk kan zijn. Dit asiel heeft ook andere dieren in huis, dus geen weglopers, maar puur als hobby. Te weten, schapen, kippen, vogels, vissen, schildpad, papegaai en ga zo maar door.

Ilona vertelt dat het merendeel van de dieren wel weer een nieuw baasje krijgt. Kosten worden wel doorberekend. Een hond kost per dag 6.75 euro en een kat 4.80 en als je ooit een hond wilt meenemen kost dat inclusief alle doktersaktiviteiten 71.50 euro en voor de poes 52.50.

Rond twaalf uur, Hans B. is ook een half uurtje geleden gearriveerd, nemen we afscheid van Ilona. Hans V. geeft haar een reep Deventer Koek voor haar geweldige uitleg.

Vervolgens gaan we een stuk wandelen over het “Wechelerveld” onder die bekende strak blauwe hemel. Rond 12:40 uur nemen we afscheid. Hans, Gerry en Ria gaan per auto weg en Zaim en Hans nemen de bus naar de stad.

(Kenmerk: kiekuut/2003/dierenasiel.03)