Bolwerksmolen Oranjewandelroute (44)

Een record aantal gasten bij het 44e uitstapje van Kiekuut. Rond half tien verzamelen zich de deelnemers bij het station in Deventer. Het weer is perfect. Nieuw bij Kiekuut is Michael Kogan, 77 jaar, uit Moskou en nu woonachtig te Raalte. Met ons negenen vertrekken we met de bus lijn 111 naar de overkant van de IJssel. Daar staan ook reeds te wachten de beide Ria’s die met de bus uit Apeldoorn zijn gekomen en ons aller Tinie die door Bart gebracht is. We wandelen vervolgens door “de Worp” richting de IJssel en gaan dan de Bolwerksweg op. We komen langs een bruidspaar dat op de foto wordt gezet door een fotograaf. Hans zal Hans niet zijn als hij het lekker ruikende bruidje een hele prettige dag toe wenst en haar een Deventer Koek overhandigt die in feite bestemd is voor de molenaar. De fotograaf zet het gebaar even op de foto. Goed we wandelen verder naar de Bolwerksmolen. De wieken staan niet meer in de rouwstand vanwege het overlijden van de oude molenaar. We worden om 10:20 welkom geheten door de molenaarsvrouw, mevr. Fort, ze zegt dat haar man iets later komt en wij alvast naar de video film kunnen kijken/luisteren. De video duurt een kleine twintig minuten.

Hier horen we ondermeer:

** De Bolwerksmolen is in 1863 gebouwd.

** Oprichters waren de gebroeders Elfrink, houthandelaren.

** Het is een “houtzaagmolen”

** Het werkt uiteraard op windkracht maar kan ook op electromotor.

** Deze molen is een 8-kantenbovenkruier, met 3 zaagramen.

** Hr. en Mevr. Fort zijn sinds kort de nieuwe molenaars en ze komen oorspronkelijk uit het westen rond Zaandam.

** De oude molenaar is pas overleden, de wieken hebben zes weken in de rouwstand gestaan.

** De boomstammen worden in het water bewaard.

** Daar kunnen de “sappen” de stam verlaten.

** De boomstammen liggen soms jaren te drogen.

** Het beekje heeft de naam “Oude IJssel”

** De molen ligt op de grens van Deventer en Voorst of ook wel Overijssel en Gelderland.

** Met 4 meter zagen ben je twee uur bezig.

** Sinds 1973 is er de Nationale Molendag

** Deze molen is nu in het bezit van de Gem. Deventer in stichtingsvorm.

** Vrienden van de Bolwerksmolen sinds 8.12.1975.

Na de video vertoning gaan we met de molenaar de molen binnen, het is er goed koel. Hier zien we de twee zaagtoestellen staan en het luik waardoor de 4 meter lange boomstammen binnen worden getakeld. Hij zet de zaagmachine, niet op windkracht maar op de electromotor in werking en we horen de zaag op en neer gaan en de stam schuift telkenmale ietsje vooruit. Er wordt in de lengte gezaagd. Hierna voelen we de warmte van de zaag en een stuk plank. Vervolgens gaan we een smal steil trapje van 16 treden op en lopen dan door naar de “omloop” van de molen. We verblijven nu ongeveer 5 meter boven de grond. Hier lopen we om de molen heen en voelen ook een wiek met zeildoek. Tim maakt de nodige digitale foto’s. Eenmaal weer binnen kunnen we nog een stukje hoger, dat doen enkelen van onze groep ook nog, het is er dan wel erg smal daarboven. De rest gaat weer de trap af. Niet gewoon, maar achterstevoren dit vanwege de steile trap en de smalle treetjes. Even voor twaalf uur zitten we gezellig buiten in het zonnetje. Ook hier is weer een fotograaf bezig om een bruidspaar mooi op de foto te zetten. In de molen heeft de molenaar heel uitvoerig en bedreven uitleg gegeven over de werking van deze mooie molen. Maar helaas mijn memorecorder is een beetje stuk en al die technische kreten begrijpen we toch niet zo goed. Hans richt een woordje tot de molenaar en deelt mede dat de Deventer Koek binnenkort aangereikt zal worden. Ook zetten we Zaiem in het zonnetje, hij is gisteren jarig geweest en we geven hem een mooie Raps cap en we zingen hem toe. Nog even afrekenen en we krijgen allemaal nog een boekje over de historie van de Bolwerksmolen. Dan wandelen we richting het pontje en steken vervolgens de IJssel over. Aan de overkant lopen we via het verlaagde Wellepad naar het terras waar we echt genieten van een kop koffie en het uitzicht over de mooie IJssel. Tim maakt hier nog een groepsfoto. Dan vervolgen we de wandeltocht die ook de Koninklijke familie heeft gewandeld. Via Zandpoort, Brink, Bergstraat en Bergkerkplein. Nog even kijken bij het geveltje van Prins Claus en nu op weg naar onze laatste pitstop bij Cafe “Doedel” waar we op het terras nog een kop koffie met een likeurtje nuttigen. Rond de klok van twee uur is ons 44e uitje voorbij. Iedereen wordt weer op trein en bus gezet en gaan dan allemaal huiswaarts.

De gasten van vandaag zijn:

Tinie Beekman, Hans/Gerry Bonthuis, Carel/Gerda van Eck, Ria van ’t Erve, Ria Gorree, Yvonne de Groot, Michael Kogan, Zaim Djulbic, Tim Ellis en Hans Veldwachter

(Kenmerk: Kiekuut/2003/Bolwerksmolen.03)