Tropische Landbouwschool Larenstein (45)

Fantastisch, het record van de vorige keer is weer gebroken; nieuw in onze groep begroeten we Jan van der Horst uit Wijhe. Rond half tien verzamelen we allemaal op het zonovergoten Stationsplein te Deventer. Eerst even wat schrijfwerk plegen voor de komende verjaardagbarbeque en dan zetten we de wandelpas in gang en sjouwen langs de Brinkgreverweg naar de Tropische Landbouwschool, zoals die vroeger werd genoemd in Deventer. Inmiddels staan daar ook al enkele Kiekuuters te wachten. Even na tien uur worden we hartelijk welkom geheten door de heer Bluemink die als “kasmedewerker” al 26 jaar in dienst is. Larenstein gaat uit Deventer verdwijnen en de kassen helaas ook. Dit komt ondermeer doordat het leerlingenaantal enorm daalt. Er zijn nu heel veel Chinezen op school. Ook verzorgen leerlingen nu veel projecten zoals “kerststerren” maken voor een bloemistenbedrijf. De kassen zijn in 1912 gebouwd en in 1993 gerenoveerd tot moderne kassen. Er werken 3 vaste medewerkers. Er wordt hier veel onderzoek gedaan naar planten en vruchten.

Allereerst gaan we de kas in waar in opdracht van Niemijer-tabak diverse soorten tabaksplanten staan die dagelijks de juiste hoeveelheid water krijgen en door leerlingen worden bestudeerd. Overigens, water is heel belangrijk bij alles wat hier groeit en bloeit. Ook onderzoeken ze welke grond het beste is voor de groei. We voelen heel wat planten, ook de Ethiopische graanplant, deze voelt aan als gras. Ook bevoelen we de Papayaboom. De sappen/vruchten worden gebruikt voor middelen bij hernia patiënten. Zo hoor je van onze gids dat heel wat planten/vruchten gebruikt worden voor de gezondheid van de mens. De waterhyacint groeit veel in warme landen en is voedsel voor o.a. de nijlpaarden. De suikerrietstengel heeft een doorsnee van 5 centimeter, hier halen ze de suiker uit en de bladeren verbranden ze en dat levert dan weer energie op.

Ook komen we prachtige Bougainville tegen. We voelen ook nog even aan de Kurkboom, Citroenboom, Eritrina, een mooie sierboom. Dan gaan we weer een andere kas in en komen nu bij de rozen. Ook hier weer veel onderzoeken. Je kunt hier zelfs ook rozen kopen, 10 voor 3 euro. We zijn nu in de groentekas gekomen en vinden hier de komkommerplant en de suikermeloenen. Ook vanwege de bestuivingen en hommels etc. worden de biologische vijanden ingezet door middel van het ophangen van zakjes; allemaal heel ingewikkeld en goed uitgekiend. De koffieplant komt voorbij; we voelen even de witte koffiebonen. We lopen en ruiken de vanilleplant. De bananenboom, ananasboom; we voelen de verschillende bladeren van genoemde bomen en ook de stammen, soms heel glad en anderen weer heel stekelig. Wat ook opvalt is de vrucht van de kokosboom, die helemaal geen harde bast heeft. Over de “kapokboom” heeft Hans B. nog een leuke opmerking. Van de rubberboom, klinkt gek maar bestaat uit 70% rubber, snijdt men een snede in de bast en vangt het rubber op. De coca(ine)boom komen we ook nog tegen en de Lippenstiftboom. Van de Oliepalmboom wordt de bast ook gesneden en die olie is voor de Palmolivezeep. Nog even de mangoboom voelen en we gaan naar buiten. Oef, wat een frisheid weer buiten. Maar in de kassen zeer interessant; wat wij niet kunnen zien is dat er bij elke plant/boom een bordje staat met wat het is. Ook nog even de olijvenboom en de wonderboom met zijn bekende wonderolie.

Om 11:54 uur nemen we plaats aan een lange tafel in de Lerarenkamer. Hier nuttigen we een heerlijke kop koffie. Hans spreekt zijn dank uit naar de heer Blueming namens Kiekuut en overhandigt hem een Deventer Koek en het entreegeld. Tim heeft de nodige digitale foto’s gemaakt, die hier onder te zien zijn. Rond 12:30 gaan we weer huiswaarts. En het belangrijkste is dat we weer heel wat geleerd hebben.

De gasten van vandaag zijn: Tinie Beekman, Hans/Gerry Bonthuis, Zaim Djulbic, Carel/Gerda van Eck, Tim Ellis, Ria van ’t Erve, Ria Gorree, Yvonne de Groot, Jan van der Horst, Mikhail Kogan, Marianne Poppenk, Gerard Vervoort en Hans Veldwachter

(Kenmerk: Kiekuut/2003/Larenstein.03)