Vliegveld Teuge (48)

Vrijdag middag rond de klok van 12:45 uur verzamelen enkele KIEK UUT?ers zich bij het Deventer station.
Gerard Vervoort is verhinderd, zijn oude geleidehond Abbey is overleden. Hans Veldwachter is vandaag ook niet van de partij , hij heeft een begrafenisplechtigheid in Lemmer. Gelukkig is Rijkje vandaag vrij en zij neemt de honneurs waar en krijgt de nodige instructies mee van Hans. Bij het station worden er groepjes van 3 geformeerd om zo; ?in 2 Nissan Micra’s en een Peugeot 206? koers te zetten richting vliegveld Teuge. Het weer is mooi, zonnig, en zo rond de 24 graden.

Als afgesproken komen we aan om 13:30 uur, op vliegveld Teuge. Aldaar zijn ook de andere KIEK UUT vrienden gearriveerd. De gehele groep bestaat ?inclusief begeleiders? uit 20 personen. Rijkje heet iedereen van harte welkom namens Hans Veldwachter en vertelt dat er een project aankomt met een kunstenaar, Hans Veldwachter weet nog niet precies wat het allemaal gaat inhouden, maar hij wil graag weten of men uberhaupt een project wil gaan doen met een kunstenaar, iedereen wil in principe wel hier aan mee doen, nu zodra Hans meer weet over de ins en outs dan hoort een ieder verder. Niet veel later zit iedereen heerlijk in de zon, genietend van zijn/haar kopje koffie, thee of sapje. Kort na de laatste slok koffie wordt begonnen met de eerste rondvlucht. Er wordt gevlogen in groepjes van drie. Tot zijn grote vreugde maakt Thomas Kroeze, hij is begeleider van Michael, deel uit van de eerste groep van 3. Hij vertelt over zijn ervaring: Er wordt gevlogen in een Chessna 172; een z.g.n. ‘bovendekker’ dit houdt in dat de vleugels zich boven de cockpit bevinden. Vier personen per vlucht; (2 achterin, 1 voorin, + de piloot uiteraard.) Nadat alle leden van team 1 (Jan, Mikhail, en Thomas) hebben plaatsgenomen, kan de ‘aanloop’ beginnen.

Geweldig; (en we zijn nog niet eens van de grond..) Vlak voor de uiteindelijke aanloop wordt er nog een laatste check verricht; alle ‘flaps’ (beweegbare vleugel?delen) worden op wendbaarheid gecheckt, radio, en allerhande meters worden nog getest.
Ja, alles is ready for take off….

Eenmaal in de lucht, is het een geweldig uitzicht; maar de piloot vertelt dat je normaal gesproken nog veel verder kunt kijken dan nu het geval is. In de 20 minuten durende vlucht, vliegt team 1 over het centrum Deventer, Bussloo, en Apeldoorn. Dit, met een gemiddelde snelheid van zo’n 180 a 200 km per uur, op een hoogte van 1000 ft. (dit is +/- 900 mtr.). Veel hoger kan ook niet, want dit zou ten koste gaan van het uitzicht. Dan vliegen we weer terug, en de ‘Sky Walker’ zoals deze Chessna heet; wordt elegant aan de grond gezet. De vliegtuig?bevindingen worden direct na aankomst op het terras besproken met de andere ?nieuwsgierig geworden? KIEK UUT?ers. Zo worden er verschillende rondvluchten gedaan, en is het daarna tijd voor een rondleiding over het terrein van Teuge Airport. Dit onder leiding van de heer G. van der Zande; zeg maar de man en sponsor achter dit jaarlijks terugkerend KIEK UUT uitje. Erg interessant zijn de verhalen die hij vertelt over het onderhoud, de vlieg?procedures, en de daarbij horende annekdotes. Vervolgens wordt er nog een hapje/ drankje genuttigd, en worden de heren piloten, en meneer v.d Zande hartelijk bedankt voor wederom een zeer geslaagd uitje.


De gasten van vandaag zijn: Jan Bake, Tinie Beekman, Hans/Gerry Bonthuis, Gunther Bosch, Jenny Demmers, Zaim/Mara Djulbic, Carel van Eck, Ria van ’t Erve, Ria Gorree, Yvonne de Groot, Jan van der Horst, Jos Karssemakers, Mikhail Kogan, Thomas Kroeze, Jouke Pasveer, Sonja van Rijswijk en moeder en Rijkje Veldwachter

(Kenmerk: Kiekuut/2003/MOSTERD.03)