Deventer Kunsternaars, 1e werkdag (51)

VERSLAG: 2e bijeenkomst: Soos Kiekuut en Kunstenaars (51)
Initiator: Ben Voorhorst (verslag).

Ik denk dat de Kiekuut luidjes vooral de kreet van het verslag van 17 oktober onthouden hebben, namelijk:
OPGELET !!!
Zorg voor kleding die vuil mag worden!

Datum: vrijdag 31 oktober 2003, van 10:00 tot 12.00 uur
Locatie: Galerie Geerlings, Brinkgreverweg 96, Deventer
Kiekuut: Tinie Beekman en Gerard Lugtenberg
Kunstenaars: Marion Geerlings, Cosja Herstel,
Hier gaan we drie-dimensionaal werken. We zijn begonnen met ons te verdelen in de ruimte. Maar omdat we met maar met ons vieren waren hebben we de verwarmingsbuis ook als persoon gebruikt. We zijn begonnen met een touw aan de verwarmingsbuis te knopen, en toen naar Gosia en toen moest Gosia een naam zeggen waar het touw naar toe moest enz. en als laatste hebben we nog een boom die ook in de ruimte stond en als persoon gebruikt wordt. En zo kregen we een figuur. Daarna moest je zeggen wat je in dat figuur zag. Daarna zijn we aan de tafel gaan zitten en kregen we een homp klei en moesten we dat wat we in dat figuur zagen namaken. Daarna heeft Marion het na gemaakt van draad. Daarna hebben we het zelf weer nagemaakt van kippengaas dat we hebben bekleed met stof dat je in lijm moest dopen zo dat je van het gaas niets meer zag.
En als het droog is moeten we het nog even komen schilderen.
Het was een zeer leuke morgen en we hebben heel erg genoten en ik hoop dat de volgende morgen weer net zo leuk wordt. (Tinie Beekman)


Locatie: Atelier Hans Bosman, gebouw Rollecate, Tesschenmacherstraat 9, Deventer.
Kiekuut: Jennie Demmers, Ria van ’t Erve, Ria Gorree, Yvonne de Groot, Hans Veldwachter.
Kunstenaars: Hans Bosman, Ineke Mengelder, Rien Renema, Lies Kortenhorst

In gebouw Rollecate zoeken we het lokaal op van Hans Bosman, we worden hartelijk welkom geheten en krijgen eerst uitleg over kleuren. Kleur wordt door licht bepaalt. De primaire-kleuren zijn rood, geel en blauw. Door deze kleuren te mengen krijg je andere kleuren, maar je kunt nooit door menging de kleuren rood, geel en blauw terug krijgen. Maar wel alle kleuren krijgen door de primaire kleuren. Bijvoorbeeld rood met geel dan krijg je oranje. Ieder van de schilders geeft vervolgens uitleg over een kleur. Dan komt Hans B. met de opdrachten.
We beginnen ons staande te installeren voor/achter de schildersezel waar een groot vel papier op is bevestigd. Elke Kiekuuter krijgt een schilder bij zich. Eerst voelen we de afmeting van het papier en krijgen dan een bordjes met diverse keluren verf in de hand gedrukt. wat mij opvalt is dat de penseel niet klein maar redelijk groot is. Goed we beginnen met opdracht 1, iets schilderen met aanwijzingen van de schilder. Na dit onderdeel gaan we lunchen. Ben Voorhortst heeft het nodige gehaald bij de supermarkt. We lunchen gezamenlijk en dan krijgen we opdracht 2, en wel een zelfportret maken. Oeps die zit. Ondertussen is Rene Geerars van DTV/Stadsradio Deventer Fm ook binnen gekomen en die maakt de nodige plaatjes en opname’s. Menigeen gaat het goed af. Ik, Hans V., kom er achter dat ik met mijn linkerhand met de vinger feilloos aanwijzingen geven waar de penseel is gebleven als ik weer de kwast moet dopen in de verfsmurrie. Het kleurenonderscheidt is er bij mij helemaal niet maar met hulp van de schilder komen we er wel uit. Als derde opdracht geven we de schilder opdracht om wat te schilderen, die doet het op een echt doek, maar wel een klein formaat.
Iets voor twee uur zijn we klaar, onze productie’s kunnen we nu nog niet meenemen maar krijgen die later, maar dan nooit weggooien. We gebruiken ze nog een keertje voor een expositie. We praten nog even na over de vervolgdatum. Hans Bosman deelt ons ook mede dat ze beroeps zijn en dat een vervolgjraject betaald zal moeten worden. Ben neemt nog even mee dat we subsidie voor dit project krijgen en voor het vervolg toch andere wegen moeten inslaan.

Voldaan gaan we huiswaarts en even later wordt mij medegedeeld dat de foto’s met tekst al op de kabelkrant staan. Overigens de digitale foto’s komen nog in ons bezit en komen dan uiteraard op onze website. We zijn zelfs nog te beluisteren geweest op de radio-zender van Deventer-FM, proberen dit ook op de “site” te krijgen.

(Kenmerk: Kiekuut\2003\kunst.03)