Project Deventer Kunstenaars (52)

Tekstschrijfsters: Ria Gorree en Marianne Poppenk

3 december 2003
Daar zitten we dan. En wij zijn: Yvonne, Ria van ’t Erve, Ria Gorree en begeleidster Jenny. Om dat Gosja met vakantie was, mocht Ben fungeren als assistent van Marion. Om dat
Veldwachter Hans (Hans Veldwachter) nog andere zaken te regelen had kwam hij twee uurtjes later.
Er werd mij vriendelijk doch dringend gevraagd onze ervaringen op papier te zetten. Nou, daar gaat die dan.

Afwachtend begonnen we eerst maar met een kopje koffie.
Letterlijk een  bakje troost. Help, wat moet ik met klei? Maar eerst gaan we aan de gang met een stuk touw. We staan in een kring en Marion begint bij Yvonne en zij zegt waar Marion met het touw naar toe moet lopen. Dat was naar mij. Ik zij een volgende naam en zo ging het touw willekeurig van persoon naar persoon met als eindpunt terug bij Yvonne.

Nu is er een figuur van touw ontstaan en moesten we om beurten langs het touw lopen om te ervaren wat voor een figuur naar jouw idee het was. En daar komt het. Maak dit figuur van klei. Op mijn vraag wat voor klei dit was, vertelde Marion dat het uit zuid Limburg kwam en dat dit de beste klei van Nederland is.

Na deze toch wel leuke ervaring met klei iets heel anders. We kregen een stuk kippengaas. En jawel hoor we moesten hier mee, weer het touwfiguur uitbeelden.
En na een prima lunch, terwijl Hans V, bijna letterlijk met =
zijn neus in de boter viel, begonnen we met het kliederwerk. We moesten lapjes stof in vloeibare lijm drenken en uitknijpen en je werkstuk van kippengaas bekleden. En als alles goed gaat is dat na een week droog en zo hard dat het bij het vallen niet kan breken. Wij dachten toen dat we klaar waren. Niks daar van. Mensen, we kunnen dit werk ook nog schilderen. Goudkleurig nog wel. En wat verklapt Marion. Schilderen heeft de andere groep niet gedaan. Geen tijd, te lang geluncht! Daar kwamen we toch niet voor! En wat is dat voor smoes, dat Marion had gezegd dat verf op natte lappen niet kon. Ja, Ja? Maar leuk was het wel.

Groetjes Ria Gorree


Genoten kunst

3 December verzamelden wij ons voor de tweede keer op de kunstlokaties te Deventer. Een groep in het atelier van Marion Geerlings en in het atelier van Hans Bosman.
Op de laatste lokatie waren Gerard Lugtenberg, Gerrie Bonthuis en Tinie Beekman en ik, Marianne Poppenk. Verwelkomd werden wij door Ineke Mengeler, Hans zelf en Rien…  Zij waren er klaar voor en wij hadden nog onze twijfels.
Gerrie had zich over laten halen door het enthousiaste verslag van de vorige keer. Gerard wist aanvankelijk niet of hij wel zin had en ik vond het een hele lange dag en zou het wel wat worden.
Maar in een echte atelier, waar de verflucht al in je neus prikkelt, vordat je nog iets in je handen vastgehouden hebt. En niet te vergeten de geur van koffie de ruimte vulde, verdween de spanning op slag. Het gaat wat worden, dat voelde je dadelijk.

En het werd wat geloof mij maar. De dag bleek te kort, de argwaan bij Gerrie, verdween als sneeuw voor de zon. En Gerard vergat al zijn technische logo’s en aangepaste kleuren voor de slechtzienden en hield zich alleen nog bezig met kunst. Voor Tinie was het al lang duidelijk. Zij is een geboren kunstenaar. Alleen zij wist het nog niet. En ik. deze dag had te weinig uren.

Onderleiding van de aanwezige kunstenaars vulde het papier zich met kleuren, koeien in een landschap, Fortmont aan de Ijssel en de boerderij in Nijbroek. Zelfportretten zo herkenbaar, dat je er bijna niet in geloofde. Maar de proef op de som deed Lies Korthorst, die ons die middag bijstond. Zij kon precies zien wie wie was. Onmiskenbaar.

Hans, Ineke, Lies en rien vertelden over hun werk: hun thema’s. ontwikkelingen, het gebruik van de kleuren, de manier waarop zij ieder de kunst benaderen.
Na de lunch, mochten wij zelf een idee aandragen voor een schilderij, terwijl de kunstenaars de penselen lieten werken op een echt doek.
Geweldig natuurlijk, een schilderij van je kleinkind, je zoon, jij met je voorrijder in de wind op de tandem
En Tommie, de boerderij hond, zo treffend. Ik kreeg kippenvel van alle resultaten.

Om 2 uur kwam er een eind aan het festijn. Het was goed georgainiseerd door Ben Voorhorst, De kunstenaars zijn er kunstig mee omgegaan. De deelnemers hebben echt genoten.
Na toespraakjes en bedankjes en nieuwe afspraken vertrokken wij luidruchtig enigszins chaotisch, zoals dat bij ons hoort geloof ik, alle richtingen weer op.

Hans Bosman en Lies Korthorst exposeren in het Kunstpaleis te Deventer vanaf midden januari.
Rien, heeft in het Kunstlab, in januari een tentoonstelling van zijn tekeningen. En wat nog belangrijk is, wij gaan in het voorjaar nog een keer naar het museum op de Hoge Veluwe.

Een repotage van Yvonne de Groot, Hans Bosman en Ben Voorhorts wordt op Radio Oost uitgezonden.
De datum wordt nog bekend gemaakt,