Bezoek Historisch Museum “De Waag” (53)

Wel vreemd voor de Kiekuutluidjes, dat nu pas, vrijdag 2 april, het eerste uitstapje van het jaar 2004 is. Dit komt vanwege de uitval van Veldwachter, Hans die in januari een lichte hartinfarct heeft gehad. We halen nu eigenlijk de aktiviteit van januari in.
Goed gemutst verzamelen we bij het Deventer NS station, vele Kiekuutlieden hebben vertraging met het vervoer zoals trein, bus en een kapot horloge van Zaim. Oeioei wat loopt Hans V. er zomers bij, alleen in een blouse met korte mouw, de zon is er wel, maar de wind is nog flink aanwezig. Even na tien uur vertrekken we vanaf het station wandelend via de Keizerstraat, achter de markt langs naar “De Waag”. We worden hier welkom geheten door Gerard van Zijl. Eerst aan de koffie en er wordt even flink bijgepraat. We zijn met ons tienen en de elfde “man”, Gerda, voegt zich later bij de groep bij de Dikke van Dale. Goed, de koffie met het Deventer bijtje is op en we beginnen met de excursie om 10:39 uur. We stappen de lift in en uit de speakers klinkt een middeleeuws liedje wat gezongen wordt door een groep jongedames en aangekomen op de eerste verdieping worden we welkom geheten door monnik Lebuinus.

Hieronder wat aantekeningen van uw tekstschrijver:
De Waag is gebouwd in 1528. Voor die tijd veel oorlogen rondom Deventer. Aan de overkant van de IJssel veel burchten en wachttorens. Zoals de bekende naam “Kiek in de Pot” . Nou uit die stenen wachttoren is De Waag herrezen, en aan de buitenkant hangt nog iets wat op “Kiek in de Pot” slaat. De naam “de Waag” zegt het al een beetje een gebouw om van alles te wegen. Want Deventer kende vroeger 5 hele grote jaarmarkten, dat houdt in dat er vanaf april tot en met oktober heel wat te doen was, want het vervoer geschiedde allemaal met paard en wagen en de boot. Vroeger was er ook nog het “Kleine Waagje” bij de IJssel waar Ketelbinkie heeft gezeten. Ook wordt de Waag gebruikt als nood-ziekenhuis in 1793.

MAQUETTE
De heel fraai uitgevoerde maquette van Deventer, anno 1400 en gemaakt in 1963, kunnen we bewonderen. Weliswaar zijn de huizen wel veranderd maar het stratenplan niet. Want in 1334 is Deventer getroffen door een fikse brand. En met de hedendaagse techniek kunnen we op een knopje drukken van bijvoorbeeld de Lebuinuskerk en dan krijgen we een verhaaltje te horen vanuit de luidspreker over die kerk. Hier kun je wel een tijdje bezig zijn hoor.

DEVENTER HANDEL
** Gildebord, met alle takken van handel er op afgebeeld.
** Patroonheilige van Deventer is St. Niclaas.
** Bij de stadspoort, waar poortwachters lieden aanhouden met grote messen.
** We zien hier een groot mes.
** Grote ijzeren kist met de grootste rol perkament.
** Twee doodshoofden van Geert de Groote en Floris Radewijn.
** Deventer een hele grote handelsstad.
** Tot 1600 was Deventer heel rijk en hierna begon de ellende.
** Een corrupte burgemeester Nilant.
** Bang als hij was zette hij de stadspoorten in 1673 wagenwijd open en de toenmalige aanvallers uit Munster en Keulen konden dood leuk de stad innemen.
** Bekende bedrijven die er niet meer zijn:
    Nering Boegel, 1200 werknemers, Drukkerij de Lange, Thomassen en Drijver, Ankersmit, Burgers fietsen, Tapijtfabriek en Noury van de Lande.
** Van al die bedrijven kunnen we hier iets van zien.
** Ook nog een bedspiraal van Auping uit 1890.


VITRINE:
Het merendeel wat we “zien” staat in de vitrine’s, maar Gerard legt het ons goed uit, zo ook wat gevonden is in de Bergkerk, achter een gemetselde muur nog een in tact zijnd Christusbeeld van hout, overgebleven van de beruchte Beeldenstorm van 1580. Ook veel zilver, zoals bekers, borden bestek etc. Zo ook een enorme burgemeestersbeker van zilver. Helaas is er nog maar eentje in de collectie.
 

Ook een heel indrukwekkend tafereel is een soort kast met diverse laadjes en daarboven een bord met daarop Europa afgebeeld en diverse kleine knopjes waar licht opstraalt als je een laadje open trekt en vasthoudt. Bijvoorbeeld, het laadje Stokvis dan gaan de lampjes branden waar het allemaal naar toe wordt geexporteerd en een andere kleur lampjes lichten op waar het eventueel vandaan komt. Zelfs het laadje Bont is aanwezig en Mikhael mag het bont voelen maar kan helaas niet mededelen van welk dier dit is maar het komt wel uit zijn geboorteland Rusland.

HAN VAN Vermeegeren
De Waag organiseert ook expositie’s, deze van Han tot 4 april. Han is een geboren Deventernaar, 1889-1947, geboren in de Gibsonstraat. Hij heeft nog 3 zussen. Pa,leraar op de Kweekschool, is tegen de studie van tekenaar en hij wordt naar Delft gestuurd om daar bouwkunde te leren. Maar hij wint tijdens die studie een prijs voor interieur inrichting. Tot overmaat van ramp moet hij nog trouwen ook. Hij krijgt 2 kinderen. Om rond te komen gaat hij langs de deuren met tekeningen om maar geld te verkrijgen. Het bekendste werk van hem is het “het hertje” wat in heel veel huiskamers te vinden is in ons landje. Hij houdt ook van vrouwen en dat kun je veelvuldig terugzien in de schilderijen. Dus mooie stukken waren er te zien.  Maar hij kan ook heel goed vervalsen, de eerste in 1938 “de vergenoegde roker”  van Frans Hals. Maar de vervalsing van de Emausgangers van Vermeer zal hem later opbreken. Dit stuk is verkocht aan Booymans en wordt als de ontdekking van de eeuw bestempeld. Ook heeft hij 2 x het Avondmaal geschilderd. De eerste keer in Zuid Frankrijk, opgeborgen tussen een tafeltennistafel en de laatste in Nederland. Ook een schilderij “Christus met de overspelige vrouw ” verkocht aan de Duitse Goering. Na de oorlog gevonden in Muenchen en dat brengt Han in de knel en hem wordt collaboratie ten laste gelegd en hij moet de nor in en toen bewees hij dat hij alles vervalst had en kreeg toen vrijspraak voor de collaboratie maar niet voor de vervalsingen. Dat vond plaats in september 1947. Han heeft nog wel een kans gehad om te vluchten op een Argentijns schip dat in de Amsterdamse haven lag en hij mocht als Argentijn mee naar Argentinie, hij heeft dit niet gedaan.
Hij is inmiddels gescheiden van zijn vrouw Jo Oerlemans, maar hij heeft alles wel heel goed geregeld. Want reken maar dat hij enorm veel geld heeft verdiend. In de rechtszaal gaven de twee echtelieden nog vele blijken van liefde aan elkander. Na de rechtszitting wordt Han ziek en komt in december 1947 te overlijden.

Het is nu 12:30 uur en uw tektschrijver bedankt Gerard voor zijn perfecte begeleiding en wij overhandigen hem en ook voor Mevr. Groothuis een servet van Kiekuut en voor Gerard nog een jubileumblik van de DIJC met Deventer bijtjes erin. Want de komende tijd komt er een expositie van Deventer en blik.

De Kiekuut luidjes gaan nu aan de wandel en wel naar de “Dikke van Dale” waar we aan de ronde stenen tafel plaatsnemen. Hier nuttigen we onze verlate nieuwjaarsborrel, nu genoemd Lenteborrel met een bitterbal erbij. Hans houdt hier zijn speech en heet nu ook Gerda welkom en Ben Voorhorst die de nodige kunstwerken die we gemaakt hebben aflevert. Ook bespreken we even de komende Kiekuut maanden en programmeren in ieder geval de barbeque op zondag 11 juli vanaf 14:30 uur in Nijbroek en het bezoek van Kroller Muller in juni en op 7 mei de waterzuivering in Deventer. Ook maakt Hans nog even reklame voor een fantastisch koekblik van de Deventer IJs Club met daarin een 14-tal bijtjes. Dan gaat hij weer zitten en neemt Tinie Beekman het woord en zij spreekt namens de gehele Kiekuutgroep en memoreert dat ze het allemaal weer fijn vinden dat Hans weer in hun midden is en ook dank voor de vele verzetjes die hij voor allen regelt daarom overhandigt ze een bierglas met naam van Hans erop en daarin een hoeveelheid kadobonnen, ook voor Zaim en Jennie heeft de groep een mooi glas ook met naam en daarin Mon Cheri chocolaatjes, jammie jammie. Zowel Zaim als Hans bedanken uitbundig voor de gaven. Hans Bonthuis gaat de kunstwerken hierna uitdelen. Wat overblijft neemt uw tekstschrijver mee naar huis en gaat dit later weer uitdelen. Dan rollen de nodige euro’s over tafel en iets voor half drie verlaten we de ronde tafel.
En zo zit het 53e uitstapje erop.
    
De gasten van vandaag zijn: Tinie Beekman, Hans/Gerry Bonthuis, Zaim Djulbic, Carel/Gerda van Eck, Ria van ’t Erve, Yvonne de Groot, Mikhail Kogan, Gerard Lugtenberg en Hans Veldwachter

(Kenmerk: Kiekuut/2004/dewaag.04)