Bezoek Kröller Möller Museum (55)

Ter afsluiting van het kunstproject met Ben Voorhorst, gaan we vandaag een bezoek brengen aan een echt museum. Uit de subsidiepot, welke wij hebben gekregen van de Gemeente Deventer, zijn de entreegelden gesubsidieerd. Helaas laten onze professionele kunstenaars ons helemaal in de steek, wat we heel jammer vinden. Maar onze Ben gaat mee en zal proberen de nodige uitleg te geven.

Op deze zonnige semi bewolkte juni-dag, verzamelen de Kiekuut luidjes zich om iets voor tien uur bij het Deventer NS station. We verplaatsen ons met de streekbus richting Apeldoorn. Maar we missen onze Yvonne nog, die een stadsbus heeft gemist en door iemand uit Colmschate is gebracht, ze dacht ik ben ruim op tijd, maar helaas haar braille horloge doet het werk niet goed. Omdat de chauffeur druk is met onze afstempelarij kan Yvonne nog mee. De bus mag ook over de in aanleg zijnde rotonde onder aan de Wilhelminabrug, volgens de mensen wordt dit een mooi stukje werk en zal binnenkort opengesteld worden voor het verkeer. In de bus is Rijkje al druk in de weer om wat te regelen bij Park de Hoge Veluwe over entree van park en museum. Overigens Ben rijdt met zijn bolide zelf naar het museum. In Apeldoorn verwisselen we van bus door middel van een overstap en daar voegt Ria van “t Erve zich bij ons, ze is net warm terug van een vakantie uit Turkije. Frappant is dat de chauffeur een bekende van Zaim is, hij komt ook uit Bosnië en was daar ook bus-chauffeur. Even verderop staat bij de bushalte Ria met Sanne. We rijden nu door een mooi bosrijk gebied. Rijkje is driftig aan het overleggen en mag van de chauffeur 2 minuten de bus uit bij de ingang van het park om supersnel de kaarten op te halen en te betalen, het lukt inderdaad binnen de tijd. Wat hebben we verdiend, nou de begeleiders hebben vrij toegang in park en museum. Even later stappen we uit bij het museum.
Als we bijna bij de ingang zijn, komt Ben met een witte fiets zich bij ons melden. Het is 11:15 uur. Eenmaal binnen gaan we eerst maar even op het terras zitten en we drinken hier koffie en sommigen nuttigen een broodje en/of kop soep. Ben is zich dan aan het “inleven” als gids en roept ook de hulp in van een echte gids. Anton Kröller is Nederlander en zijn vrouw Möller een Duitse. Hebben veel kunst gekocht en gekregen en geschonken aan dit museum. Rond 13:00 uur gaan we aan de wandel. We krijgen speciale handschoenen aan zodat we ook beelden mogen aanraken. Eerst gaan we binnen schilderij afdelingen bekijken. We starten met Mondriaan en komen dan bij de stukken van Vincent van Gogh. Vincent begon eerst als tekenaar en 8 jaar later vond hij het schilderen toch mooier.Vooral de kleuren die eerst donker zijn en later steeds fleuriger worden. Hij heeft bijvoorbeeld 3 schilderijen gemaakt van de aardappeleters, eentje hangt er hier. Hij heeft in den beginne duizenden schilderijen gemaakt in Nederland. Toen hij in Frankrijk woonde kwamen de mooie kleuren ook weer. Een mooi schilderij is de brug van Arles. Ook mooi zijn de knotwilgen bij zonsondergang.  En natuurlijk in Frankrijk in de Provence veel geschilderd de cypressenboom.  Het is wel opletten voor de zienden dat de overigen niet overal tegen aan sjouwen, Ria van ’t E. botst met haar hoofd tegen een plexiglas iets aan, gelukkig voor beide partijen geen letsel. Je kunt ook nog kijken op internet www.vangoghgalery.com
Overal staan oppassers alert om te voorkomen dat er niets geks gebeurd in het museum. Ook komen we aan de praat met een Noor die al 25 jaar in Nederland woont en 5 talen spreekt en 7 stuks kan verstaan.
Dan komen we bij de “voel afdeling”, bij sommige kunstwerken is het wel verduld moeilijk om te voelen wat het is, omdat ze zo abstract zijn denkt uw publicist. Wel grappig om dat spul te voelen met die gladde handschoentjes aan. We voelen o.a. Vrouwpersoon genaamd Rebecca, nee niet dat meisje Loos van de voetballer, een paard met daarop een achteroverliggende man.
Om twee uur zijn we buiten en we gaan dan de beeldentuin in, hier staan de grotere werken. Ben vertelt hier wat op de plaatjes staat vermeld en wij mogen dan weer voelen. Soms lukt dat helemaal niet omdat ze botweg veel te groot zijn. Gerard maakt nog een snoekduik in het groene gras, ook hier niets aan de hand.
Rond kwart voor drie neemt Ben afscheid van ons en wij gaan nog even naar het terras voor een sapje. Vervolgens gaan we ook weer in de kuierlatten en gaan richting de bus en even na drie uur zitten we in de bus. Yvonne heeft problemen met een verkeerde strippenkaart. Onderweg heerlijk klessebessen o.a. over de naam van de poes die binnenkort Gerry Bonthuis krijgt. Onderweg stappen Ria met haar Sanne uit en op het station te Apeldoorn heeft onze chauffeur via de mobilofoon gevraagd of de bus die naar Deventer gaat even wil wachten. Dat lukt allemaal perfect. In Apeldoorn afscheid nemen van Ria en we gaan verder met de bus. Helaas komt die in de spits oftewel de file te staan. De bus heeft een volle bezetting. Als we arriveren in Deventer is het al bijna avond, 17:25 uur. We nemen hier afscheid van elkander.

De gasten van vandaag zijn: Hans/Gerry Bonthuis, Zaim Djulbic, Ria van ’t Erve, Ria Gorree, Yvonne de Groot, Mikhail Kogan, Gerard Lugtenberg, Ben Voorhorst  en Hans en Rijkje Veldwachter

(Kenmerk: Kiekuut/2004/krollermoller.04)