Wijnboerderij Slot-Kleverkamp (57)

Vandaag, vrijdag de 6e augustus 2004, verzamelen zich een tiental Kiekuutluidjes bij het NS station in Deventer. Het weer is nu al prima, oftewel in wijntermen, dat we wel een dorstlesser kunnen gebruiken. Hans en Rijkje gaan met de tandem naar de Snippeling en de overigen met de stadsbus, lijn 6, en 1 auto. Zes minuten voor tien uur zetten de diverse voertuigen zich in beweging. Onderweg kijkt Rijkje vanaf de tandem de stadsbus in en ziet tot haar stomme verbazing niemand van Kiekuut zitten, dus toch nog de bus gemist. Nee hoor want 5 over tien stappen de Kiekuutluidjes keurig de bus uit. De Snippeling, de geboorteplaats van Hans Veldwachter, bevindt zich tussen het Overijssels Kanaal, de Schipbeek en de spoorlijn. Vroeger hadden we hier 3 café’s, 2 bakkers, 3 kruidenierswinkels, 3 aannemers, 1 rookartikelenkiosk. Nu is van dit alles er niemand meer, maar wel sinds begin dit jaar een prachtige wijnboerderij. Deze is speciaal ontworpen  en gelegen aan het Overijssels Kanaal nabij de voormalige brug. We worden zeer hartelijk ontvangen door de jonge Direkteur Frank Slot. We treden binnen in een enorme grote ruimte. Aan alle wanden zijn honderden flessen zichtbaar. Zo ingedeeld dat je van elk wijnland de verschillende soorten kunt vinden. Zowel in alle wijn kleuren, rood, wit en rose. Ook een wand waar je nog allerlei soorten flessen wijn kunt vinden tot 5 euro per fles. Uiteraard zijn er ook die vele honderden euri’s in prijs zijn. Tussendoor helpt Frank ook nog klanten. Menigeen denkt nog steeds dat dit hier een groothandel is, zucht Frank. Maar dat is het in geen geval, iedereen kan hier een flesje wijn komen kopen of voor hem graag een veelvoud hiervan. Hij organiseert 2x per jaar een wijnproeverij, waar heel veel vaste klanten op af komen en waar het altijd zeer gezellig is. Binnen is het lekker koel en na de rondleiding worden we naar buiten geloodst naar het terras aan het Kanaal. Nou dat wordt zweten hoor en de “zwart/gele” diertjes komen ons ook behoorlijk lastig vallen. Een medewerker van Frank gaat ons uitleg geven over de soorten wijn en nu gaan we ook proeven. Carel is de enige die de wijn weer terug spuugt in het speciale bakje. De overigen nippen er gulzig van. We beginnen met een witte landwijn die in prijs zeer aantrekkelijk is. Telkenmale gaan we een stapje hoger in prijsklasse en dat kun je ook goed proeven. Rijkje schenkt af en toe, als onze gastheer even weg is bij. Rond de klok van 12:30 beeindigen we onze verpozing op het terras en velen schaffen nog een paar flessen wijn aan. Na een dankjewel woordje van Hans gaan we ieders eigen weegs. Enigszins lichtelijk beneveld.
Toch is het leuk dat op Hans zijn geboortegrond nu een wijnboerderij staat.


De gasten van vandaag zijn: Hans en Gerrie Bonthuis, Carel en Gerda van Eck, Ria van “t Erve, Ria Gorree, Gerard Lugtenberg, Marianne Poppenk, Hans en Rijkje Veldwachter.

(Kenmerk: Kiekuut/2004/wijnproeven.04)