Verslag Herfst-boswandeling Joppe, dd. 5 november 2004. (59)

Vorig jaar geen wandeling georganiseerd en nu wel weer en verhipt we hebben weer echt herfst weer, de afgelopen dagen flink geregend en nu mistig en droog en het zonnetje probeert er wel door heen te komen.
Hier gaat het verslag verder van Tinie:
Bart heeft mij naar Deventer gebracht maar daar moesten wij eerst Hans op halen. Dat was wel even met een hindernis want Bart was aan de
verkeerde kant. Maar dat kwam omdat Bart Hans wel eens naar huis had gebracht maar nooit had opgehaald. Want als je Hans weg brengt laat hij zich aan de achter kant af zetten, bij het bord van de grolsch. Maar daarna gingen wij richting het station waar de anderen al stonden te wachten.
o.a Gerrie en Hans Bonthuis, Ria Gorree met Sanne, Mikael Kogan en Jos Karssemakers. Vandaar uit gingen wij met de bus naar joppe waar de Fam Stoelinga al op ons stond te wachten. En na dat Hans hun de beloofde fles Veldwachter bier en nog een blik  Deventer koek had gegeven maar de koek is niet meer te eten. Dus had hij er maar een doosje met Deventer koek bij gedaan.
Zetten wij onze wandeling in door de bossen van Joppe, naar de vlieg basis vanuit de oorlog maar daar was jammer genoeg niets meer van over op een bord na waar alles opstond wat er was gebeurd. Dat las Gerard Stoelinga ons voor.

Tekst V-1
Lokatie lanceer inrichting van de V1 van 1944-1945.
De V1 was destijds een zeer modern wapen, een robotvliegtuigje van ongeveer 8,5 meter lengte met een vleugelbreedte van 5,40 meter. Dan een springlading van zo’n 980 kg. met het doel om maximaal 400 km.op afstand kon brengen. Vanaf 15 juni 1944 zetten de Duitsers hiermee vanaf de kanaalkust, in Noord Frankrijk  de aanval op Londen in. Door de oprukkende geallieerden werden de V1’s reeds al echter op  5 september 1944 uitgeschakeld. Hierna begon op 6 december  1944 vanuit Nederland de beschieting  met de V1″s op de haven van het reeds bevrijdde Antwerpen. Door de goede camouflage mogelijkheden en de goede bereikbaarheid  per trein werden  de startbanen in het oosten van Nederland  geplaatst en bovendien konden bij de aanvoer van de V1’s uit Duitsland de bruggen bij Deventer en Zutphen worden vermeden. De 3 startbanen in de Gemeente Gorssel stonden in het bos waarbij de bomen werden  gekapt  om een vrij schootveld te krijgen. De startbanen werden met groene maskeernetten en takken bedekt. zelfs bomen werden verkort. Stammen die de V1 ’s op hun vlucht zouden kunnen tegen houden werden aan de voet afgezaagd waarna de top met draden weer aan de stam werd bevestigd. Hierdoor hebben de geallieerden de plaatsen nimmer kunnen ontdekken, dus vanwege de zeer bosrijke omgeving. De startbaan was 46,5 meter lang Bij het verlaten van de baan bedroeg de snelheid van het toestel ongeveer al 250 km/uur. De startbanen werden gebouwd in de onmiddellijke nabijheid van een verharde weg, om te voorkomen dat belangrijke hoofdwegen in het spergebied voor het verkeer moesten worden afgesloten. In dit gebied moesten alle huizen en boerderijen worden ontruimd, waarna ze werden betrokken door personeel van de lanceerbaan. Per baan waren zo’n  50 tot 60 mannen aanwezig. aan de verharde weg werden werkplaatsen gebouwd en houten loodsen opgericht waar de V1″s werden gemonteerd en gecontroleerd. Uiteindelijk zijn 211 V1’s  tot het havengebied van Antwerpen doorgedrongen. Niet alleen daar maar ook in deze buurt veroorzaakten  de V1’s veel paniek. Aan de bedrijfszekerheid van de bommen bleek nogal eens iets te mankeren. De V1 lanceringen mislukten omdat de motor na het afschieten  niet aansloeg of afsloeg. Voor de bewoners van de Gemeente Gorssel waren de startbanen opgesteld bij De Zessprong Joppe, boerderij Braakhekke in Harfsen en Joppelaan/Dortherdijk waar we nu zijn.  Daar waren dan ook vaak spannende momenten en aan het geluid kon men vaak horen of de V1 goed ging of fout. In deze gemeente zijn in de jaren tachtig zo’n slordige 20 V1 toestellen door de toen genaamde EOD gevonden. Einde Tekst V1.

En vandaar gingen wij weer een klein eindje langs de zelfde weg, waar wij op ons pad ook nog een oud theehuisje zagen en van daar uit gingen wij richting het bosrestaurant in Joppe waar wij een heerlijk kopje koffie kregen aan geboden van de Fam Stoelinga.
Van daar uit gingen wij richting Gorssel maar dat was nog een hele klus hoor want wij moesten over smalle brugjes lopen waar Tinie met de hak van haar laarsjes in een gat zakte.      
Sanne de Hond van Ria had het ook zeer naar haar zin want ze kon heerlijk los lopen.
En in Gorssel aan gekomen waar wij bij Restaurant het Hoekje ons eindpunt van de prachtige wandeling nog een hapje en een sapje konden nuttigen, gingen wij weer met de bus richting Deventer. Maar niet met ons allen want Gerrie en Hans Bonthuis hadden zo veel besteld dat Gerrie alles nog lang niet op had en aangezien Jos zijn Taxi om Drie uur in Deventer zou zijn moesten wij maar vast gaan, en gingen Gerrie en Hans wel een bus later.

De gasten vandaag zijn: Tinie Beekman, Hans/Gerrie Bonthuis, Ria Gorree, Jos Karssemakers, Mikhail Kogan, Gerard/Jose Stoelinga, Hans
Veldwachter

(Kenmerk: kiekuut\2004\herfstwandeling.04)