Verslag van bezoek aan VIS-traiteur ROG te Deventer dd.30-11-2004 (60)

Een compleet elftal heeft zich aangemeld om met Kiekuut mee te gaan naar de Vistraiteur Rog aan de Gotlandstraat. Niet op de bekende vis-vrijdag maar op een dinsdagochtend. We vertrekken met auto’s van de verzamelplaats het NS station Deventer. We worden door Karel Rog, de direkteur, zeer hartelijk ontvangen. Er staat al een keurige gedekte tafel voor ons klaar. Karel deelt ook mede dat hij dit zo leuk vindt dat hij de Stadskrant er ook maar bij geroepen heeft. Verslaggever Fred maakt een heel mooi verhaal met daarbij een groepsfoto. Na de cappuchino die verrukkelijk smaakt. Karel zegt dan ook de eerste kennismaking met ons bedrijf moet gewoon heel goed zijn en dat is meestal een kop koffie.
Hieronder enkele aantekeningen die ik op mijn memo recorder heb ingesproken:
* De echte familienaam is ook Rog en ze zijn geboren in Scheveningen.
* Verhuisd na de oorlog naar Deventer
* Zijn moeder was het Scheveningse visvrouwtje in klederdracht.
* Karel wou niet in de vis hij studeerde via de MTS, bouwkunde.
* In 1980 in de vis begonnen, winkel Boxbergerweg en Lange B.
* Dit pand aan de Gotlandstraat was een buro voor bodemonderzoeken.
* Dus heel veel al aanwezig in dit pand, en gekocht voor een mooie prijs.
* We werken hier met een kleine bezetting personeel.
* We werken wel heel veel uren in de week.
* Karel en zijn vrouw Ingrid maken wel weken van 80 uren!
* We werken uitsluitend met verse vis.
* Elke dag gebruiken we verse bak-olie.
* We leveren aan ziekenhuizen, bejaardenhuizen en bedrijven.
* Ook natuurlijk aan de passerende klanten.
* Hier in ons visrestaurant kun je ook broodje kaas happen hoor.

Om 10:40 uur gaan we beginnen met de rondleiding:
* De haring wordt op een gekoeld marmeren aanrecht schoongemaakt. Op voorschrift gebeurt dit hier op 7 graden maar hij/zij smaakt het lekkerste op tien graden.  Leuk is om te horen dat van het “afval” bijvoorbeeld lippenstift wordt gemaakt. Zeggen we daarom als we vis ruiken “Dag dames”!!!!
* Dan komen we bij een toonbank van 8 meter ook gekoeld en daar worden alle salade’s gemaakt. Uiteraard is het overal goed gekoeld om er als medewerker niet door de kou te worden bevangen hangt er een doek aan het plafond, zodat de kou via de muren naar beneden gaat.
* Geen gehaktdraaimachine maar uitsluitend voor vis.
* Omdat we met verse vis werken gaat wat er over is altijd gratis naar de bejaardentehuizen.
* We gaan dan een koelcel in waar de temperatuur iets boven nul is, en dan ineens de vriescel in, minus 23 graden, hier voelen we ook nog een dier dat helemaal van ijs is. Frappant en doordacht is ook dat de vrieskou ten allen tijde in de koelcel komt. Wil je de vriescel in dan is het heel verstandig dat je een speciale jas aan trekt.
* Wat we niet krijgen te zien is de mayonaise afdeling, die ze zelf ook maken, dit vanwege het steriel zijn.
* De “warme”-keuken heeft de nu 45 jarige Karel opgekocht van Casino Nederland, hier ruiken we de kibbeling en lekkerbekjes heel goed, jammie jammie.
* Het magazijn ook bekeken en daar staan de nodige “hulpmiddelen” om de vis goed tot zijn recht te laten komen.
* Douche ruimte waar je zelfs met z’n 5jes in kan.
* Overal in het bedrijf telefoontoestellen en de gelegenheid om je handen te wassen.
* Dan komen we weer achter de toonbank waar alle gerechten al staan te pronken voor de klanten, er zijn 53 zitplaatsen en het is nu al goed gevuld.

Wij als Kiekuutluidjes met Fred de journalist nemen plaats aan de mooi gedekte tafel. We krijgen voorgeschoteld een heel goed smakende lekkerbek met frietjes en rauwkost en sausje en ernaast een glas droge witte wijn of een ander drankje. Menigeen eet zijn vingers er bijna bij op.

Aan al dit moois en lekkers komt een eind. Hans bedankt Karel en Ingrid Rog voor de voortreffelijke ontvangst en overhandigt Karel een fles Veldwachterbier en aan Ingrid ons Kiekuut servet. Karel dankt ook Kiekuut voor de komst en hij zegt ook nog dat hij heel slecht is in namen onthouden, de gezichten blijven hem altijd bij maar in ieder geval onze groep en de naam Kiekuut zal hij niet zo gauw vergeten. We krijgen nog een folder mee met vis aanbiedingen voor de feestdagen en we gaan dan heel voldaan huiswaarts.

Graag wil ik afsluiten met de mooie woorden van Karel Rog:
“Zien worden wordt een belevenis, ruiken en proeven wordt een genot en de belevenis wordt een sprookje”

Hieronder volgt ook nog het artikel van De Stadskrant.
Visueel gehandicapten willen niet achter de geraniums
Soos Kiekuut kijkt rond bij Rog
DEVENTER ? Vistraiteur Rog aan de Gotlandstraat 13 in Deventer kreeg dinsdag niet het makkelijkste publiek op bezoek. De Soos Kiek Uut, een club voor visueel gehandicapten kreeg een rondleiding door het bedrijf van directeur Karel Rog en de leden vroegen Rog daarbij de oren van het hoofd.

Woordvoerder Hans Veldwachter van Soos Kiekuut legt uit hoe het contact tot stand kwam. ‘Ik moest hier zijn omdat ik wat moest regelen voor de ijsbaan en raakte met Karel Rog aan de praat. Ik vertelde hem dat wij een clubje zijn voor blinden en slechtzienden uit Deventer en omgeving en dat wij een keer per maand samen een uitje hebben. Karel bood toen spontaan aan om een rondleiding door zijn bedrijf te verzorgen. Vandaag is ons negenenvijftigste uitje.’
Humor
De Soos?leden vragen honderduit en vooral de vriescellen maken indruk. ‘Mag je hier wel in zonder jas? Wat gebeurt er als de deur dichtvalt?’ De makkelijk pratende Rog gaat er enthousiast op in en heeft overal een antwoord op. De humor wordt niet geschuwd door de Soos?leden. Als Rog bekent slecht gezichten te kunnen onthouden, gaat direct een roodwitte stok de lucht in. ‘Geeft niks hoor ik ben er ook niet goed in.’
Vliegen
Woordvoerder Veldwachter is enthousiast. ‘Dit is een hele belevenis. Je ziet toch alles in werking. Ach, er zijn al genoeg visueel gehandicapten die de deur niet meer uitkomen. Wij doen gewoon hele leuke dingen. Zo zijn we al wezen vliegen op Teuge. Daar zien we geen bal van, maar het was wel een kick. Maar het wijnproeven bij Slot Kleverkamp , zelfportretten schilderen bij de Rollecate ateliers en het bezoeken van het Dickensfestijn waren ook toppertjes.’
Uitsmijter
Op het moment dat Karel Rog ter afsluiting van de rondleiding nog een heerlijk vers visje met garnituur serveert, heeft Veldwachter op de vraag wat hij wil drinken nog een uitsmijter in huis. ‘Doe mij maar een wijntje, want ik denk niet dat ik nog ga rijden.’

De aanwezigen: Bart/Tinie Beekman, Hans/Gerrie Bonthuis, Gunther Bosch Theo Brinkhof, Zaim Djulbic, Yvonne de Groot, Jos Karssemakers, Mikhail Kogan,Hans Veldwachter

(Kenmerk: kiekuut\2004\ROG.04)