VERSLAG DICKENS KERSTMARKT, 2004. (61)

Zondag, 19 december 2004, voor de 14e keer de Dickensmarkt in de Hanzestad Deventer. Onze Soos “Kiekuut” gaat voor de 4e keer deze markt bezoeken.
In totaal verzamelen zich 15 personen bij Hotel Royal. Het verzamelen loopt niet gladjes, want de taxi van Truus is te laat. De weergoden zijn vandaag heel goed, gisteren nog fikse buien en nu goed frisjes, weinig wind een flauw zonnetje en droog. Van warme chocolademelk drinken bij Royal komt niets terecht, omdat onze Jan Veenendaal, bewoder uit de Walstraat, ons erop attendeert dat het nu al goed “vol” loopt. Daardoor zijn we een kwartier vroeger bij de ingang van de Walstraat. Gelukkig met hulp van mobieltjes loodsen Rijkje en Hans Bonthuis de latere gasten binnen. We maken allereerst de bonte optocht mee van alle figuranten en toneelspelers en de muzikale tonen. We ruiken al de heerlijke geuren van gluhwijn, chocolademelk maar ook deze keer van balkenbrij. Bij de ons bekende mosterdmaker Willem de Witte koopt Gunther een potje Schrooge mosterd, door Willem ook wel genoemd een “krenterige mosterd. Ook nog een boks-gevecht van vroeger gade geslagen en op het Bergkerkplein nuttigen we een warme dronk. Hier ook een zangkoortje waar we even stil bij staan. Warempel good old Schrootch die alweer voor de 10e keer in Deventer deze rol speelt wordt driftig gefotografeerd. Dickens heeft dit jaar ook uitbreiding omdat de Bergstraat er nu ook bij betrokken is. Even na half twaalf nemen we afscheid van Jan, die een koekblik krijgt en Marianne en haar Henk gaan ook huiswaarts. De overige Kiekuutluidjes gaan nu over De Brink waar een kerstmarkt wordt gehouden en op de kop van de Keizerstraat nabij V en D speelt onze plaatselijke trots in de volksmond nog steeds Ptt fanfare genoemd, ze spelen mooie kerstliederen in een modern jasje gestoken. De hele binnenstad van Deventer is gezellig druk. We wandelen door naar de Broederenkerk. Hier luisteren we naar 1 lied van het zangkoor Euterpe. Dit koor zingt “zware” liederen. Waarom we maar 1 lied kunnen beluisteren ligt niet aan het koor maar aan ons programma. Want we hebben om 12:30 uur onze lunchtafel gereserveerd bij Eetcafé “de 7e Hemel”. Rijkje organiseert dat we vandaag beneden kunnen plaats nemen. Hier ondervindt Hans V. ook nog een klein drama, zijn warmhoudersdoosje gaat op onverklaarbare wijze open in zijn jaszak en het brandende koolstaafje richt de nodige verwoestingen aan. Zoals het wegbranden van de binnenzak en nog erger daar bevindt zich ook de memorecorder waarvan het dekseltje door de hitte wegsmelt en het bandje ook vlam vat. Gelukkig grijpt Marjolein de bedienster in en ziet het gebeuren en deponeert een glas water in de jaszak. Goed we laten ons de lunch wel goed smaken en enkelen smullen van de reeds eerder geroken balkenbrij, jammie jammie. We wachten op de Hanzezangers die om half twee zouden komen en die helaas niet verschijnen dan gaan we naar de Grote Lebuinuskerk waar we nog naar een staartje luisteren van het zangkoor “Groot Colmschate”. Vadertje tijd staat ook niet stil het is dan 14:15 uur als we afscheid nemen van elkander en elkaar ook fijne feestdagen toe wensen. Een groep gaat terug naar het station en een klein groepje gaat naar de Dikke van Dale waar de taxi van Truus zal komen, net als we binnen willen stappen gaat haar mobieltje en de taxi zal binnen 5 minuten voorrijden. Wat een perfecte planning. Hierna gaat echt iedereen zijn/haar eigenweegs.
Hans Bonthuis en Tim Ellis hebben nog enkele foto’s gemaakt bekijk ze maar even.

De gasten van vandaag zijn: Hans/Gerry Bonthuis, Gunther Bosch, Zaim Djulbic, Carel/Gerda van Eck, Niels en Tim Ellis, Yvonne de Groot, Mikhail Kogan, Truus Langevoort, Henk/Marianne Poppenk  en Hans/Rijkje 
Veldwachter

(Kenmerk: Kiekuut\2004\dickens.04)