VERSLAG SLIGRO GROOTHANDEL, DEVENTER 18-03-2005.(63)

De lente zou in aantocht zijn op vrijdag de 18e maart. Het is waterkoud en het motregent. Een negental Kiekuut luidjes verzamelen zich rond de klok van tien uur bij het NS station. In  3 auto’s rijden we naar de Hanzeweg en wel naar nummer 22, Sligro Groothandel. We worden hier ontvangen door de vestigingsmanager Johan Roorda. We worden al direct geconfronteerd met een probleempje, Sanne de viervoeter van Ria mag niet naar binnen, dit vanwege het “keurmerk”. Hans regelt terstond even een opvang bij zijn oude werkgever, Senior Melkmachines hier aan de overkant. Hans en Ria brengen Sanne even weg en de rest gaat al aan de heerlijke koffie van het merk Alex Meijer. Goed als we allemaal aan de koffie zitten begint Johan met zijn verhaal, hij is herstellende van de griep en heeft nog een beste krakerige stem.
De Familie Slippens is vroeger begonnen in den Bosch en later ook in Veghel. Daar staat nu het hoofdkantoor van SLIGRO (SlippensGroothan¬del).
De Sligro is niet alleen de groothandel maar heeft ook vele “aanleverbedrij¬ven” onder haar hoede. Bijvoorbeeld Smit Vis, die levert dus aan Sligro maar ook direct aan echte grootverbruikers. Nou met al die nevenbedrij¬ven werken er 4000 personen bij dit beursgenoteerde bedrijf. De omzet was vorig jaar 1,5 miljard euro en er bleef een behoorlijke winst over. In Overijssel zijn er 3 vestigingen, Almelo, Zwolle en sinds oktober 2004  Deventer. Ook zijn er gradatie’s in de bedrijven zo heeft Zwolle een verse groente-afdeling en slagerij in huis. Hier in Deventer is alles verpakt. De klanten¬kring is Horeca, Midden en Kleinbedrijf, profesionele cateraars, winkeliers, sportkantines. Hier kun je kiezen uit 29000 artikelen van food tot non food. Zoals Hanos, een concurrent, is speciaal voor de Horeca en de Sligro voor een breder publiek. Je krijgt hier een inkooppas als je bent ingeschre¬ven bij de Kamer van Koophandel, en je verliest je pas weer als je binnen een jaar er geen gebruik van maakt. We kunnen ook bezorgen maar dat gebeurt alleen als je voor 450 euro inkoopt. Klanten kopen hier in voor 20 tot soms wel 1000 euro per keer. De Sligro doet niet aan sponsoring, personeel en klanten doen alles in een “potje” voor het goede doel en wel het Julianafonds. Vorig jaar door personeel 150000 en door de klanten 400000 bij elkaar gebracht voor dit belangrijke fonds. Ook de inkoop is natuurlijk helemaal geautomatiseerd. Alles via de computer en dagelijks komt er een grote vrachtwagen uit Veghel met de benodigde produkten. Ook de handel met China wordt steeds sterker en stukken voordeliger vooral in de nonfood sektor.
Rond 10 voor elf gaan we aan de wandel door alle paden/gangen/straten Natuurlijk zijn er de blikvangers nu vanwege de komende Paasdagen. Door de drankstraat kunnen we er niet omheen om een rood wijntje te proeven, Zuid Afrikaanse genaamd Drooj Rooj van Paarl Heights nu in de aanbieding voor 2,15 excl btw. Hij smaakt verrukkelijk en sommelier Sebasti¬aan Brou¬wer reikt het ons met veel mooie woorden en warmte aan. We zijn dan de tabaksafdeling gepasseerd en de Cosmetica. Na de proeverij wandelen we verder en al snel weer een hapje proeven in de vorm van een roompate. We staan nu bij de 3 “vrieseilanden” en een vriesbalie. Even later bezoe¬ken we de koelcel die minus 4 graden is we gaan NIET de vriescel in die min 28 zal moeten zijn. Vervolgens horen we de volautomatische deur van het magazijn open gaan, dit geschiedt allemaal automa¬tisch. Het magazijn is niet zo groot want de “winkel” is in feite ook een maga¬zijn.
Verduld we staan weer bij een proefstaantafel met Amaretti’s en we mogen wederom proeven, dat smaakt ook heel lekker. De meeste  “stellin¬gen” worden in diverse kleuren weergegeven. Ook is er een “straat” waar alle weekaanbiedingen in staan. (www.sligro.nl)Het meren¬deel koop je met grootverpakking in maar je kunt ook per eenheid inkopen, zoals bijvoor¬beeld wijn en gedistilleerd en bijvoorbeeld toiletpapier zit in grootverpak¬king. We gaan nu het non-food gedeelte in. Hier kun je alle “rand-artike¬len” kopen zoals servet¬ten, kopieerpapier, frituurpannen, schoonmaakarti¬kelen en leuke spelletjes. Ze “zien” ook een leuk spel voor Hans, met een beurt overslaan of een borreltje nuttigen, misschien iets voor de barbe¬que??
Tachtig procent hangt een beetje aan de horeca en de overige  20 is “fun”. Het valt ons op dat er veel buitenlandse kreten voorkomen, maar de afkortingen zijn allemaal in moederstaal, bijvoorbeeld de Beststore en ABS staat voor Automatisch Bestel Systeem. En heel leuk gevonden, alles wat brandbaar is, zoals kaarsen en spulletjes voor de barbeque noemen ze  “Bon Fire”. Sligro Deventer is nu bijna rond met het behalen van het keurmerk, alleen nu de puntjes op de bekende i nog zetten. We horen een soort stofzuiger, die alles reinigt en poetst als alle stellingen weer gevuld zijn en gecontro¬leerd op de nodige houdbaarheiddata. Als die datum in gevaar komt gaat het terug naar de basis te Veghel en daar kunnen koopjesjagers dan tegen sterk gereduceerde prijzen uitsluitend daar de waren inkopen. Maar je kunt er ook de nodige voeding kopen voor onze dieren.
Tien voor twaalf heeft Johan bijna geen stem meer en Hans bedankt hem voor de prachtige rondleiding. Als dank overhandigt hij het 29001 artikel wat niet in de verkoop mag maar gedragen wordt bij een diner, hij krijgt een officieel Kiekuutservet. Maar voordat we het grote pand verlaten bezoeken we nog even de kantine voor een geurende kop koffie van Alex Meijer.
Even na twaalf uur is Sanne ook weer bij Ria en de voertuigen zetten zich weer in beweging. Hans Bonthuis heeft de nodige foto’s geschoten en die zullen op onze website verschijnen.

Sligro bedankt en veel succes in de Hanzestad Deventer.    
       
De gasten van vandaag zijn: Tinie Beekman, Hans/Gerry Bonthuis,
Zaim Djulbic, Ca¬rel/Gerda van Eck, Ria Gorree, Mikhail Kogan en
Hans Veldwachter