VERSLAG: VLIEGVELD TEUGE – 23-09-2005 (68)

Vanwege wat wispelturige omstandigheden in de lucht is ons bezoek aan Airport Teuge van 16 september met een week uitgesteld naar deze vrijdag de 23e september 2005. Vandaag en de dagen hiervoor zijn de weersomstandigheden voortreffelijk. We noteren een temperatuurtje van 22 graden. We zijn vandaag met 15 personen. Sommigen verzamelen zich bij het NS station Deventer en velen komen met taxi of eigen vervoer naar het vliegveld. Iedereen is voor de afgesproken tijd aanwezig op het knusse terras in Teuge. Allereerst wordt onze clubvlag opgehangen. Onze gast¬heer Geert van de Zande met de piloot Piet van de Made verwelkomen ons hartelijk. Na een kort openingswoord van Geert voelen we ons direct al weer thuis op “zijn” vliegveld. Hij verzoekt Hans nog een keertje om de namen door te geven voor het luchtvaartbewijs, de genoemde kleurde en deelde mede dat het er aan zal komen. Hans noteert de vlieggasten, het zijn er deze keer 12. Onze foto¬graaf Hans Bonthuis maakt de nodige kiekjes bij het vliegtuig en de gebeurtenis¬sen er om heen worden ook vastgelegd. We boffen aldus van de Zande omdat er vandaag ook parachu¬te wordt gesprongen en er vanmiddag enkele helicop¬ters zullen landen en wederom opstijgen. Dus genoeg lawaai om ons heen.
Het is 14:10 uur als de eerste drie gasten aan boord worden verwacht, het zijn Gunther, Gerard en Jan. Ze kiezen om 14:20 het luchtruim. Hier volgen nog enkele opmerkingen van deze vlucht met als woordvoerder Gunther. We zitten in de PH-AVB. We vliegen langs de IJssel in de richting van Olst dan naar de Boskamp en Wijhe en dan met een bocht weer richting Twello. Vlieghoogte was op z’n hoogst 500 meter en de snelheid iets van 160 km/uur. Het opstijgen was een beetje wiebelig vanwege turbulentie ietsjes boven de grond en de vlucht was heerlijk rustig, omdat piloot Piet iets volume terug nam en het geluid in onze ruimte minder werd en er onder elkaar gesproken kon worden. Rond tien voor drie zijn de luitjes weer terug op de vaste grond.

Rond drie uur wordt de bemanning voor de tweede vlucht opgeroepen, het zijn Gerda, Ria G. en Egbert. Ook deze mensen hebben een fijne vlucht meegemaakt en hebben boven het Veluwegebied gevlogen. Luttele minuten voor half vier zijn deze ook weer veilig terug op moedertje aarde.

Nu komt vlucht 3, nog steeds met Piet van de Made als piloot, de inzitten¬den zijn Zaim, Jos en Tinie, die ook het korte verslag hieronder plaatst. toen we om half vier waren opgeste¬gen vlogen we richting Nijbroek waar we eerst over de nieuwe rotonde vlogen die kon je heel goed zien.
En toen gingen we over ons huis heen daar stond de tent bij mijn buren in de wei die kon je goed zien.
Dat is voor het stroboeren feest vandaar vlogen we richting de Scherpen¬hof langs de IJssel wat is dat een mooi gezicht die IJssel vanuit de lucht wat kronkelt hij dan mooi zeg en zo vlogen we over Deventer richting Diepenveen waar Zaim woont, je kon het winkel centrum zien en de tennisbanen.
Van daaruit vlogen we over de Zandweerd en over het Go-Ahead terrein en van daar uit richting Epse en over de ruïne van Nijestede en over Bussloo met aan de rechter kant de Var en ook nog over Voorst daar kon je Bakke¬rij Bril ook nog van uit de lucht bewonderen.
We vlogen ook nog over de A1 daar kon je auto’s zien rijden, dat zijn dan net lucifers doosjes en toen vlogen we weer richting Teuge.
Het was een geweldige ervaring het was 19 graden in de lucht en we vlogen op 200 meter van de grond en de snelheid was 150 kilometer per uur.
Op het terras was het 29 graden, er waren ook nog parasailers in de lucht, dat zijn parachutes met een motor, die vlogen boven Nijbroek. We zitten weer op onze terrasstoeltjes om tien voor vier.

De laatste vlucht wordt gemaakt door, Carel, Ria K. en Hans. Iets over vier is de “inscheping” bij het vliegtuig. Voor Ria wordt het de vuurdoop met zo’n klein toestel. Ze neemt achterin plaats achter de piloot en naast haar komt Carel te zitten, uw publicist mag voorin naast Piet. Dat zit voortref¬felijk, maar alras word ik gesommeerd om de stoel iets naar voren te schuiven, maar het blijft voortreffelijk zitten.  Voor de tijd nog snel een telefoontje gepleegd naar mijn zus op de Snippeling en die zal met iets roods gaan staan zwaaien, later blijkt dat een paraplu te zijn geweest. Koud vier uur gaan we de lucht in en vliegen naar Deventer, hier net voor de Lebuinustoren gaan we langs de IJssel tot voorbij de spoorbrug en dan over de stad naar het Eagles stadion, vandaar naar de Snippeling om even het gehucht vanuit de lucht te aanschouwen en dan snel door naar Colm¬schate, De Scheg en Blauwenoord, de wijk waar Jos en Ria woonachtig zijn. Even later zijn wel al boven Bathmen en dan gaan we richting
Zutp¬hen en keren dan terug via Eefde, Gorssel, Epse en vliegen de
A-1 over, die alweer goed dichtgeslibd is. We vliegen op 400 meter hoogte en onze snelheid bedraagt 120 km/uur. Laatste stukje over Voorst en we zien Apeldoorn als een grote blokkendoos ook nog zijdelings, dan komt het water van Bussloo met mooi blauw water en even later landen we soepeltjes op Teuge. We taxien zo de hangar binnen en de tijd is 16:25 uur. Teuge heeft 60 toestellen in huis. Er is overigens nog een vliegtuigje te koop, je moet er dan wel 240.000 euro’s voor neer leggen.
Iedereen is nu geweest.
Vandaag zijn Hans/Gerrie en Peter niet de lucht ingeweest. Ondertussen staan er ook al sapjes en snacks op de wiebelende tafels. Bijna 5 uur houdt Hans zijn dankwoord en overhandigt de beide heren speculaasjes van de warme bakker en memoreert nog een keertje dat ze alletwee volgend jaar van harte welkom zijn bij onze barbeque te Nijbroek waar we dan ook telkenmale de verjaardag van Kiekuut vieren.
Tot slot spreekt de heer van de Zande ons ook nog toe, hij heeft het wederom met plezier gedaan en hoopt ons volgend jaar weer te treffen. De “certificaten” worden nog gemaakt en komen over enkele maanden, deze moeten eerst nog opgesteld worden. Even na vijf uur gaat iedereen weer voldaan huiswaarts.


De gasten van vandaag zijn: Tinie Beekman, Hans/Gerry Bonthuis, Gunther Bosch, Zaim Djulbic, Carel/Gerda  van Eck, Ria Gorree, Jan van der Horst, Peter Hoogerdijk, Jos/Ria  Karssema¬kers,
Gerard Lugtenberg, Egbert Zur Klein Smiede en Hans Veld¬wachter

(Kenmerk: Kiekuut/2005/teuge.05)