VERSLAG: NIEUWJAARSBIJEENKOMST dd. 04-01-2006. (74)

Koud in het nieuwe jaar organiseert Kiekuut haar nieuwjaarsbijeenkomst. Dit geschiedt op woensdag de 4e januari. Ook is het waterkoud. De noord-oosten wind maakt het zo onaangenaam. Er wordt verzameld bij de VVV aan de kop van de Keizerstraat. Nico Heckers is vanmiddag de eerste gastheer. Hij neemt ons mee voor een korte stadswandeling. Onderweg is het de bedoeling om even aan te leggen bij de oliebollenkraam en ijssalon Talamini. Helaas de kraam is al verdwenen en Talamini is alleen geopend in het weekend. Dat betekent dat we heen en weer lopen over De Brink. Nico vertelt ons heel wat over het begin van de Hanzestad. Lebuinus de oprichter kende een monnik genaamd Davontry. Zo komt de naam Deventer naar voren en dat lag aan de Isala, nu de IJssel. Overigens van het woord Deventer kun je ook de naam “tevreden” maken. De oudste steden van Nederland zijn, Maastricht, Nijmegen en Utrecht uit de tijd van de Romeinen. Hierna komt de opkomst van de Hanzesteden. Er wordt nog even gewezen op de gevel van Vroom en Dreesman. Je ziet hier nog de naam “de Zon” het warenhuis van de heer Vroom. De kleuren van onze stad zijn rood en wit. We kuieren ook in de Walstraat en passeren de “vrouwengevangenis”, de vrouw die wil vluchten via het laken is nu gemaakt van kunststof, en het is tegenwoordig een opslagruimte van de Dicken’s kleding van Emmy Strik. Ook staan we even stil bij Golbach de mosterdmaker van vroeger. Hier doet onze huidige mosterdmaker en lid van Kiekuut, Willem de Witte zijn woordje. Golbach heeft tot 1970 hier de befaamde Deventer mosterd gemaakt. Nu prijken achter de ramen de mosterdpotjes in velerlei smaken van Willem de Witte. We lopen langs het geboortehuis van Han Hollander, de bekende radio sport verslaggever, en dan via het terrein waar vroeger de DAIM (Deventer Algemene Industriele Maatschappij) stond. Hier werden capsules en doppen gefabriceerd voor o.a. de tandpasta. De fabriek staat nu op het industrieterrein. Tegenwoordig staan er nieuwbouw woningen, maar de schoorsteen staat er nog. De bewoners gebruiken die nu als barbequeplaats. De Bergkerk is gebouwd tussen 1198 en 1209. De kerk is ingewijd in 1206 door een kerkpersoon uit Riga. In de Bergstraat welke wij afdalen komen we terecht bij een bijzondere gevel. Drie geldzakken die de waarde van anderhalf miljoen gulden moeten uitbeelden, alsmede de datum 5 december 1967, de mijter van sinterklaas en de “gulle” geefster Minister Marga Klompe. We zijn dan weer op de Brink en gaan in snelle wandelpas naar het koekhuisje van Jacob Bussink. Onze tenen, vingers en oortjes zijn al goed koud. De dames van het koekhuisje zijn verrast als we binnen komen, met zo’n slordige tien personen is er beneden geen plaats genoeg. Dus we moeten maar weer gaan. Nico vraagt en “boven dan”, ja boven is nog wel plaats maar voor de blinden is dat verrekte moeilijk om daar te komen. Nou dat moet je niet tegen ons zeggen, dan wordt het een uitdaging. We klauteren via de smalle en steile trapjes naar boven. Hier nemen we plaats en drinken warme chocolademelk en/of koffie. Even opwarmen en wat klessebessen. We kijken voor zover mogelijk uit over De Brink.  Vadertje tijd tikt door en we verlaten dit pand om half vier. Nu lopen we naar het beeldje van de landbouwvereniging Nji Sri. Die club is nu verhuisd naar Wageningen. Enkele jaren geleden hebben we de Landbouwschool aan de Brinkgeverweg met de mooie tuinen nog bezocht. Maar goed voor de stad Deventer hebben ze een heel mooi beeldje laten maken, hij stond er al eerder maar is toen kapot gemaakt. We kunnen het beeldje goed voelen. Ook betasten we bij het gerechtsgebouw nog de plaats waar vroeger “De schandpaal” stond. Dan nog even een bezoekje aan de Wilhelminafontein. Dan is het bijna vier uur, tijd om te gaan “nieuwjaarschieten” dat doen we bij Cafe “Del Mar” de kroeg met de rode luifels. We nemen plaats helemaal achterin in de luie zitbanken. Eigenaar Geurt verrast ons met een grote sortering tapas. De bijbehorende wijntjes vallen ook goed in de smaak. Het is er gezellig en er wordt heel wat afgekletst. Ook is er tijd voor enkele toespraken. Tinie Beekman spreekt de organisator toe. Ze bedankt namens de Kiekuut groep de inzet en al dat geregel er om heen, om altijd maar weer iets moois te voorschijn te toveren. Ze overhandigt Hans dan een attentie met bonnen. Vervolgens bedankt Hans de aanwezigen en via het verslag de overigen voor de grandioze attentie. Met een kijk op de aan de wand hangende clubvlag besluiten we om 18:30 de bijeenkomst te sluiten.

Uiteraard een dankjewel naar Nico en hij krijgt van ons een Deventer Koekreep.

Iedereen betaalt zijn bijdrage en de sponsor wordt vriendelijk bedankt voor de happerij.


We verlaten “Del Mar” warm en met een goed gevuld buikje.

 

De gasten van vandaag zijn: Tinie Beekman, Hans/Gerry Bonthuis, Ria Gorree/Peter Hoogerdijk,  Yvonne de Groot, Gerard Lugtenberg, Piet/Margo Schwengle, Willem/Corrie de Witte en Hans Veldwachter 

(Kenmerk: Kiekuut/2006/nieuwjaarsbijeenkomst.06)