VERSLAG: Zuivel- en Aspergetocht Diepenveen, 14-06-2006. (76)

Vandaag gaan we de boer op. Vanaf het verzamelpunt het NS station te Deventer gaan we met de lijnbus naar Diepenveen. Het is zomers weer en de temperatuur klimt al aardig op naar de 27 graden. Iets voor elf uur toert de bus naar het landelijk gelegen dorp Diepenveen. Kogan sponsort ons ook nog omdat zijn overstapstrippenkaart nog niet in tijd is verstreken. Hans en Gerry sluiten zich aan in het dorp.
Allereerst kuieren we naar de zuivelboerderij van Harmelink
(Fam. Grutte¬rink). Dit bedrijf ligt aan de Schapenzandweg.We worden welkom geheten door Ina Grutterink. We nemen plaats aan de tafel van het zo bekende “rustpunt project Salland” Even later zitten we van een geurende bak koffie te slurpen. Ina en haar Henk zijn druk, want Ina moet zo dadelijk ijsscheppen op een school in Deventer. Daarvoor gaat dan de ijscokar mee met uiteraard het ambachtelijke ijs. Dan neemt Henk haar taak over. Henk deelt mede dat dit een “gemengd bedrijf” was. Dus akkerbouw en melkveehouderij. Het beroep boer wordt steeds meer een ondernemer. Ook hier, we hebben nu 2 locatie’s. Door de strengere regelgeving moet de ondernemende agrarier steeds vindingrijker zijn en nauw luisteren naar de overheidsregels. Nu hebben ze een melkveebedrijf met 65 melkkoeien, wat mestkalveren. Ook verkopen ze vanuit huis. In het knusse winkeltje worden produkten uit Salland verkocht. Van eigen bedrijf, eieren, aardappelen en melk. Maar er liggen veel meer produkten in de winkel zoals, kaas van Klaas in ’t Hof uit Zuidloo en de Deventerstads¬mosterd van Willem de Witte. Onze Zaim is hier vaste klant voor de melk. Wij komen eigenlijk voor het ijs. Henk maakt ambachtelijk ijs, met inacht¬neming van de hygiene regels. Dit ijs wordt met melk en room gemaakt met als bindmiddel eigeel. Vervolgens komen dan de smaakjes erbij door middel van de vruchten bijvoorbeeld de aardbei. Henk en Ina zijn lid van Stichting IJsselschap. Zo zijn ze weer iets aan het bedenken voor de toekomst. Rond twaalf uur gaan we de opstallen bekijken en ook de dieren. Een melkkoe geeft zo’n slordige 8-duizend liter melk per jaar, de leeftijd van een koe eindigt meestal rond haar 5-de jaar. Maar hier loopt er nog eentje van 13 jaar!!  Ook bezoeken we de afdeling ijsbereiding. Dan bezoeken we het winkeltje en er worden door de Kiekuut luidjes her en der nog wat inge¬kocht. We sluiten weer af bij de picknicktafel en we krijgen een aarbeienijsje voorgeschoteld. Hans bedankt Henk en overhandigt hem een Veldwachter-¬biertje en Deventer Koek. Vervolgens nemen we afscheid en we gaan dan rond 13:00 uur aan de wandel. Het volgende bezoek is bij de Familie Veldink. Momenteel knetterdruk met de asperge stekerij/verko¬perij. Het bedrijf ligt aan de Wetermansweg. Hier zoeven de auto’s ons voorbij. We worden welkom geheten door Wim en Herma Veldink. Eerst krijgt Sanne wat water te drinken. Het eerste wat ik hoor is wat te doen om de warmte te ontvangen of tegen te houden. Wit houdt de zon tegen en zwart houdt de warmte vast. Wim laat ons het aspergemandje zien met de hulpmidde¬len. We voelen het scherpe steekmes. De asperge groeit in de grond en is wit, het verkleurt als er zonlicht bij komt. De aspergezaad¬jes worden ingekocht in Horst in Limburg.De oogsttijd is meestal in juni en duurt tot de 24e, St. Jansdag. De asperge wordt ook wel het “witte goud” genoemd. De asperge’s worden dagelijks gestoken en ook direct verkocht aan particulieren en restaurants. De asperge’s worden ook gesorteerd op grootte, dus ze krijgen een klassenaam mee. Wat we allemaal te horen krijgen is niet niks. Het hele proces is zeer intensief. Enkelen van ons mogen nog een asperge steken. We nemen dan de aspergeplant in de rechterhand en het steekmes gaat de grond in en snijdt dan af. Later worden asperge’s op een lengte van 22 cm. gebracht. Een aspergeplant gaat 8 tot 10 jaar mee. Dan is het oogstveld ook “vergiftigd” en dan kan men dit oogstveld de komende 20 jaar niet gebruiken voor de aspergeteelt. Zij zijn hier al 17 jaar bezig. Dan gaan we naar binnen naar de sorteerde¬rij. Wim is vroeger ook werkzaam geweest bij de Condensfabriek in Deventer. Dus zijn technische knobbel komt hier goed van pas. Zo heeft hij een lopende band gemaakt waar de asperge’s geborsteld en gespoeld worden met water. Rond de klok van half drie worden er nog asperge’s ingekocht. Vervolgens neemt Hans het woord en bedankt de Familie Veldink voor de ontvangst en de uitleg en overhandigt ook hier het Veldwachter bier. We wandelen dan weer verder richting Restaurant “Het Hof van Salland”. Drie uur slaat de kerkklok van Diepenveen. We nemen plaats in de tuin. We drinken hier een versnapering, sommigen happen in een sorbet. Dan op weg naar de bushalte. Verduld we zijn keurig op tijd, vertrektijd 16:25 uur. Maar de bus rijdt door, maar stopt enkele meters verder. De Arriva buschauffeur wijst op de allereerste busregel, als men mee wil moet de hand in de lucht worden gestoken. Een tiental minuten later zijn we weer bij het station.
We hebben weer een mooie dag erop zitten.

Uw tekstschrijver sluit nog wat extra asperge-nieuws bij. Dat is hieronder te lezen.

De gasten van vandaag zijn: Hans/Gerry Bonthuis, Gunther Bosch, Ria Gorree, Peter Hoogerdijk, Mikhail Kogan, Corry de Witte en Hans
Veld¬wachter

(Kenmerk: Kiekuut/2006/asperge.06)

Asperges op de menukaart
De asperge is een zeer smakelijke groente met velerlei
berei¬dingsmogelijkheden.

Thuis menu
Heerlijk thuis genieten van asperges of koken voor vrienden en familie kan natuurlijk ook. Hier volgen een aantal tips:
ò Koop geen ingedroogde asperges. Het snijvlak aan de onder¬zijde moet gaaf en fris zijn; niet ingedroogd.
ò Bewaar de asperge in de koelkast, bij voorkeur in een
voch¬tige doek gewikkeld.
ò Leg de asperges voor het schillen 30 minuten in koud water.
ò Schil de asperges zorgvuldig met een dunschiller of een scherp aardappelmes¬je.
ò Houd de asperge bij de kop vast en schil van boven naar beneden. Begin 2 tot 3 cm onder de kop.
ò Snij 0,5 tot 1 cm van de onderkant af.
ò Gooi niets weg. De schillen, de afgesneden stukjes en het kookwater zijn een heerlijke basis voor soep of saus.
Koken in een pan
ò Zet de asperges met ruim koud water op het vuur. Voeg aan het kookwater een mespuntje suiker en wat zout toe.
ò Laat de asperges 3 minuten koken en daarna van het vuur 15 20 minuten met gesloten deksel doorgaren.
Magnetron
Asperges kunnen uitstekend worden gekookt in de magnetron. De verfijnde smaak komt dan extra goed tot zijn recht. Neem dunne asperges, die zijn eerder gaar. Kook niet te grote hoeveelhe¬den tegelijk. Liever niet meer dan 750 gram in ÚÚn keer. Voor het klassieke aspergegerecht voor 4 personen, kunnen de asper¬ges in twee keer worden gekookt. U zet het tweede portie asperges in de magnetron als u begint te eten. Leg de geschil¬de asperges in een rechthoekige glazen of aardewerken schaal en schenk er circa 0,5 dl. water over. Dek de schaal af met een deksel of plastic folie. Kook de asperges in de hoogste stand gaar, ca 5 min. voor 500 gram en 8 min. voor 750 gram. Laat ze twee minuten in de uitgeschakelde magnetron liggen.

Invriezen
Wist u dat asperge zich goed laten invriezen. Schil de asper¬ges, was ze en droog ze daarna zorgvuldig. Verpak ze in een plastic zakje en doe ze rauw in de diepvries; niet blancheren. Bij gebruik vanuit de diepvries moet u de asperges niet ont¬dooien, maar in bevroren toestand in kokend water met wat zout doen. Gedurende 20 minuten de asperges laten garen. De
inge¬vroren asperges blijft tenminste 4 tot 6 maanden houdbaar zonder aantoon¬baar kwaliteitsverlies. U kunt op deze manier langer van de Sallandse asperges genieten.
Aspergekopjes
ò Asperges zijn niet alleen lekker maar ook licht: ze leveren maar 4 Kcal per stuk
ò Asperges bestaan het allergrootste deel uit water en bevat¬ten veel kalium en fosfor, calcium en vitamine C
ò Van oudsher wordt asperge als geneeskruid gezien. De in asperges aanwezige stof asparagine werkt bloedzuiverend en heeft een gunstige invloed op lage bloeddruk, reuma en ver¬moeidheid.
Recept:
Aspergetaart
voor 4 personen
IngrediÙnten 250 gr bladerdeeg uit koeling of diepvries, 1 kg gare asperges, 100 gr. bakbacon, 75 gr. geraspte kaas, 3 eieren,
1/8 liter room, boter voor invetten en peper
Bereiding Laat het bladerdeeg licht ontdooien.Vet de oven¬schaal in. Leg de vierkantjes bladerdeeg op elkaar en bekleed een ronde vorm van ca 24 cm doorsnee. Prik hier en daar met een vork in de bodem. Laat de asperges afkoelen, uitlekken en snij ze in stukjes van 5 cm. Bak de bacon in een droge koeken¬pan tot de randen krullen. Leg de bacon op het deeg en daarop de asperges. Bestrooi ze met het grootste deel van de kaas. Klop de eieren los met de room of de melk en wat peper. Giet dit op de asperges en bestrooi de rest met kaas. Bak de taart in een voorverwarmde oven 220(C, stand 5 in 40 minuten gaar. Mocht de bovenkant van de taart te bruin worden, dek deze dan de laatste 10 15 minuten af met aluminiumfolie. Als variatie kunt u ook 100 gram broccoli als groente in de taart
verwer¬ken.

Recept:
Sallandse asperges met lente ui en kip
voor 4 personen
Ingrediënten 400 gr kipfilet, 1 teentje knoflook, 1 kg witte asperges,1 eetl. droge sherry, 2 eetl. ketjap, 5 lente-uitjes, 3 eetl. (olijf)olie, 1 kippenbouillon tablet, peper, zout, 100 gr taugé
Bereiding Snijd de kipfilet in reepjes van 5 bij 2 cm. Pel en snipper de knoflook. Maak de asperges schoon en snijd ze in schuine stukjes van 4 cm. Maak de lente-uitjes schoon en snijdt ze in ringetjes. Verhit de olie in de wok of braadpan en bak de kipstukjes met knoflook al omscheppend ca 5 min.Bak de stukjes asperges 7 min. mee. Voeg de lente-ui, het bouil¬lontablet, de sherry en de ketjap toe en laat het nog 3 min. op een hoog vuur al omscheppend bakken. Breng op smaak met wat peper en zout. Was de taugé in warm water en schep ze vlak voor het opdienen door de asperges. Lekker met o.a. witte rijst.