VERSLAG: Tandemtocht en karten te Eefde dd. 26-07-2006. (78)

We schrijven de 12e dag van de tweede hittegolf van het jaar 2006. Het is woensdag 26 juli. We zouden met 5 tandem’s de strijd aan gaan om bij de kartbaan Eefde te komen. Maar vanwege de extreme hoge temperatuur van 35 graden wordt er her en der nog wel eventjes achter de oren gekrabt. De organisatie past het een en ander wel aan. De uiteindelijke 2 tandemvoertuigen (Koen Klosters/Gunther Bosch en Gerrit Wibbelink/Hans Veldwachter), vertrekken vanaf “De Meelbrug” te Deventer. Om negen uur wordt er eerst even koffie met een saucijzenbroodje geleuterd/verorberd. Half tien gaan we op pad. Via de spoorbrug naar de overkant van de IJssel, we toeren langs de boorden van de IJssel richting het pontje wat ons overzet naar Gorssel. Het is dan nog heerlijk weer om te pedaleren. Wat ons wel tegenzit is dat op deze dag de meeste horecagelegenheden gesloten zijn. Ook de voormalige “Zessprong” dat nu “Zevensprong” heet. Maar we zijn dan al dichtbij de Kartbaan van Eefde aan de Elzerdijk. Inmid¬dels zijn ook de overige 9 Kiekuutluidjes met auto’s onderweg naar het circuit. Klokslag twaalf uur is iedereen gearriveerd. Voor de fietsers eindelijk tijd voor een vers bakje koffie. Als iedereen er is verwelkomt Hans de aanwezigen. Hij deelt mede dat alles voor eigen rekening is, de achterrijder van de tandem houdt de voorrijder vrij van hap/sap. De kartprijs is aangepast met dank aan nog een restje uit ons sponsorpotje. Hierna krijgt beheerder Frans Koens het woord.
Frans is blij dat we er zijn. Hij kent een klein beetje de wereld van de slechtzienden en hij is dan ook blij om voor die groep iets te kunnen betekenen met zijn kartbaan. We kunnen gebruik maken van een duo-kart en hij is dan genegen om zelf achter het actieve stuur en pedalen plaats te nemen en de blinde zit er dan naast. Hij bepaalt dan of er eventjes flink geraced kan worden, wel rekening houdende met de overige karts die dan op het circuit zijn. Ook is het mogelijk om alleen in de kart te racen. Lukt het niet stop dan na 1 rondje er mee, je kunt het dan altijd het nog probe¬ren in een duo-kart. In ieder geval beginnen we met een glimlach en willen ook graag eindigen met een glimlach. Dan vertelt Frans ons iets over deze mooie sport.
* Alle F1 coureurs zijn ooit begonnen in de kart.
* De Kiekuut karts maken een snelheid van 35 tot 40 km p/uur.
* Je denkt dat je heel hard gaat, maar dat komt omdat je slechts enkele¬centimeters boven de grond zit.
* De baan is 600 meter lang en 6 meter breed.
* Meeste buitenbanen varieren tussen de 900 en 1160 meter.
* Onze baan is technisch donders mooi, met alle race facetten in zich.
* Het is een zware sport, een race duurt meestal 12 minuten + 2 ronden.
* Er is veel verscheidenheid in de soorten karts.
* Hier racen we met een 4 takt motor, ivm geluidshinder.
* Tony zijn assistent geeft een demonstratie race, hoe hard het allemaal wel kan.
* Aanschafprijs van een beginkart rond de 4000 euro.
* Onderhoud, 3 uur rijden is vervolgens zo’n 9 uur weer alles repareren en vooral controleren.

Dan is het tijd om de lijst van deelnemers op te maken. er gaan 9 Kiekuut luidjes op het race-pad. Eerst worden de helmen gepast, onder de helm zit een haarnetje. Volgens de gegevens van uw tekstschrijver wordt er als volgt geraced:
Duo-kart:
Gunther Bosch, Tinie Beekman, Gerry Bonthuis, Ria van ’t Erve, de stuurman is bij alle ritten Frans, wij hopen dat hij geen spierpijn heeft gehad!
Solo-kart:
Carel van Eck; Ria van ’t Erve; Ria Gorree; Koen Klosters; Corry de Witte; Willem de Witte.

Onze Ria van ’t Erve heeft van de beide karts genoten, vooral die samen met Frans is echt een kick. Maar volgens mij hebben alle coureurs geno¬ten. Voor sommigen een openbaring om weer eens een stuurtje vast te houden.
Tussendoor wordt er flink gegeten en gedronken, want de koperen ploert glundert volop met haar zonnestralen. Gelukkig is het windje aanwezig om wat strelend werk te verzetten. Vadertje tijd tikt driftig door. De eindtijd die genoteerd staat voor het karten wordt behoorlijk overschreden, dit komt ook door de zeer joviale uitleg van het kartteam (Frans/Tony).
Het is dan al, schrik niet, 15:45 uur als alles wordt afgerekend. Mijn persoonlijke assistente Lidy Klosters treedt op als penningmeester. De fotograven Hans B. en Peter hebben de nodige mooie plaatjes geschoten. Die staan ongetwijfeld weer op de website (www.kiekuut.eu.tc)
We nemen dan afscheid van Frans en de zijnen en de Kiekuut-luidjes die met de viervoeters weer richting het NS station Deventer gaan.

Dan begint de terugtrap van de tandemvoertuigen, in de zenderende hitte koersen we eerst nog door het lommerrijke Joppe, maar na Epse fietsen we als het ware net als de vierdaagsewandelaars op de dijk bij Lent.
Uiteindelijk komen de achterrijders volgens zeggen met een knalrood hoofd aan op de Gibsonstraat. Er is dan vandaag een dertigtal kilometers ge¬fietst.

Een ding is zeker, dit uitje houden we jaarlijks erin en wel in de maand juli.

  
De gasten vandaag zijn:
Tini Beekman, Hans/Gerry Bonthuis, Gunther Bosch, Carel/Gerda van Eck, ria van ’t Erve, Ria Gorree, Peter Hoogerdijk, Lidy/Koen Klosters, Gerrit Wibbelink, Wil¬lem/Corry de Witte en Hans Veldwachter.

(Kenmerk; Kiekuut/2006/karten.06)