VERSLAG: bezoek Connexxion te Deventer, 01-12-2006 (83)


Soos Kiekuut gaat vandaag aan de slag met onder andere de OV-chip­kaart. De kaart voor het Openbaar Vervoer die op 1 januari 2009 haar intrede zal gaan doen bij ons vervoer. Dan vervalt de strippenkaart, bootkaart, metro- en tramkaart en zelfs het treinkaartje. Nou om er meer van te weten zijn we uitgenodigd door busvervoerder Connexxion. De Soosleden verzamelen zich bij het NS station te Deventer. De klok slaat bijna tien uur als de heren van Connexxion, Gerard Schoonhoven, vesti­gingsmanager en Gerard Dudink, de chauffeur van de voorlichtingsbus op ons afstappen. Na de hartelijke begroeting wandelen we naar de speciale halte waar de Connex­xion bus klaar staat. In de bus verwelkomt de vestigingsmanager ons en hij vertelt iets over Connexxion. Omdat de “tante Annie” het in Deventer nog niet doet mogen/kunnen we naar Zwolle rijden. Nou dat is niet tegen dovemansoren gezegd, dat doen we dus, maar wie is dan Tante Annie. Nou dat is de halteaanduider dmv een computerstem. Dan neemt Gerard Schoon­hoven van ons afscheid en geeft het woord aan naamge­noot Dudink. Eerst hebben we heel veel vragen over de op handen zijnde OV-chipkaart. Gerard demonstreert met zijn pasje hoe dat gaat, her en der zijn er nog wel wat kleine mankementen maar daar wordt aan ge­werkt. Zo hoor je aan het piepje of het goed is gegaan of niet. Wel ver­standig is om de afschriften te allen tijde te controleren. Net zoals je dat bij een giro of bank doet. Het nieuwe pasje is dan overal voor geldig en daar staat heel wat informatie op vermeld.

Iets over half elf vertrekken we met 14 personen vanaf het Stationsplein Deventer en rijden over de dijk naar Zwolle. Ook aan boord Marianne Stanlein voorzitter van de Ouderenbonden in Deventer en van de BOVD (Belangengroep Openbaar Vervoer Deventer)
Het is een pracht gezicht om over de uiterwaar­den van de IJssel te kijken vooral met al die trekvogels en niet te vergeten een glunderend zonnetje. Tijdens deze rit wordt er even flink doorgepraat over de OV-chip  maar ook over de bekende koetjes en kalfjes. Elf uur te Zwolle, hier stappen we over in de Stadsbus, ook van Connexxion en we gaan een rondje doen met dus Tante Annie. Nou dat valt goed tegen, de compu­ter­gestuurde stem staat veel te zacht afgesteld. Gerard heeft de chauffeur nog vriendelijk gevraagd om de stem harder te zetten, dat scheelde wel wat maar nog niet helemaal optimaal. Maar voor de slecht­zienden is de aanduiding via de lichtkrant voortreffelijk. Met contrastkleu­ren en stippen verschijnt de halte in een mooie grote letter en zelfs de te verwachte aankomsttijd staat erbij. Zo mooi zelfs dat de computer tussendoor zelfs de tijd corrigeert. Bij terug­komst op het busstation van Zwolle, staat ineens ook weer onze speciale bus stijf achter die van ons. Dan is er koffie-trek, Hans regelt via de mobiele telefoon bij Cees Ripperda van Cafe “De Aanleg” te den Nul de stamtafel voor onze groep. Even na twaalf uur rijden we voor. Hier drinken we een goede kop koffie en hebben dan weer heel wat vragen voor Gerard.
Hier enkele opmerkingen:

* De OV-chipkaart wordt dus de enige openbaarvervoer pas, rest vervalt.
* Genoeg geld op rekening hebben staan anders geen vervoer.
* De zone’s komen te vervallen.
* Kosten; 0.60 instap en per kilometer 0,11 euro.
* De kaart is persoonlijk, dus in een gezin met Pa, Ma en 2 kinderen, dan 4 pasjes.

Voor meer info ga dan naar www.ontdekdeovchipkaart.nl

Dan verlaten we Den Nul weer en Gerard zet enkele Kiekuutluidjes af, zoals Marianne Poppenk in Olst. Marianne heeft een radioreportage gemaakt voor radio Oost het programma Uit de weg. De uitzending is op 10 december aanstaande en je kunt het te allen tijde naluisteren op www.uitdeweg.nl en dan uitzenddatum 10 december (of klik hier). Dan even later zijn we in Boskamp, waar Gerard Lugtenberg wordt afgezet, Dan rijden we door de mooie dreven van Diepenveen terug naar het Deventer busstation. Hier nemen we afscheid van Gerard Dudink en bedanken hem hartelijk. Hans overhandigt hem nog een kleine attentie.
Het is inmiddels dan ook al weer bijna twee uur.
 
gasten van vandaag zijn: Tinie Beekman, Hans/Gerry Bonthuis, Gunther Bosch, Ria van ’t Erve, Ria Gorree, Yvonne de Groot,  Peter Hoogerdijk, Mikhail Kogan, Gerard Lugtenberg, Tonnie Nijsen, Marianne Poppenk, Marianne Stanlein en Hans Veld­wachter

(Kenmerk: Kiekuut/2006/connexxion.06)