VERSLAG DICKENS FESTIJN, 17 december 2006. (84)

Het weer is in ons landje en dus ook in de Hanzestad Deventer goed van slag. Gekscherend zegt men al een Groene Kerst en een Witte Pasen. Het zal zo maar kunnen. Maar goed het weekend van 15/16 december is Deventer wederom Kerststad oftewel het 16e Dickens festijn wordt dan gevierd in onze binnenstad. De zaterdag is grotendeels verregend, de zondag als Soos Kiekuut erop uit trekt is het in ieder geval voor ons droog en een waterig zonnetje dat door de bewolking heen probeert te kruipen en dat alles met een temperatuurtje van rond de 8 graden. Onze groep verzamelt zich in de hal bij Carel en Gerda van Eck in de Keizerstraat rond de klok van 10:15 uur. De organisatoren van Dickens hebben al om tien uur de poorten geopend. Overigens gisteren zijn er al 75-duizend bezoe­kers geweest en vandaag verwachten ze ook zoiets of misschien wel meer. Klokslag half elf gaan we aan de wandel. We kuieren langs de al gevormde rij wachtenden naar de ingang van de Walstraat. Rijkje loodst ons door het dranghek, zelfs een Duitse toeriste wil nog meeglippen maar die wordt teruggestuurd. De eerste tientallen meters is het vreselijk druk maar dan gaat alles soepeltjes. Ons lid, Willem de Witte, staat er ook met zijn mosterd en soep. In de Golstraat proberen sommigen van ons om het hoofd door een schavotgat te steken om dan er een foto van te maken. Af en toe neigt het decor om te donderen. Het is verrukkelijk om te wande­len in het Bergkwartier, vooral de geuren van dranken en happen zijn fenome­naal. Dan komen we plotsklaps onze mevrouw tegen van de Hotwine van vorig jaar, ze is nu figurante en deelt ons mede dat ze geen verkoopkraam meer heeft. Traditiegetrouw gaan we bij Biljarthal “de Dam” naar binnen voor een kop chocolademelk en/of koffie. Hier is voor ons altijd plaats en we kunnen ons dan opwarmen. We zijn hier om elf uur en blijven er dertig minuten zitten. Dan weer “vedan”. De begeleiders vertellen alles wat er te zien is. De doodgraver wil ook nog wel wat klanten hebben en zoekt dat ondermeer uit bij Kiekuut, maar we zijn nog niet van plan om dit daadwer­kelijk te doen. Hans en Mirjam stappen nog even in het huwelijkskoetsje. We bezoeken ook nog de verwarmde Bergkerk, waar gezang is en een expositie over Charles Dickens. Dan is het tijd voor een Hotwine in de Bergstraat. Deze smaakt een ieder heel goed, goed gekruid en goed van smaak. Een enkeling neemt er dan nog maar eentje of krijgt van iemand die hem lief is een restantje. Dan kuieren we weer verder. Ook het dierenaan­bod wordt ieder jaar groter, we hebben nu zwijntjes en kalfjes gezien. Op het Bergschild zijn we onze Carel na een eerdere vermissing kwijt. Er zijn 900 personen die in “Dickenstijd-kleding” rondlopen, enkelen zijn professi­o­nele artiesten. Ook de zangkoren doen hun eer aan de naam, mooie liederen horen we. De dames van lichte zeden zijn in de Men­straat goed hoorbaar. Om 12:40 uur verlaten we het Dickens terrein en bezoeken dan het Bussink Koekhuisje op de Brink om aldaar Dickens koek te kopen. Vandaar wande­len we via de Overstraat naar de Grote Poot om daar klokslag 13:00 uur bij La Perla naar binnen te gaan voor een broodje etc. Voor ons is er al een mooie tafel gedekt. Hier worden ook de gemaak­te kosten verrekend. Enkelen nemen rond drie uur afscheid van ons en de rest gaat dan nog naar de Lebuinuskerk. Hier spelen nog enkele orkesten hun kerstdeuntjes, te weten SOL (Stedelijk Orkest Lebuinus) en de voor­malige PTT fanfare die nu TNT heet. Tussen de 2 concerten door gaat iedereen huiswaarts, dat is rond de klok van 16:00 uur. Rijkje en Hans blijven nog genieten vooral van de PTT fanfare, donders mooie arrange­menten over kerstliederen. Ook zij gaan om vijf uur voldaan huiswaarts. Aan de plassen op de weg te zien heeft het vanmiddag ook weer even flink gehoost. Later thuis op de radio horen we dat er 150.000 bezoekers zijn geweest. Onze Soos Kiekuut heeft wederom een gezellige dag op het Dickens Festijn gehad en dat alweer voor de 6e keer.

De digitale foto’s komen per e-mail en ongetwijfeld op de website van Kiekuut terecht.

De gasten van vandaag zijn: Tinie/Mirjam Beekman, Hans/Gerry Bonthuis, Carel van Eck, Ria van “t Erve, Maria Gorree/Peter Hoogerdijk, Gyan van Nieuwstadt, Hans Nijhof, Tonnie Nijsen, Anne­ke/Anja Pijnaker en Hans/­Rijk­je  Veld­wachter

(Kenmerk: Kiekuut\2006\dickens.06)