VERSLAG: KANTONGERECHT te DEVENTER/ dd. 03-01-2007. (85)

Een waterkoude woensdagmiddag verzamelen zich een 16 tal Kiekuutluid­jes bij het NS Station te Deventer. Eerst worden her en der de beste wensen overgebracht voor het jaar 2007. Dan extra ingehuurd begeleider Gerrit Lammers van de Gehandicapten Raad. In colonne gaan we naar de Brink. Ons doel is eerst het Kantongerecht op nummer 12. We worden om iets over 13:00 uur welkom geheten door Gerard Bloo, die als
bood­e/beveiliger hier werkzaam is. Vandaag is er geen zitting we kunnen dus heel wat bekijken/voelen. Eerst maar in de wachtkamer een kop koffie drinken en wat uitleg over dit gebouw. dan verkassen we naar de grote zittingszaal. Een mooie zaal en we zitten op de publieke tribune, met het gezicht op de tafels waar de rechter, de officier en de griffier zitten, deze kunnen we later bewonderen en ook nog voelen aan de toga’s. Dan duiken we de cellen in, ondergronds. Dat is geen pretje om hier te moeten “loge­ren” De afdaling er naar toe is zeer stijl, eerst een soort hal met allemaal inge­leg­de tegeltjes. Eenmaal beneden is het vochtig en koud. Met z’n allen in een cel en je hebt via het getraliede raam zonder glas uitzicht op de luchtplaats en de achterkant van de vrouwengevangenis.
Rond drie uur op de luchtplaats en hier nemen we afscheid van Gerard Bloo en overhandigen hem net zoals bij Vrouwe Justitia 2 deventer reep Bussink koeken om de “weegschaal” mooi in het midden te houden.
Onder aan dit verslag zit het grote verslag wat Gerard ons allemaal heeft verteld.

Dan kuieren we snel door de kou naar Del Mar op Brink 21. We nemen plaats achterin dit cafe op de goed zittende lederen bankstellen. Na enkele huishoudelijke mededelingen begint Hans met zijn nieuwjaarsrede. Aanslui­tend neemt Tini Beekman het woord over en houdt een mooie toespraak. Hans wordt in de “roekeroek” watten gelegd met zijn favoriete aftershave, zeep  en waarde­bon­nen, dit alles voor het geregel van het afgelopen jaar. Dan komen de tapas op tafel. Het is een zeer geanimeerde bijeenkomst. De tijd tikt in het nieuwe jaar net zo snel als de voorgaande jaren. rond zes uur gaan de Kiekuut luidjes weer huiswaarts.
 
De gasten van vandaag zijn: Tinie Beekman, Hans/Gerry Bonthuis, Gunther Bosch, Carel/Gerda van Eck, Ria van ’t Erve, Yvonne de Groot, Carel Heerius, Mikhail Kogan, Gerard Lugten­berg, Piet/Margo Schwengle, Willem/Corry de Witte en Hans
Veld­wachter

(Kenmerk: Kiekuut/2007/kantongerecht.07)