VERSLAG: BRANDWEERKAZERNE TE DEVENTER, 13-07-2007. (89)

Vrijdag de dertiende juli vezamelen zich ook heel toevallig een dertiental Kiekuut luidjes bij het Deventer NS Station. Het weer is zomers, rond de 22 graden. We zijn druk aan het klessebessen als het geroezemoes aanzwelt “daar komen ze aan”, oftewel ons napraten over de barbeque wordt prettig gestoord door een drietal voertuigen van de Deventer Brandweer. Het zijn een MAN-Tankwagen, Personenbus en personenauto. Allen getooid met de rode kleur. Menno Klunder haalt ons af en plaatst een 6-tal luidjes in de tankwagen en de overigen gaan in het busje. Overigens deze voertuigen parkeren overal, dus veel bekijks als we instappen als “manschappen”. Dan rijden we in colonne, zonder sirene, naar de Schonevaarderstraat. Op de kazerne gaan we eerst naar de ontvangstzaal voor een kopje koffie. Allereerst wordt onze clubvlag opgehangen.  Hans stelt Kiekuut voor en geeft dan het woord aan Menno Klunder . Menno, momenteel 5 jaar werkzaam bij de Brandweer, hij geeft opleidin­gen/oefeningen. 

Menno vertelt over de brandweer in het algemeen, hij wordt vanochtend bijgestaan door diverse collega’s, die zijn ook al aanwezig bij deze presentatie. Maar we moeten wel rekening houden dat als er iets aan de hand is de ploeg direct weg moet, maar dan worden we opgevangen door Greetje. We krijgen vandaag heel wat te horen en te zien en maken kennis met diverse onderdelen van de brandweer. Goed hieronder enkele gegevens:

In het jaar 1300 wordt Deventer getroffen door een grote stadsbrand, er is toen heel wat “afgefikt”. Het Gemeentebestuur van Deventer verstrekt in 1600 een duizendtal wateremmers met stadswapen en een bolle onderkant aan de burgerij. Dit  bij branden te gebruiken om te blussen. Dus in een rij staan en wateremmertjes doorgeven en op het vuur smijten. Neerzetten, om even uit te rusten,  kan dus niet want dan valt de emmer om. Meenemen naar huis ook niet want het stadswapen staat erop. Wat een helder bestuur al in die jaren. In 1894 is er de oprichting van de vrijwillige brandweer in Deventer. De toenmalige brandweervrijwilligers zijn meestal middenstanders, omdat er als er brand bij de eigen zaak uitbreekt hij er direct bij is. In 1966 komt de 1e professionele kracht bij de brandweer, het is brandweercommandant M.J. Stoffels, directeur van Houthandel Stoffels. De vrijwilligers blijven actief. Rond 1972 komen de beroepskrachten binnen het Deventer-corps. Tegenwoordig zijn er 3 ploegen die een 24-uursdienst draaien, elke ploeg bestaat uit 11 personen. Een 24-uurs­dienst begint om 08:00 uur in de ochtend en eindigt de volgende morgen. Als er geen incident is ziet de dag er als volgt uit: Om ongeveer kwart voor acht zijn de personen op de kazerne. Er wordt nog even gezamenlijk koffie gedronken met de afgaande ploeg.Om acht uur volgt de ploegbespreking, hierbij worden de brandweer functies van deze dag verdeeld, dus je weet nooit als je aankomt welke functie je die dag gaat vervullen. Verder worden de dagelijkse werkzaamheden die gedaan moeten worden besproken, o.a. storingen en onderhoudswerken. Tussen de middag lunchen de brandweerlieden en aansluitend wordt er geoefend. Een beroepskracht moet in ieder geval 160 uur per jaar op de kazerne aan oefeningen doen. Om vijf uur stopt iedereen met zijn dagelijkse werkzaamheden en wordt er in veel gevallen gezamenlijk gesport.  Na het avondeten vrije invulling. Letwel de ploeg mag dus NIET uit de kazerne, uiteraard wel met een incident. Onze mensen moeten binnen 15 minuten van de kazerne wonen. Door de herindeling is Deventer een flink stuk groter geworden. In 1966 is de kazerne nog aan de Botermarkt, later dus verhuisd naar de Schonevaarderstraat. In 2001 komt Diepenveen bij Deventer en in 2005 Bathmen en een in 2006 komt er een nevenlocatie bij De Scheg in Colmschate. In de dorpen en in Colmschate zijn elk ongeveer 25 lieden werkzaam als vrijwillig brandweerman. Hier op de kazerne zijn 33 brandweerlieden actief in de 24-uurs beroepsploegen en nog eens een 15-tal dagdienst brandweerlieden op kantoor en in de werkplaats.

Men  wordt niet alleen voor branden opgeroepen, ook bij trein/auto-ongelukken of bij de watervaart of voertuigen met gevaarlijke stoffen, je kunt het zo gek niet bedenken of de brandweer draagt zijn steentje bij. Wil je brandweerm­an/vrouw worden dan duurt de opleiding zo’n 5 a 6 jaar. Deventer heeft de primeur met het duiken. Meestal wordt een duik uitgevoerd met een zuurstoffles maar hier wordt  vanaf de wal de zuurstof via een leiding naar de duiker verzorgd. De duiker kan dan tot 50 meter van de wal af en maximaal 15 meter naar beneden. Bij een melding van een incident is meen in veel gevallen binnen  acht minuten ter plekke. Er  wordt uitgerukt met de tankwagen, waar een zestal brandweerlieden inzitten. Hier in Deventer kunnen we na een melding binnen het kwartier een peloton bestaande uit 4 Tankauto’s en ondersteunend materieel op de been bren­gen. Binnen een half uur kan dit worden uitgebreid tot een compagnie. Een compagnie bestaat uit 2 pelotons en een ondersteuningspeloton. Dit betreft een kleine 100 man. Via het alarmnummer 112 komen de meldingen in Zwolle binnen, de kazerne krijgt dan direct de informatie over de toestand en de eerste info over de omvang. Wordt de melding via 112 met een mobieltje uitgevoerd kom je bij de dichtstbijzijnde meldpost uit. Ons land kent 23 brandweerregio’s. In Deven­ter zelf vinden gemiddeld zo’n 800 uitrukkingen plaats, en in heel Deventer een 1000 stuks.

Dan worden de Kiekuut-luidjes opgeschrikt door een alarm, in scene gezet, en de vriendelijke omroepster deelt dan ook mee dat het een test is. Menno voegt toe, er zou ook omgeroepen worden “Hartelijk welkom Kiekuut”.

Geert Pakkert gaat verder om ons het een en ander te vertellen over
brandpre­ventie/veiligheid. Natuurlijk een brand voorkomen is altijd beter. De meeste branden vinden in huis plaats. Momenteel worden huizen gebouwd waarin standaard een rookmelder is geplaatst die aangesloten is op het elektriciteitsnet, en als die zou uitvallen voorzien is van batterijen. In veel woningen zijn nu wel rookmelders, maar bij het merendeel zijn de batterijen leeg, want als je slaapt ruik en zie je niets, alleen het gehoor werkt dan nog.  Geert geeft veelvuldig advies aan bewoners maar ook aan instellingen. Ook bij grote evenementen zijn de adviseurs geweest. Ook geeft men  voorlichting op de basisscholen. Komende oktobermaand is het weer de week van de brandpre­ventie en dan staat de rookmelder weer hoog op de lijst. Veel branden worden  veroorzaakt door “hogeovergangsweerstand”, in de volksmond ook wel “kortslui­ting” genoemd. Denk maar eens aan het knoeien met planten water geven en dan komt er wat op de stekkerdoos en hoppaa.

Dan is het alweer bijna half twaalf, we gaan nu aan de wandel. We worden in drie groepjes verdeeld, we maken dan een rondje over het terrein met her en der de nodige uitleg.
 
BRANDWEERPAK:
Geert geeft uitleg over het pak,dat bestaat uit helm, pak en laarzen. De huid moet helemaal beschermd zijn, anders is het levensgevaarlijk. Het pak is hittebestendig tot 800 graden. De stof is voorzien van kevlar, dit is een vezel dat brandvertragend is. De helm is voorzien van een luidspreker voor het ontvangen van portofoonberichten en aansluiting voor de “ademluchtfles”. Deze fles bevat 300 barr samengeperste lucht. Je hebt dan in totaal voor dertig minuten lucht bij je. Enkelen krijgen de helm op en de fles op de rug. Bekijk de foto’s van Hans Bonthuis maar goed.

DUIKEN:
Kees Jan geeft informatie over het duiken. Reeds genoemd is de primeur voor de brandweer dat de ademlucht wordt aangeleverd via de wal. Veel brandweercorpsen komen hier kijken naar de werkwijze. Dit pak wordt als volgt aangetrokken, eerst een onderpak en dan het duikerspak, met zwemvliezen en op het hoofd de duik­helm. Om  het nodige gewicht nog aan te brengen krijg je nog eens een tiental kilo lood in het pak, anders ben je nog te licht in het water. De helm is voorzien van een lamp en communicatie. Dus ook hier is het lichaam helemaal afgesloten. Een duiker oefent jaarlijks minimaal 10x en moet sowieso 300 minuten onder water hebben gewerkt/geoefend. We oefenen vaak op Bussloo, de IJssel en in een kolk waar we ook al een autowrak hebben liggen. Eens in de drie weken wordt er geoefend.

HULPMIDDELEN:
Menno vertelt ons over het zogenaamde openknippen van autodaken. W voelen een schaar, een hele grote nagelknipper. Dit apparaat heeft een kracht van 50.000 kilo. En een “spreider” om autodeuren te forceren. De huidige auto’s zijn ook steeds veiliger, dus wij moeten altijd weer iets sterker worden om slachtoffers er uit te halen.
We werken ook samen met de dienst die de kentekens van alle voertuigen heeft. Als we aanrijden weten we al direct welk merk/type auto het is en hoe we die het gemakkelijkst kunnen openen.  

BRANDBESTRIJDINGSMIDDELEN:
Rob verwelkomt ons buiten. Vanwege het mooie weer gaan we aan de slag met water. Je hebt dan 2 mogelijkheden, te weten de hoge druk- en de lage druk­straal. We krijgen een soort spuit in de hand gedrukt, de lage straal is nevelig en de hoge zeer krachtig. Je moet er dan wel wat kracht tegenaan gooien anders drukt de kracht van het water je zo achteruit.

TANKAUTOSPUIT:
Met Jaap gaan we een ritje maken met dit voertuig, de MAN-diesel die ons ook heeft afgehaald van het station. Na de melding rukt dit voertuig uit met de leidinggevende en 2×2 personen en de chauffeur. Onderweg wordt de navigatie bekeken en het boek waar alle bedrijven/instellingen van Deventer in staan en HET AANVALPLAN STAAT VERMELD. Bijvoorbeeld als er gevaarlijke stoffen in het gebouw bevinden.  Waarom 2×2 personen, er kan natuurlijk altijd met iemand wat gebeu­ren. We gaan ten allen tijde ervan uit dat we weer veilig op de kazerne terugke­ren. In dit voertuig doen we ook het pak aan. Dit voertuig heeft 2000 liter bluswater bij zich. Er is dus van alles aan boord tot lijkzakken toe. Onder­weg krijgen de inzittenden ook nog even de sirene te horen.

Oeioei, het is bijna 13:00 uur, we hebben nog 1 onderdeel op het programma staan, maar de tijd dringt ook en als ik dit schrijf realiseer ik mij dat de mannen hun hele lunchtijd aan ons opgeoffferd hebben.
We gaan nu even een soort dialoog in het donker uitvoeren. In de sporthal is een soort hindernissenbaan gemaakt, je moet dan eerst het vuur zien te bereiken en dan doven. Dan roept er iemand om hulp, daar moet je heen, de blinden hebben geen blinddoek nodig maar de brandweerluidjes wel. Allereerst zetten we onze troef, Gerard in, die bindt de strijd aan tegen Gerben Kronmoller, Gerard wint. Even later neemt jullie tekstschrijver  het op tegen Gert Schuurman, ook deze “strijd” wordt gewonnen door een blinde.. Enigszins logisch, want de blinden lopen op het geluid af, overigens wel zonder taststok.. Blinden zien dus geen enkel gevaar en de brandweerman staat de hele tocht flink met zijn voeten te stampen.
Dan is het einde oefening. Hans houdt een “dankjewel””woordje en overhandigt Menno een Bussinkkoek-huisje en  een reep.

Het is 13:38 uur als we het busje en de TAS weer instappen, Onderweg op de Handelskade zijn werklieden druk bezig om de voetgangers/fietsbrug naar het Boreelcomplex te plaatsen. Op het station nemen we afscheid van de beide chauffeurs.

Nog onder de indrukken van dit 89e uitje gaat dan iedereen huiswaarts.
Deventer Brandweer mannen en vrouwen onze hartelijke dank.

 

De gasten van vandaag zijn:
Tinie Beekman, Hans/Gerry Bonthuis, Ria van ’t Erve, Peter/Maria Hooger­dijk, Jos/Ria Karssema­kers, Willem Koks, Gerard Lugtenberg, Willem/Cor­rie de Witte en Hans Veld­wachter

(Kenmerk: Kiekuut/2007/brandweer.07)