VERSLAG: Tandemtocht en karten te Eefde dd. 24-08-2007. (91)

Vandaag vrijdag 24 augustus, een mooie zomerse vrijdag gaat Kiekuut voor de 2e keer naar het mooi gelegen circuit te Eefde aan de Elzerdijk. Vijf personen vertrekken om half elf vanaf voorheen IJsselhotel op De Worp te Deventer. De resterende 7 gasten reizen met auto’s naar de bestemming. Onder een glunde­rend zonnetje wordt er op de fiets door de berijders heel wat afgekletst. Het pontje kan nog net aanleggen om de fietsen droog aan boord te krijgen. Maar de IJssel is weer aan het “verho­gen”. De fietsploeg is om 11:25 op het circuit. Kort hierna komt de bolide uit Apeldoorn via NS station Deventer en klokslag 12.00 uur na een kleine verdwa­ling de volle auto uit Apeldoorn. De organisatie meldt zich bij Martin Hoijtink. Er wordt met Martin even overleg gepleegd over de catering en dat gaat vandaag met bonnetjes waar alles op aangeturfd zal worden. We beginnen met een geurende kop koffie. Rijkje noteert alles op de kaartjes en neemt de lijst van de dames en heren coureurs door. Er gaan 7 perso­nen in een kart en een tweetal maken gebruik van een duo kart. Het is een halfuurtje in de middag als Thomas Pieket Weeserik (Nederlands Kampioen 2003 en 2004, 17 jaar en 60 kg.), ons het een en ander uitlegt over wat we vanmiddag gaan doen.
* Uitzoeken van haarnetje en helm.
* Bij pech of anders onderweg, nooit uitstappen, alleen hand opsteken.
* Na het afvlaggen de ronde uitrijden en dan rustig de pitsstraat in.
* De ronde-tijden worden electronisch geklokt.
* Thomas zal de duokart besturen.
Hier nog even wat aantekeningen van vorige keer:
* Alle F1 coureurs zijn ooit begonnen in de kart.
* De Kiekuut karts maken een snelheid van 35 tot 40 km p/uur.
* Je denkt dat je heel hard gaat, maar dat komt omdat je slechts enkele­centi­meters boven de grond zit.
* De baan is 600 meter lang en 6 meter breed.
* Meeste buitenbanen varieren tussen de 900 en 1160 meter.
* Onze baan is technisch donders mooi, met alle race-facetten in zich.
* Het is een zware sport, een race duurt meestal 12 minuten + 2 ronden.
* Er is veel verscheidenheid in de soorten karts.
* Hier racen we met een 4 takt motor, ivm geluidshinder.
Het passen van de helmen is al een grote glimlach waard. Coureur Jose Grana Moreira  wordt al omgedoopt tot Alfonso. In de pits, zonder “poe­zen”, “hijst” zich een enkeling in de dan voor hem te kleine bolide, Hans, past maar net met zijn knietjes tussen de duo-sturen. Dan de laatste instructie’s in de pits van Martin en het is 12:52 uur als de eerste heat van start. We racen plusminus tien tot twaalf minuten.

Volgens de gegevens van uw tekstschrijver wordt er als volgt geraced:
Heat 1:
Solo-kart:
Jose Grana, Carel Heerius, Maria Hoogerdijk, Hans Plant, Willem de Witte.
Duo-kart: Hans Veldwachter en bestuurder Thomas.
Het is een mooi gezicht om de Kiekuut coureurs te zien racen op het mooie circuit, vooral in de hoek van de schaduw ruik je nog de geur van de dennen. Thomas, die overigens met zijn jonge leeftijd al op het circuit van Zandvoort in een BMW raced, slalomt keurig langs de voor hem rijdende karts heen. Hans die wel wat gewend is, moet zich terdege goed vastzet­ten om niet onderweg uit de kart te duvelen. Achteraf kan Thomas nog meer glunderen zie de einduitslag maar.
Onder de indruk van de prestatie’s komen de dames/heren coureurs terugwan­delen naar het zonovergoten terras. Er worden al heel wat tips uitgewisseld en de eerste spa-geel versnaperingen komen op tafel. De luidjes voor heat 2 moeten nog even wachten omdat er een andere groep momenteel op de baan is.

Heat 2:
Solo-kart: Petra Nijenhuis, Rijkje Veldwachter.
Duo-kart: Ria van ’t Erve.

De fotograven van Kiekuut, Hans Bonthuis en Peter Hoogerdijk, zijn er maar druk mee om de nodige interessante plaatjes te maken, zie de resultaten op onze site, www.soos-kiekuut.nl
Ook hier helmen passen en uitleg in de pits. Rond 13:25 vertrekt heat twee. Ook hier steelt de duo-kart de show. Glunderend komen ze terug. Het is tijd voor de inwendige mens, oftewel een “vette hap”. alles wordt keurig bijgehou­den op de kaartjes. We krijgen de uitslag op papier, wel even ter controle zodat we de juiste paperassen mee krijgen. Zie voor de uitslag hieronder.
Om kwart over drie wordt er bij Susan aan de bar door een ieder afgere­kend. Aansluitend houdt Hans zijn slotrede en dankt Karting Eefde voor de speciale prijs van de huurkarts, wenst een ieder een welthuis, rij voorzich­tig!! en tot de volgende Kiekuut. De organisatie bedankt Martin en Thomas en Susan voor de fijne medewerking. Thomas fluistert de tekstschrijver nog even in het oor dat hij met hem de snelste ronde heeft gereden met een duo-kart en wel een ronde-tijd van 42 seconden. Uw tekstschrijver glundert van oor tot oor.
Op de parkeerplaats zwaaien we de voertuigen nog even uit en de fietsers nemen plaats op de zadels en koersen via Elzerdijk, Eikenlaan, Joppelaan naar Cafe “t Hoekje” voor een korte pitstop. Het aankondigingsbord lokt het ook wel uit:
“Als je zadel ruikt en de band zacht, dan weten wij dat u naar koffie en appel­gebak smacht.” 
Leuk is dat hier vijvers zijn met vissen die gevoederd mogen worden, Rijkje probeert het uit, de vissen “kussen” haar als het ware op haar hand. Dan om kwart voor vijf verder naar het Dommerholtsveer om de IJssel over te steken, De IJssel is alweer iets gestegen. Vijfenveertig minuten later bij de auto van Bonthuis, dan trappen de overige drie verder naar de Hanzestad Deventer die ze bereiken via de Spoorbrug. Een stief kwartiertje voor zessen is tekstschrijver met gemalin thuis. Wij hebben 33 kilometertjes gefietst.

Kijk ook eens op:
www.kartingeefde.nl, mooie site.
Het raceteam van Thomas op www.wauwra­cing.nl

Hier dan de cijfers van de Grand Prix van Soos Kiekuut, op rangschikking van beste gemiddelde:
1 Carel Heerius,
kart 07, 11 ronden, snelste ronde 0.43,45 gemid­deld 0.46.03
2 Petra Nijenhuis,
kart 04, 08 ronden, snelste ronde 0.55,41 gemid­deld 1.00.19
3 Rijkje Veldwachter,
kart 06, 08 ronden, snelste ronde 0.46,13 gemid­deld 1.02.36
4 Hans Plante,
kart 06, 06 ronden, snelste ronde 1.14,21 gemiddeld 1.19.07
5 Willem de Witte,
kart 13, 05 ronden, snelste ronde 1.14,40 gemiddeld 1.27.04
6 Jose Grana Moreira, Alonso,
kart 04, 05 ronden, snelste ronde 1.25,17 gemiddeld 1.36.65
7 Maria Hoogerdijk,
kart 07, 04 ronden, snelste ronde 1.44,41 gemid­deld 1.48.15

Van de duo-kart zijn geen gegevens bekend, echter wel dat Thomas en Hans wel de snelste ronde hebben gezet van 42 seconden dat is 51.4 km/uur.
Tip bereken je eigen snelheid als volgt:

1 kilometer is 1000 meter en 1 uur is 3600 seconden.
De baan is 600 meter.
Reken je snelste tijd om naar seconden.
Bijvoorbeeld van Jose Grana Moreira; 1.44.4812 = 104.48
600:104.48×3,60= 20.7 km/uur.

 

De gasten vandaag zijn:
Hans en Gerrie Bonthuis, Ria van ’t Erve, Jose Grana Moreira, Carel Heerius, Peter en Maria Hoogerdijk, Petra Nijenhuis, Hans Plant, Willem de Witte en Hans en Rijkje Veld­wachter.

(Kenmerk; Kiekuut/2006/karten.06)