VERSLAG DICKENS FESTIJN, 16 december 2007. (95)

Soos Kiekuut bezoekt voor de zevende keer het Dickens spektakel. De 1e keer was in 1999 en we zijn in 2001, vakantie en 2003, storm, niet ge­weest. Maar vandaag met nieuwe Soos leden wordt het gaaf. Want het weer is geweldig mooi, een temperatuur van 2 graden, een matige oosten­wind en in het zonnetje schiet de temperatuur flink omhoog. Rond de klok van tien uur komen de meeste gasten al op het NS station, enkelen laten zich afzetten bij de Fam. van Eck aan de Keizerstraat. Tien voor half elf verwelkomt Hans de gasten en iedereen heeft een begeleider. Ria van ’t Erve komt later, dit omdat er op deze vroege ochtend nog geen bussen rijden in Apeldoorn. Door een kapot mobieltje van Hans wordt het nummer van Rijkje verstrekt. Dan gaan we aan de wandel het is iets voor half elf. De rij wachtenden staat al halverwege de Keizerstraat. Wij marcheren langs de rij en komen bij de ingang van de Walstraat bij de controlepost, de hekken worden opzij geschoven en we zijn op parcours. Het eerste wat ons opvalt is dat er toch gebruik wordt gemaakt van een sluiproute, via de winkel van Foto Hekkert komen de bezoekers ook in de Walstraat. Maar dat mag voor ons de pret niet drukken. De organisatie heeft de toegang met een uur vervroegd, gisteren zijn er al rond de 80.000 personen geweest. De Walstraat is mooi aangekleed en uiteraard ook de aangren­zende straten. In het begin is het flink druk, dan komt er meer ruimte om wat te zien en vooral te ruiken. De geuren wisselen af met kerstbo­men, punch, balkenbrij, en vooral de mosselen bij Michel op de hoek van Golstraat en Walstraat. Dan ineens geniet de organisator van een warme advokaat met slagroom en een kniepertje erbij, wat smaakt dat afschu­welijk lekker, echt jammie,jammie. Ons lid Willem de Witte staat er ook met zijn mosterd, even wat korte uitleg van hem aan onze nieuwe soosle­den. Rijkje is dan op weg via een nooduitgang met toestemming om Ria van het station af te halen. Wij kuieren verder, nog even naar “the Queen” gewuifd en dan is het tijd voor een kop koffie. Traditiegetrouw doen we dat in Zaal “De Dam”, waar het gezellig druk is. Helemaal achterin is er nog een plaatsje voor ons gezelschap. O ja ons gezelschap, we starten met 13 luidjes. Maar binnen constateren we dat er 2 zoek zijn. Rijkje komt even later weer met Ria via de nooduitgang en we zijn nu met ons veertie­nen waarvan er twee nog zoek zijn. Rijkje deelt mede dat momenteel veel Duitse gasten in de straten lope. Goed we slurpen van koffie en chocol­ade­melk met slagroom, alles keurig in de Dickens drinkbekers. Het is dan half twaalf als we binnen zijn. Dan weer vedan, de Roggestraat is niet in gebruik. Op het Bergkerk­plein komt ineens een ouderwetse stoom­wals aan tuffen. Niet te vergeten al die mooi uitgedorste figuranten. Dan gaan we aan de punch en snert in de Bergstraat. Deze smaakt een ieder heel goed, goed gekruid en goed van smaak. In deze straat zien we nog een mooie gevelsteen van dit Bergkwar­tier. Dit kwartier is jaren geleden ­geopend door Prins Claus (zie foto van Hans Bonthuis). Dan raken we Charles, Carel, kwijt met Gunther en Adrie. Want sommi­gen gaan de Bergkerk nog in en anderen sjouwen door naar het Bergschild waar het goed toeven is in het zonnetje. We zijn dan al heel wat personen uit de Dickens tijd tegen het lijf gelopen, zoals de dames van plezier, kinde­ren, de doodgraver, de Bobby en de diverse mooie zangkoortjes, alsmede de Deven­ter Stadsomroeper. Helaas Scrootch wederom niet getroffen. Dan via de Menstraat, waar de oude Stadsmana­ger woont en hij heeft een mooi vergrote panorama foto geprojecteerd op een van de oude binnenmu­ren.heeft. Het is bijna 13:00 uur en we verlaten het Bergkwartier, dan wande­len we linea recta naar het Italiaanse restaurant La Perla aan de Grote Poot. Jahoor hier zitten de zoekgeraakte luidjes al, even later komt Charles ook binnen, zijn klanten hebben nog een mooie uitleg gehad over een klein orgeltje. Ook komt Willem Koks, die geplaagd wordt door hernia langs en zo is de Kiekuut club weer helemaal compleet. Hier nuttigen we een broodje en/of soep met wat te drinken er bij. Het is er zo gezellig dat we pas om half drie weer weg gaan. Wel heeft Rijkje met iedereen dan afgerekend. Enkelen gaan huiswaarts maar het merendeel gaat mee naar de Lebuinuskerk. Hier vinden optredens plaats van diverse muziekgroepen van zang tot instrumentaal. Wij luisteren naar muziekvereniging Actief en ook nog naar een samenspel met de Doedelzakmuzikanten. Mooi om te horen. Ook nuttigen we een glas gluhwein. Tegen half vier gaat menigeen huiswaarts en we brengen iedereen weer naar de treinen.
Ons zevende bezoek aan Dickens, wat is bezocht door 160.000 bezoe­kers, is weer een toppertje voor de Hanzestad Deventer maar ook voor Kiekuut.

De gasten van vandaag zijn: Bart/Tinie Beekman, Hans/Gerry Bonthuis, Gunther Bosch, Ria van “t Erve, Carel Heerius, Willem Koks, Adrie Kool, Margaret m. Pauli, Anja Pijnaker, Marianne Poppenk met begeleidster Hermine van Opstal  en Hans/­Rijk­je Veld­wachter

(Kenmerk: Kiekuut\2007\dickens.07)