VERSLAG: Koetsentocht te Oude Molen, 04-05-2008. (100)

Op deze gedenkwaardige dag, Dodenherdenking en het Honderdste uitje van Soos Kiekuut. Een fijn gevoel dat zoveel van ons aanwezig zijn. In totaal 29 gasten. De voorbereidingen verlopen goed, de weergoden zijn super gestemd. Deze zondag een zonovergoten dag met een temperatuur­tje van iets boven de 20 graden en een strelend windje. De Koetsenclub “Olde Molle”biedt ons een koetsentocht aan.
Tien over half tien is iedereen in de Manege “t Ruiterkamp aan de Koeken­dijk te Bathmen. Iedereen wordt voorzien van een kaartje met 100 erop vermeld.  Een hele mooie locatie en een sfeervol onderkomen. Tijdens de koffie met een door Schildersbedrijf Lenferink uit Deventer aangeboden tompouce met in chocolade-cijfers 100 er op, doet Hans zijn welkomst­woord en  aansluitend heet de voorzitter van de Koetsen­club Geert Haverkamp iedereen welkom. Dan wordt het lang zal die leven gezongen, enkele leden hebben nog een leuke attentie voor de organisator. Het is knap druk in de kantine, want naast onze 29 Soosleden zijn er ook nog 28 koetsiers en groom’s aanwe­zig van de 14 koetsen. De paarden hunkeren om te vertrek­ken en de koetsiers willen daarom graag dat klokslag tien uur iedereen in de 4- of 2-persoons­koetsen plaats heeft genomen. Dat gebeurt in de zogenaam­de “bak”, het loopt voortreffe­lijk en om 10:07 zet de stoet zich in bewe­ging. Ik noem hem de marslei­der, maar voorop in de tocht is dat Maarten Ludden, die met zijn vrouw Wieneke heel veel werk heeft verzet om dit spektakel in goede banen te doen geleiden. Aan de laatste koets hangt onze clubvlag. Helaas is de fotograaf van het Deventer Dagblad niet komen opdagen, wel hebben we uiteraard  zelf vele fotograven en de verslaggever van de Orion Webbox is ook present. De route voert ons door de landelijke dreven van Oude Molen, Java, Okkenbroek en een stukje Bathmen. we hebben onderweg veel bekijks. Voor de ordedienst is Willem­sen aanwezig die op de drukke oversteken het verkeer stil legt. Sommige koetsen worden getrokken door 1 paard, het merendeel door 2 paarden. Uw organisator zit in koets 2, en wel in een “menkoets” waar je met twee personen krap in kunt zitten. Onze paarden hebben de namen Rudolf en Vivian, De groom is Henk van den Berg uit Ruurlo en de koetsier is Patrick Egbertsen uit Harfsen. Je merkt het dus wel, de koetsen­mannen komen overal vandaan. Na een stief uurtje is de sherrystop op een plek van de Verenig­de Gestichten, hier is ook toiletruimte. Onze vrijwilli­gers van Kiekuut komen langs om de inwen­dige mens iets op te vrolijken, we nuttigen kaas, worst, wodka, obstler, jachtbitter, appelsap. Alle verpak­kingen worden keurig opgevan­gen in een vuilniszak. Het is een gezellige boel om met de mensen van de Koetsen­club te keuvelen over hun mooie sport. Onze Moscoviet zingt nog een mooi Russisch liedje. Na een half uurtje vervolgen wij onze tocht. De paarden kunnen er ook wat van hoor, want bij de start van de tocht heeft Hans zijn tompouce gekregen in de koets, vanwe­ge tijdgebrek, en door al dat heen en weer geslinger komt er meer tompouce buiten dan in zijn mond terecht, maar ook de paardenkunnen er wat van, ze  laten beste winden en de vijgen vallen ook rijkelijk naar beneden. Carel Heerius komt zelfs uit zijn laatste koets om even in een sukkeldrafje langs de koetsen te snellen, want in galop wordt er toch een snelheid van plusmi­nus 12 kilometers gelopen. Ik zal niet alle wegen benoemen maar een van de laatste is de Traasterdijk en dan zijn we weer bij de Manege, het is dan 12:50 uur. We gaan allemaal weer de kantine in. Hier heeft Wieneke inmiddels  de soep heerlijk op temperatuur, we kunnen zelfs nog kiezen uit tomaten- of groentesoep vergezeld van een tweetal belegde broodjes, kaas en ham. Er wordt flink nagepraat over deze donders mooie tocht die een lengte kent van zo’n slordige 19 kilometer. Veldwachter Hans bedankt de Koetsenclub en overhandigt iedereen een Bussink Koek, vervolgens bedankt ook voorzitter Haverkamp Kiekuut voor haar aanwezig­heid. Dan is het afgelopen maar eerst nog een groepsfoto maken in “de bak”. We hebben als organisatie ons enigszins vergist in de kosten. Er is door iedereen wel ingelegd maar achteraf blijkt dat de nota toch iets hoger uitvalt. De Koetsenclub heeft dit voor haar rekening genomen, waarvoor onze hartelijke dank!! Om 14:15 uur gaat iedereen weer zijns weegs. De organisatie neemt hartelijk afscheid van Maarten en Wieneke.
Soos Kiekuut kan terug zien op een zeer geslaagde honderdste uitje.

Veel foto’s zullen prijken op onze website. Hoffotograaf Hans Bonthuis heeft er veel gemaakt. Ook radioverslaggever van Horizon Bas Barendregt heeft een donders mooie reportage gemaakt. Die kan men beluisteren, ook op onze website www.soos-kiekuut.nl onder het kopje geluid.

Ik weet het niet zeker maar in ieder geval hebben we de navolgende wegen aangedaan: Marsweg, Rensinkweg, Ikinksweg, Klinkenweg, Marsweg, Oosterhuisweg, Oerdijk, Okkenbroekseveldweg, Stevenssteeg, Meutsteeg, Bussinksweg, Paalmansweg, Plankenhuizerenkweg,  Traaster­dijk. 
De gasten van vandaag zijn: Bas Barendregt, Bart/Tinie Beekman, Hans/G­errie Bonthuis, Ria van ’t Erve, Carel Heerius, Peter/Maria Hoogerdijk, Jos/Ria Karsemakers, Mikhail Kogan, Willem Koks, Adrie Kool,  Jose Grana Moreira, Gerard Lugtenberg, Dini Lutke Willink, Tonnie Nijsen, Jouke/Els Pasveer, Margaret Pauli, Hans Plant, Piet/Margot Schwengle, Hein Tem­mink, Willem/Co­rrie de Witte en Hans/Rijkje  Veld­wachter

(Kenmerk: Kiekuut/2008/koetsentocht.08)