VERSLAG Stadswandeling en Stadsomroeper, Deventer dd. 27-06-2008. (101)

Vandaag, vrijdag de 26e juni 2008 gaat Soos-Kiekuut de sfeer proeven van  het rijke Hanzeverleden van Deventer. Een 15-tal soosleden verzamelen zich bij het NS station. Onze bekende gids, Nico Heckers begroeten we hartelijk. Tien uur slaat de klok en we  gaan aan de wandel. Goed wandelweer, droog, ferme wind en een temperatuurtje van rond de 21 graden. We verlaten het Stationsge­bied en gaan het Leonard Springer- of ook genoemd “her Rijsterborgerplantsoen in. Momenteel in de volksmond “’t Vogelei­land”. Dit plantsoen is getroffen door een windhoos op 9 september 1998, er zijn toen heel veel bomen gesneuveld.  Bij het begin staat het standbeeld van President Marthinus Theun Steyn(1896-1902) van Oranjevrijstaat – Zuid Afrika, hij heeft vroeger een blauwe maandag gestudeerd op onze Tropische Landbouw­school. Dan steken we het “eiland” door en komen op de Singel, langs de Singelgracht richting de Drakenbrug, eerst zien we links het huidige pand van de Rabobank, vroeger was hier het St. Geertruidenziekenhuis. Via de Binnen­singel naar de T.G. Gibsonstraat. Vroeger heette deze straat de Zwolse­straat. Vermeldens­waard is dat vroeger de wegen binnen de stad altijd met straat aangeduid werden en daarbuiten met weg. Zo is een eindje verderop de Zwolseweg. De Canade­se Generaal T. G. Gibson­ heeft Deventer in de tweede wereldoorlog bevrijd, vandaar de naam van deze straat. We zien ook nog restanten van de Noordenbergpoort, die in 1578 is gebouwd. Dan breekt jullie organisator in, Hans vertelt dat we nu via het mooiste Hofje uit 2060 verder gaan. Nico reageert dat we in 2008 leven. Maar alras zijn we in de binnentuin van residentie “De Meelbrug”. Willem Koks en Hans geven hier een korte uitleg, dat o.a. hier ook de oude verdedigings­muur van Daventria liep. Vroeger was hier het garagecomplex van Hardonk, dealer van General Motors en er stond ook een weegbrug. Vandaar de naam van De Meelbrug. Via het hekje komen we bij de “Stenen Wal”. Nu staan we op de verdedigingsmuur omzoomd door knusse kleine huisjes. Iets verderop dalen we de trap af en komen in de Molenstraat. Deventer kende vroeger 11 molens, nu nog eentje de “Bolwerksmolen”. Vervolgens passeren we “de Fermerie”, vroeger een zieken­huis voor militairen, hier heeft ooit ook Napoleon overnacht. Ook werd hier in Deventer als laatste de Pinksterkroon gevierd. Momenteel is het een Buurthuis. Wande­len we net het klooster op begint Roel Smit op zijn carillon het lied E Viva Espana te spelen voor onze Jose. Reden Spanje doet het momen­teel fantastisch bij het EK voetbal en Jose is van Spaanse afkomst. We beluisteren dit mooie lied in de Kloostertuin, een klein parkje midden in de binnenstad. Op de 1e zaterdag van augustus wordt in deze omgeving de poezie-avond gehouden. Dan zijn ook de tuinen open die de rest van het jaar gesloten zijn. (www.het­tuinfeest.nl voor meer info). Vanwege oorlogen vluchtten vele bisschop­pen uit het Utrechtse naar Deventer, vandaar dat de Atheneum Bibliotheek heel veel theologisch materiaal bezit. Dat is allemaal hier op “Het Klooster” waar trouwens ook het gezellige theatercafe Bouwkunde zich  bevindt en men in de zomerdag buiten grenzend aan de Kloostertuin kan dineren. Nog even over de bieb, Deventer staat ook bekend om de boekdrukkunst, vele Zusters des Gemeenen Levens waren daar werkzaam in. Ook de Joden met de handel, zoals lompen en sajet’s. We verlaten Het Klooster en gaan nu naar de Kranen­steeg. Het smalste steegje van Deventer, zelfs nog een erfafscheiding met aparte steentjes, dan doemen de geluiden van het verkeer weer op en we zijn nu dichtbij de Welle en uiteraard de IJssel. Maar we kuieren nu naar het Grote Kerkhof waar o.a. ons Stadhuis staat. Vanaf het bordes kijken we nog even naar die machtige Lebuinus­kerk, de 3e in grootte van Nederland met een hoogte van 62,5 meter. De toren is deze zomer nog te beklimmen van juli t/m half augustus, daarna vinden er herstelwerkzaamhe­den plaats en dat zal wel effe duren. Dan nog even boven de ingang van het Stadhuis, hier pronkt de Keizerskroon en de rood/witte kleur van Deventer. Hier staat de Deventer stadsom­roeper Gunther Kropp in vol ornaat op ons te wachten. De hoffotograaf van Deventer, Auke Pluim, schiet een foto en deze zal binnenkort in de Deventer Post verschijnen. (Deventer Post 02.07.08.).
Hans heeft toestemming gekregen om  de Oude Raadszaal te gebruiken om naar de verhalen van de Stadsomroeper te luisteren. Het is half twaalf als we binnen zijn en genieten van een kop koffie met bijtje, onze clubvlag siert zelfs deze prachtige kamer. Gunther houdt een energieke en onderhoudende spreekbeurt.Deze spreekbeurt begint natuurlijk met zijn bel en aankondiging;
“Boeren, burgers en buitenlui. De Stadsomroeper van de Keizerlijke vrije Hanzestad Deventer proclameert, Kiekuut, de Stadsomroeper van Deventer begroet U”.
Hier wat aantekeningen:
*                         Kostuum kost 3000 euro, sponsoring Karel Lassche.
*                         Sponsornaam KL staat klein op zijn kostuum. Hij noemt het Koninklijke Loge.
*                         Stadsomroeper is 80 procent hobby.
*                         Kostuum vaak laten reinigen/stomen voor behoud.
*                         Sinds 1988 stadsomroeper
*                         De Deventer Hanzezangers, sinds 1993,  gaan ook altijd mee.
*                         De hoofdstad van de Hanze is Lubeck.
*                         Gunther reist dus samen met de zangers genodig­den heel wat  Hanzesteden af.
*                         Voor een periode van 30 jaar is al bekend waar De Hanzedagen  wor­den gehouden.
*
Gunther vertelt heel wat mooie verhalen over wat hij en de anderen hebben meege­maakt, zoals de ontmoeting in Bergen, Noorwegen, met de Koning. In Polen met eregast Wil van der Plas (oud chefsport Deventer Dagblad), te veel om te verwoorden. Maar het reisverhaal van 2008 wil ik jullie niet onthouden:
Samen met 13 Nederlandse Hanzesteden is Deventer en dus Gunther in juni 2008 op reis gegaan naar Salzwedel (Duitsland). Hier waren van de 172 Hanzesteden er 125, record, aanwezig. Traditiegetrouw openden de Deventer Hanzezangers de Hanzemarkt, onze Burgemeester Andries Heidema versterkte de Hanzezangers. Maar dwars door het protocol heen overhandigde onze Stadsomroeper de Bundespresident van Duitsland Horst Kohler namens Deventer een reproductie van Deventer. Hij geniet nog steeds na, en met name omdat de beelden zelfs op CNN vertoond zijn. De volgende Hanzedagen worden gehouden in Rusland en wel te Novgorod.

Het is 12:20 uur en we moeten helaas eindigen, want er komt hierna nog een trouwplechtig­heid in de Oude Raadszaal.
Hans bedankt Nico en Gunther voor hun fenomenale bijdrage tot het welslagen van deze Kiekuut dag. We hebben een boeiende wandeling langs de monumen­tale topstukken van het Noordenbergkwartier gehad. En donders mooie verhalen gehoord van Gunther over zijn Hanzesteden. We overhandigen de ambassadeurs van Deventer, de enige echte Stads­mosterd en  Nico een Deventer biertje. Ook dank aan Paulien van de receptie, aan wie we een lekkernij aanbieden.
Dan is het tijd om afscheid te nemen en we verplaatsen ons naar De Brink. Even shoppen bij het Koekwinkeltje en dan nemen we plaats bij Cafe “Doedel” voor een sapje. Hier krijgen we een “daalders-plaats” op het terras en we ontmoeten hier zelfs Wil van der Plas. Ook het Spaanse lied wordt ten gehore gebracht. We mogen zelfs het belegde broodje kopen bij de bakker en op het terras oppeuze­len. Tegen half drie gaat iedereen huis­waarts.
O ja, vandaag, uitstapje 101 was voor Veldwachter, Hans,  de honderdste.

Bekijk vooral ook de mooie foto’s. Het artikel in de Deventer Post is reeds naar jullie per e-mail gestuurd. 

De gasten van vandaag zijn:
Tinie Beekman, Hans/Gerry Bont­huis, Ria van ’t Erve, Jose Grana Morei­ras, Pe­ter/Maria­Hoogerdijk, Willem Koks, Adri Kool, Margaret Pauli, Tonnie Nijsen, Hans Plant, Wil­lem/Corrie de Witte en Veld­wachter, Hans.

(Kenmerk: Kiekuut/2008/stadswandeling.08)