Verslag bezoek SV “Ons Genoegen” te Colmschate, dd. 18.04.20¬09. (110)

Veel Soosleden begeven zich naar Colmschate op deze zonnige zaterdag de 18e april. Wie zal er vanmiddag Schutterskoning(in) worden. Een 16-tal leden hebben zich aangemeld. Vanaf het NS station Deventer vervoert Taxi Rietman pro deo de gasten die met de trein zijn aangekomen, naar Colmschate. Anderen zijn met eigen ver­voer en/of taxi aangereisd. Rond de klok van half twee, neemt Hans het woord en introduceert onze Soos Kiekuut bij de clubleden van Schietvereni­ging “Ons Genoegen”, Hans memoreert hoe de contacten zijn gelegd met Dick Mennes. Vervolgens heeft Dick de schietinstruk­teur Martien Hendriks benaderd om een demonstratie in Colmschate te geven. Wij als Kiekuut zijn heel blij dat we zo gastvrij worden ontvangen door “Ons Genoe­gen”. Vervolgens worden wij welkom geheten door Maurice Klein Wolthuijs, voorzitter van de schietvereni­ging anno 1922, deze club is gestart bij Cafe Starink, vandaar naar een “schuur” van Stegeman Vleeswaren en sinds 1995 in deze prachtige boerderij ooit bewoond door de Fam. Swormink. Door eigen leden helemaal als schietlo­katie omgeto­verd. Een knusse huiskamerbar en 2 afdelingen, in de stal, met in totaal 16 schietbanen, waar de 120 leden naar hartelust kunnen trainen. Als laatste spreker en voor ons de belangrijkste is de 45 jarige Martien
Hendr­iks, slechtziend, uit Groningen. Martien vertelt met veel charme over de schietsport en dan wel speciaal voor slechtzienden en blinden. Hij is zelf al 3x Nederlands Kampioen geworden bij de jeugd. Martien heeft sinds 2005 als eerste visueel beperkte het diploma Basis-trainer in bezit. Vandaag wordt hij geassisteerd door Carola Harteveld, de assistent bondscoach van de Nederland­se Schiet­sport. Hij wil donders graag de schietsport bij zijn “lotgenoten” promoten. Dan gaat Martien het een en ander uitleggen.
Als blinde of slechtziende schutter kun je niet schieten met de gewone richtmid­delen. Je hebt hulpmiddelen nodig, en wel de volgende:
1/ AANPASSINGEN OP HET GEWEER:
De richtmiddelen die op het geweer zitten zijn verwijderd. Op het geweer is een telescoopvizier geplaatst, het telescoopvizier heeft een extra stukje elektronica aan boord. Je kunt niet meer door het telescoopvizier heen kijken en kan dus niet als telescoopvizier gebruikt worden. De elektronica maakt het mogelijk dat je de “roos” kunt horen. Via een snoertje gaat het signaal naar een versterker­tje. Dit versterkertje geeft je de mogelijkheid om het volume en de hoogte van de geluidstoon  aan te passen. Je hoort de geluidstoon via een koptelefoon. Zodra je de hoogste toon gevonden hebt, haal je de trekker over.
Klik hier om de toon te beluisteren

2/ DE LAMP:
De lamp die Martien gebruikt is een halogeen toneelspotje. Deze lamp is 15 Watt en heeft een lichtbundel van 10 graden. De lamp wordt zo dicht mogelijk bij de “roos” geplaatst. De lamp moet zo afgesteld staan, dat het midden van de “roos” het meeste licht heeft.

Dan is het hoogste tijd om te gaan schieten, de koffie met een krentewegge en/of plak cake hebben we op. Ondertussen zijn de fotograaf, Ronald Hissink,  en de journaliste, Vera Ronje, van het Deventer Dagblad ook gearriveerd. We gaan schieten vanaf tien meter met een luchtdrukgeweer, geweer weegt 5 tot 6 kilo. Er wordt geschoten op een kaart, 5 schoten per keer en de eerste ronde telt mee voor de titel. Onze begeleiders mogen ook schieten met de normale geweren. Natuurlijk proberen ze later ook het geweer met hulpmiddel.
Gunther Bosch is de 1e schutter , foto Ronald Hissink, het geluid valt mee, de omstanders maken meer geroezemoes dan het geweer. Iedereen vindt het machtig werk om te schieten, enkelen denken er al over na om lid te worden. Martien vertelt dat ongeveer 1000 euro nodig is voor de aanschaf van het hulpmiddel.Tussen het schieten door worden er enkele “mondvermaakjes” verorberd. Ook verschijnt Sharon Mekking, de jeugdkampioen bij de club in haar “schietkostuum”, het kostuum voelt stug aan.
Gunther maakt nog een “ommetje” in de stal en komt daar van alles tegen en hier zijn bijdrage:         
“Na 5 keer schieten was een ander aan de beurt.
Ik keek wat rond in de hal waar de schietbaan was. Aan de muur hingen allemaal oorkappen, koptelefoons om je gehoor te beschermen tegen heel veel lawaai. Dick Mennes, een trainer van de schietvereneging legde me uit dat op deze baan normaal met munitie geschoten werd en niet met lucht, zoals wij nu deden. Schieten met munitie geeft zoveel lawaai, dat je zonder oorkappen je gehoor flink beschadigd.
Toen ik hem vroeg hoe deze geweren er dan uit zouden zien, nam hij me mee naar de kluis waar al het materiaal van de schietvereneging lag opgeborgen.
Ik vond het wel kikken, om nu eens een echte Browning-fm in handen te mogen hebben. Dit is het soort pistool dat vaak in misdaadseries en in films gebruikt word, maar ook wel eens voorkomt als wapen bij Peter R de Vries. Dit is een pistool met een heel dik handvat, die lekker en goed stevig in de hand licht.
Het verschil tussen een pistool en een revolver:
Een pistool: hier zit een patroon met minutie en kogels onder in het handvat
Bij een revolver zitten de munitie en de kogels boven in een cilinder die na ieder schot doordraait naar de volgende kogel.
Ook stonden in deze kluis heel wat geweren, waarmee wij ook aan het schieten waren. Lucht maakt bijna geen lawaai, terwijl munitie dit wel doet en zelfs een oorverdovend lawaai geeft.
Bij het schieten met geweren met munitie ontstaat er van het geweer of pistool een behoorlijke terugslag, gewone luchtbuksen hebben hier ook last van.
Echter de geweren waar wij mee schoten werkten op een andere manier en daardoor hadden ze haast geen terugslag.
Deze werkten als volgt: 
Om te voorkomen dat je bij deze buksen een enorme terugslag in je schouder krijgt, zit er onder de loop een buis, dit is een cilinder gevuld met gecompri­meerde lucht met een druk van 200 bar. Deze lucht drukt in minimale hoeveel­heden maar met die hoge druk de kogel het geweer uit, zodat er ook een minimale terugslag van het geweer zelf ontstaat. Het geweer blijft dan stevig tegen je schouder aan zitten en heeft niet de neiging on naar achteren te gaan wanneer de kogel de loop verlaat.
Een beetje techniesch verhaal, maar voor sommige van jullie wel interressant.

Voor mij een hele leuke ervaring, om al dat moois van dichtbij te mogen bekijken en vast te mogen houden.
Reden om nu bang te worden hoeft er totaal niet te zijn, want als er iemand lid wil worden van deze schietvereneging, wordt hij eerst gescreend en nagegaan of hij of zij iets op zijn of haar kerfstok heeft gehad”.

Er wordt in de gezellige huiskamerbar veel over de schietsport gepraat. De klok wijst bijna kwart voor vijf als de maaltijd al goed begint te geuren. Maar eerst even iedereen bedanken voor de inzet, het was een fenomenale middag bij “Ons Genoegen”. Hans overhandigt de luidjes van de vereniging en Martien en collega Carola allemaal een chocolade tegeltje met als tekst “Soos Kiekuut” er op. Dan bedanken Maurice en Martien de Soosleden ook voor hun bijdrage in de geslaagde middag. Dan volgt de prijsuitreiking, hier de woorden van de Schut­terskoning: “Toen de prijs uitreiking kwam gebeurde er iets dat ik totaal niet had verwacht:
Ik was de gene die de meeste punten had geschoten op de eerste kaart, dit had tot resultaat dat ik de eerste prijs had gewonnen van de mannen.
Ik zeg maar zo, niet geschoten is altijd mis”.
Schutterskoninging is Ria van “t Erve geworden.

Dan worden de deksels van de pannen met macaroni en heerlijke sla gehaald door Silvia Mekking die dit alles voor ons heeft klaar gemaakt. Er wordt goed gesmuld van de overheerlijke macaroni. Rond de klok van zessen komen de taxi’s al weer voorrijden en we nemen nu echt afscheid van elkaar.

Hier nog wat wetenswaardigheden:
* Foto’s van Hans Bonthuis, Ronald Hissink, Wim Harteveld.
* Geluidsfragment geplukt vanaf de site van Martien.
* Kijk/luister eens op: http://members.home.nl/sportschieten
* Maar ook bij www.svonsgenoegen.nl

Naschrift:
De naam van onze Soos Kiekuut heeft met artikelen gestaan in het Deventer Dagblad (www.destentor.nl/deventer), op de kabelkrant (www.deventertelevi­sie.nl) en op de Deventer Radio, dat is een goede zaak..
Helaas zijn het artikel in het Dagblad veel namen foutief genoemd, maar dat mag de pret niet drukken.
Later komt er nog in het blad Schietsport een artikel.

DE GASTEN VAN VANDAAG ZIJN:
Bart/Tinie Beekman, Hans/Gerrie Bonthuis, Gunther Bosch,  Tim Ellis, Ria van “t Erve, Carel Heerius, Peter/Maria Hoogerdijk, Jan van der Horst, Willem Koks, Wimke Massink, Piet/Margo Schwengle en Veldwachter, Hans.

(Kenmerk: Kiekuut/2009/schieten.09)