Verslag 7e Herfst-boswandeling ’t Joppe, dd. 6 november 2009. (117)

Vooraf hebben onze gastheer/vrouw de organisatie medegedeeld dat we een andere route gaan lopen. De weergoden zijn ons ook duidelijk niet goed gezind. De dagen voor onze zevende herfstwandeling, valt de regen gestaag naar beneden. Maar op vrijdag de 6e november, is het droog en het KNMI vertelt zelfs dat er een mager zonnetje door gaat breken.Op het Deventer NS station, is het verzamelen van de goed gemutste Kiekuutluid­jes. Er wordt nog gesproken over de receptie ter viering van de oprichting van Stichting Vrienden van Kiekuut, vorige week vrijdag. Voordat de bus komt voorrijden, is iedereen gekoppeld aan een persoon met de nog steeds goed werkende OV begeleiderskaart. De streekbus richting Borculo, krijgt op deze ochtend een 13-tal wandelaars in de bus. Er worden 3 strippen afgestempeld door de aardige vrouwelijke chauffeur. In de bus wordt verder gebabbeld. Voor de nieuwe route stappen we uit in het dorp Epse en wel bij de Halte “De viersprong”. Gerard en Jose Stoelinga wachten ons al op. na de hartelijke begroeting, worden wederom “koppels” ge­vormd voor de wandeling. We gaan eerst een stukje de Oude Larenseweg op en verderop rechtsaf de Bosweg in. Vervolgens steken we de drukke Lochem­seweg,iets naar rechts zijn we uitgestapt, over. Ietsjepietsje naar links en dan rechtsaf de Huzarenlaan in. We snuiven hier al de geuren van de herfst op. Er zijn al veel bladeren van de bomen af, maar er hangen er nog voldoende om de fantastische kleuren te onderschei­den. We kuieren deze laan helemaal af en komen dan uit op de Joppelaan. Aan de overkant is het bekende Bosrestaurant gelegen. Een aantal van de wandelaars hebben al natte ruggen van het lopen. We hebben nu iets meer dan 3 kilometer gewandeld en dat allemaal binnen het uur. We nestelen ons aan verschillende tafels en genieten van een kop koffie. Even later worden we verrast door een best stuk appelgebak met slagroom en een aardbei er op. We krijgen dit van Gerard en Jose aangeboden. Het smaakt ons allen voortreffelijk. Tussendoor wordt er volop onder­ling gepraat. Om 12:20 uur vertrekken we weer. Wederom de bosrijke omgeving in, vele paddestoelen en bladeren en af en toe drassige plekken. Via de Amelterweg en een stukje prive terrein. De grote meute gaat dan verder via de Berkenweg en Gerrie Bonthuis en Hans Plant via de Veldhofstraat naar het eindpunt. Carel verzoekt ons vriendelijk doch dringend om de herfstgeuren op te snuiven en even adem inhouden en wederom uitademen. Ook de Kamper­weg nemen we nog mee. We komen nog langs het enorme perceel van Henny van de Most, misschien kan hier zijn helicopter wel landen. We arrive­ren uiteinde­lijk om 13:38 in het verbouwde Eetcafe “de Hoek. Laatste etappe plusminus 5 kilometer, dus totaal een slordige 8 kilometers in de tijd van 138 minuten. Cindy, Willem en Martin begroeten ons en wijzen ons een mooie gereserveerde lange tafel aan. De clubvlag wordt opgehangen. Na een verkwikkend drankje, spreekt Hans de gasten toe. Hij bedankt Gerard en Jose voor deze geweldige 7e editie van de boswan­deling. Na het overhandigen van een linnen-braille­tasje met een doos Bussink Koek bijtjes krijgen ze de schrik van hun leven. Ze worden name­lijk verzocht om ons clublied te zingen, de tekst wordt overhandigd. Als een heus zangduo nemen ze naast elkaar plaats en ondersteund door de melodie die uit de geluidsboxen komen wordt het meegezongen. Zelfs een tweede keer wordt gevraagd. Het valt wel op dat onze Kiekuutlieden het refrein al onder de knie hebben. De stemming zit er dus al goed in. Onder­tussen is de bestel­ling van het eten opgenomen. Traditiegetrouw nuttigen we hier de erwten­soep, oftewel genaamd snert, een tiental proeven hiervan, zelfs een tweede ronde wordt ons aangeboden, want de pan moet toch leeg. Een kwartiertje voor drie uur komt Martin langs met zijn pinau­tomaat en we gaan afrekenen. Dan nog voor sommigen een sanitaire stop en om 15:08 vertrekken we naar de bushalte nabij de kerk. Hier nemen we afscheid van Gerard en Jose en we hopen elkander volgend jaar op de eerste vrijdag van novem­ber weer te ontmoeten. Luttele minuten later komt de bus voorrijden, 15:18, wederom drie strippen en we reizen nu 21 minuten naar Deventer, de heenreis slechts 7 minuten. Op het Deventer NS station stappen we uit en nemen afscheid van elkaar.
We hebben wederom een donders mooie herfstwandeling er op zitten,

Dankjewel Gerard en Jose.

De foto’s zijn gemaakt door Hans Bonthuis.
Kijk ook eens op:
www.eetcafe-dehoek.nl en www.bosrestaurant.nl  

De gasten vandaag zijn:
Tinie Beekman, Hans/Gerrie Bonthuis, Gunther Bosch, Ria van ’t Erve, Jose Grana Moreira, Yvonne de Groot, Carel Heerius, Peter/Maria Hooger­dijk, Margareth Pauli, Hans Plant, Ge­rard/Jo­sé Stoelinga, Hans
Veldwach­ter

(Kenmerk: kiekuut\2009\herfstwandeling.09)