VERSLAG BEZOEK Mercure Hotel te Deventer, 04-12-2009. (118)

Vandaag, vrijdag de 4e december zijn wij vanaf het station te Deventer met een aantal auto’s naar het Mercure Hotel te Deventer gereden. Dit hotel ligt langs de snelweg A1. Net na 10.00 uur arriveerden we bij het hotel en werden daar ontvangen door de directeur Louis Deckers. Een lange gedekte tafel was voor ons gereserveerd. Nadat iedereen zijn plekje heeft gevonden, kregen we koffie/thee en een heerlijk gebakje. Je kon merken dat het even wat rustiger was toen iedereen zijn lekkernij naar binnen werkte. Dus, dat was dan ook het moment dat Louis Deckers ons het een en ander kon vertellen over  dit hotel. Voor velen van ons is wel bekend dat dit hotel vroeger anders heette en wel Postiljon hotel. Deze naam heeft in Deventer en omgeving nog steeds een naamsbekendheid. In 1996 is dit hotel overgegaan in ander handen. Nu is het een Mercure hotel en is een onderdeel van de grote organisatie Accor hotels. Het hoofdkantoor  van Accor is gevestigd in Parijs en men heeft 12 directieleden. Deze organisatie heeft zo’n 4500 hotels verspreid over de hele wereld:
Noord en Zuid Amerika, Europa, Azië, Midden-Oosten, Africa enOceanië.
Diverse namen hebben deze hotels oa. : Sofitel, Pullman, MGallery, Novotel, Mercure, Formule 1 en Suitehotel.

In Nederland staat het hoofdkantoor in Amsterdam. Hier bevinden o.a. de inkoopafdeling, de sales-marketing afdeling, de ICT-afdeling etc. Er zijn in Nederland 52 hotels en binnenkort komt er een nieuw hotel “Suitehotel” bij. Dit hotel is meer geschikt voor zakenmensen i.v.m. de vele faciliteiten die er zijn. Mercure hotel Deventer is een drie sterren hotel en heeft 99 kamers en 6 vergaderzalen met een eigen buffet. Een kamer is te reserveren vanaf  € 65,= en een vergaderzaal kost ongeveer € 140,= per dagdeel excl. de consumpties. Op de begane grond is een apart gedeelte gereserveerd voor zakenmensen. In deze business corner betaalt men per uur, incl. de drankjes. Men kan hier rustig gesprekken voeren en er is aansluiting op het internet mogelijk. Op dit moment zijn er 46 medewerkers in dienst fulltime/parttime. Ook Mercure Deventer ondervindt de gevolgen van de crisis. Men heeft onderling afgesproken dat iedereen 1 dag per week deeltijd WW krijgt. Nu kan iedereen hier blijven werken en hoeft niemand verder ontslagen te worden. Mercure richt zich meer op de zakelijke markt en niet meer op bruiloften, buffetfeesten etc. Dit hotel heeft voor de lunch een concept broodjeskaart. Men kan dan van te voren opgeven wat men wil eten: aantal diverse broodjes/boter/beleg/ etc. tegen een bepaald tarief.

Na een tweede kopje koffie/thee en een goed verhaal van Louis, kregen we van hem een rondleiding. We begonnen in de keuken, waar het personeel al weer druk was met de voorbereidingen van de lunches. Daarna kwamen we bij de bar en de lounge waar men een hapje en een drankje kan nuttigen. Daarna langs de receptie, de trap omhoog en via de centrale hal/zaal, waar de gasten van de vergaderzalen in de pauzes koffie/thee/frisdrank kunnen pakken, bezochten we een vergaderzaal, voorzien van een buffet, apparatuur etc. Daarna weer naar beneden en kregen we een hotelkamer te zien met diverse voorzieningen. Na deze rondleiding kregen we nog een consumptie aangeboden en konden we nog diverse vragen aan Louis stellen. Alles zag er keurig verzorgd uit en het personeel was vriendelijk. Nadat alle vragen waren beantwoord heeft Veldwachter Hans een dankwoordje gedaan namens de groep. Sebastiaan Groot Oonk, zoon van Corrie de Witte heeft Kiekuut getipt om eens bij Mercure te komen.  Louis heeft alles goed en duidelijk verteld, waardoor we nu weer meer weten wat het Mercure hotel in Deventer ons te bieden heeft.
De chocolade gedenktegeltjes werden overhandigd  en iedereen ging met een tevreden gevoel weer huiswaarts.

Tekstschrijver Carel Heerius en Hoffotograaf Hans Bonthuis.

De gasten van vandaag zijn:
Bart en Tinie Beekman, Hans en Gerrie Bonthuis, Günther Bosch, Ria van ’t Erve, Jose Grana, Carel Heerius, Maria en Peter Hoogerdijk, Gerard Lugtenberg, Margareth Pauli, Hans Plant, Hans Veldwachter en Willem en Corrie de Witte.

Kenmerk: Kiekuut/2009/mercure.09