Verslag Dickens festijn Deventer, 19-12-2009. (119)

Ik heb gemerkt dat er vorig jaar geen verslag is gemaakt van het 18e Dickens festijn, maar wel foto’s zijn gepubliceerd. Dit jaar wel een verslag, echter geen foto’s. Voor Kiek Uut was het bezoek op zondag 20 december van het 19e Charles Dickens festijn  helaas een hele bijzondere. Helaas: omdat Veldwachter Hans ons bijna had verlaten, in het ziekenhuis is beland en dit jaar dus niet bij Dickens er bij kon zijn. Helaas: omdat door het slechte weer (veel stuifsneeuw), de overgebleven deelnemers zich op dit festijn moesten afmelden. De treinen liepen niet of beperkt, bussen die zijn uitgevallen, afijn het hele openbaar vervoer lag zo goed als plat. Om 09.25 uur ben ik vanuit Schalkhaar lopend door stuifsneeuw naar het station gelopen, want misschien waren er toch nog wel deelnemers gekomen. Het was stil, wit, winderig en rustig op de Oerdijk en Brinkgreverweg. Een mooie belevenis om al dat wit te bewonderen. Eenmaal op het station aangekomen zag ik Günther Bosch en Willemien Koks. We hebben nog zo’n drie kwartier gewacht, echter ons clubje werd niet uitgebreid. We hebben besloten om met ons drieën het hele programma, dat Hans ons had voorgeschoteld, te volbrengen. Geloof me, het was geen opoffering hoor, we hebben echt genoten, veel gezien en gepraat. Günther mocht zich dus dit jaar zich laten vergezellen met twee begeleiders, hij stak er met hoofd en schouders flink bovenuit. We hoefden niet via ons speciale vrijpoort te gaan, want vanaf het station konden we wandelend de Walstraat inlopen. Wat een mooi gezicht, sneeuw in de Walstraat, gekleurde klederdracht en sneeuw op de dennenbomen. Geuren van wafels/koffie/warme wijn etc. We hebben veel Dickens figuren voorbij zien komen: Queen Victoria met wachters en notabelen, Ebenezer Scrooge,geest van Jacob Marley, weeskinderen, gekken, zwervers, dronkaards etc. Bij biljartcentrum de Dam hebben we een beker met warme chocolade en een toefje slagroom genuttigd en konden we ons even lekker opwarmen. Daarna de tocht weer voortgezet door het mooie Bergkwartier en een toneelstukje gezien, dat ging over is kerst een eetfestijn of  een vredelievend festijn. Uiteindelijk verlieten we het Bergkwartier en kwamen we even na enen bij de Dikke van Dale, waar we een lekkeer lunch hebben genuttigd met een lekker wijntje. Ook nu konden we ons weer opwarmen dachten wij, echter bij het raam tochtte het behoorlijk. We zijn een tafel opgeschoven, maar daar was het nog steeds koud. Drie maal is scheepsrecht, dus zijn we voor de derde keer naar een ander tafel verhuisd, en daar was het wel behaaglijk. Het personeel kon er wel om lachen en was ons behulpzaam met het verhuizen.

Rond de klok van drie uur zijn we naar muziek gaan luisteren in de Lebuïnuskerk. Willemien en Günther wilden nog graag een keer de Dickens route volgen, dus we begonnen weer in de Walstraat te genieten van al het moois en natuurlijk een bekertje Glühwijn mocht niet ontbreken. Om kwart voor vijf hebben we ons gezellig uitje in de kou beëindigd en zijn we voldaan naar huis gegaan. Gelukkig reden sommige treinen weer beperkt en kon Günther om 17.06 uur met de stoptein naar Apeldoorn. Ondanks de lage opkomst hebben we met ons drieën er een leuke dag van gemaakt en kunnen lachen en genieten etc. Maar wij hopen dat volgend jaar wanneer Kiek Uut voor de tiende keer het Charles Dickens festijn gaat bezoeken, wij weer met een complete groep al dit moois kunnen aanschouwen. De gezegde:  “Hoe meer zielen, hoe meer vreugd” zal dan zeker gaan gelden. Ondanks dat velen van Kiek Uut dit jaar er niet bij konden zijn, hoop ik met dit verslag jullie een beetje getroost en op de hoogte gebracht te hebben.

Groeten,

Carel Heerius

Click hier voor de uitzending van de Deventer Televisie over Dickens 2009-12-30. Kijk ook eens op www.dickensfestijn.nl

Kenmerk; Kiekuut/2009/Dickens.09