VERSLAG Expositie “Blik op Blik”, “DE WAAG”, DEVENTER dd. 17-09-2010. (122)

Vandaag, vrijdag de 17e september brengen wij met een negental Soosleden bezoek aan het Historisch Museum “De Waag” te Deventer. Na de begroeting in de stationshal van de NS gaan we om kwart voor elf wandelend naar De Brink. Het is te koud om buiten te zitten, dus dan maar naar binnen bij het Bussink Koekhuisje. We krijgen een daaldersplaats aan de stamtafel. De koffie smaakt hier altijd voortreffelijk en een handvol bijtjes wordt er naast gelegd door Debbie de beheerdster van dit pand. Ook good old conferencier Jelle Brink zit aan een tafeltje. Bart en hij raken in een geanimeerd gesprek over Deventer. Als we richting het museum lopen slaat de klok van De Waag net 12 uren. Na het melden van onze groep krijgt ieder koppel een apparaatje mee, met dit kleinood kan men richten op een sensor en dan luister je via het apparaatje naar wat er allemaal in de desbetreffende vitrine te zien is. Deze expositie “Blik op Blik” heeft al duizenden toeschouwers getrokken. Deventer stond bekend door o.a. Koek, Blik en Boekdrukkunst. Denk maar eens aan de roemruchte tijd van Thomassen en Drijver Verpakkingsindustrie. In die tijd een ontzettend groot bedrijf in onze Hanzestad. Jullie tekstschrijver weet natuurlijk wel iets over spulletjes die in blik verpakt worden, maar dat het zo inmens veel is geweest daar kom ik al snel achter als Carel mij assisteert met het apparaatje en hij vertelt wat er allemaal te zien is in bijvoorbeeld vitrine 1, getiteld Verkade. Nou de naam kennen we en we weten drommels goed dat er veelal koekjes in behoren te zitten. In 1950 kregen ze de titel “Koninklijke”. Hier al tientallen blikken te aanschouwen in het groot en klein. De vitrine met de sigarenblikken, in de jaren 20 tot 45 werden er veel sigaren gerookt daarna kwam de sigaret opzetten. Ook hier ontzettend veel blikken van o.a. Hofnar, alles in uiteenlopende modellen. Een vitrine met blikken waar je nog niet zo snel aan zou denken, bijvoorbeeld voor spelden, poetsdoeken,schoensmeer, medicijnen, King-snoepjes, Sikkens-verfblikken. Dan weer een grote vitrine met blikken van supermarkten zoals Sperwer, de Gruyter, Simon de Wit, allemaal met eigen logo en uitstraling. Ook hele grote blikken voor de winkels om voorraden in te bewaren. Ik herinner me zelf dat wij na het bakken van de koekjes deze in grote blikken bewaarden. Dan wandelen we iets verderop en de vitrine van van Nelle uit Rotterdam is nu aan de beurt. Dit bedrijf staat bekend om koffie, thee en tabak, wat een zee van blik is hier te zien en volgens Carel een beste lummel van een blik ook nog. De vitrine met het onderdeel beschuit, nooit gehoord van Paul C. Kaiser, natuurlijk wel van Ark, Bolletje, Vermeulen. Een kleine stap verder bij de uitstalling van cacao, van Houten ontwerper in 1927 van het van Houten blik is een Oostenrijker. Dan Droste met de afbeelding van de verpleegster, in 1904 met extra vermelding van het Rode Kruisje op haar muts, dat werd kort daarna verboden. De chocola is wel erg in trek, ontzettend veel soorten namen komen voorbij en dan telkensweer andere modellen blikken en ook met hele fraaie afbeeldingen. Als het ware zo om op te eten, jammie jammie. Ik noem wel steeds het woord blikken maar sommige kan ik beter verwoorden in trommels. We zien er nu een met een afbeelding van een driemasterschip. Dan komen we bij een vitrine met onnoemlijk veel conservenblikken van appelmoes tot bruine bonen, een bekend merk was vroeger Burcht. En niet tevergeten de blikjes met sardientjes en de smac. Ook blikken uit het Deventerse ontbreken natuurlijk niet, zoals Banketbakker Stuurman met een blik met zandwafeltjes, Hunink met 4 hamburgers in jus. Helaas kan ik het jubileumblik van de Deventer IJsclub niet vinden, dat blik heeft de DIJC in 2004 aangeboden aan De Waag met als tafereel oude schaatsafbeeldingen ter gelegenheid van de 125e verjaardag van onze ijsclub. Het blik werd gevuld door Bussink Koek met 20 bijtjes. Na een uurtje ronddwalen kunnen we bijna geen blik meer zien of horen. Het is tijd om te wisselen van onderwerp. Mevrouw Viveen, Raadslid voor D”66 in de Gemeente Raad van Deventer, vertelt ons nog een half uurtje over de geschiedenis van onze Hanzestad Deventer. We bezoeken dan ook de etage waar de oude maquette nog staat. Deventer organiseerde in de hele vroege jaren 5 jaarmarkten en zo’n jaarmarkt duurde soms wel 3 weken. Bij de stadspoorten werden de kooplieden van buitenaf toen ook al streng gecontroleerd, zodat er geen wapens mee de stad in werden gesmokkeld. Ook de meegebrachte koopwaar moest gewogen worden, dat gebeurde hier bij De Waag, toen nog een houten gebouw. Voor elk gewicht moest er uiteraard betaald worden en Deventer wilde graag weten dat er goede koopwaar werd verkocht, dat gebeurde allemaal voor 1200. Deventer bekleedde vroeger een gerenommeerde plaats in het Hanzeverbond en behoorde tot de top tien. Ook de Bisschop van Utrecht zocht wel eens onderdak in Deventer, als het onder zijn voeten te heet werd en daardoor kreeg Deventer uiteraard ook meer aanzien. Deventer kent 3 prachtige oude kerken, de Lebuinuskerk, de Bergkerk en de Mariakerk. Deventer groeide uit tot een bloeiende stad in het jaar 1500 woonden in Deventer 10.000 mensen en in Amsterdam slechts 750 mensen. Kun je nagaan wat een fantastische handelsstad Deventer toen was. Dat betekende dat de boeren ook de stad uit moesten, onze laatste stadsboer was Gerrit Haarman in de Golstraat die in 1970 het veld moest ruimen. De meeste handel van Deventer ging over het water en wel onze bekende IJssel. En via de aanliggende Hanzesteden werd er natuurlijk ook weer verhandeld, zo zag je dat er een weelderige handel opgroeide tussen die Hanzesteden. De klad kwam er na 1600 in door oorlogen en omdat grotere schepen niet meer de IJssel op konden varen. Eind jaren 1875 kwam gelukkig de industrialisatie zoals de 1e rijwielfabriek Burgers en Auping met zijn bedden. Mevrouw Viveen had een heel boeiend verhaal over onze Hanzestad, ze kan er wel uren over door vertellen. Wij zijn in ieder geval weer een stukje geschiedenis rijker geworden over onze hanzestad. Hans bedankt haar en overhandigt een choladetegeltje van Soos Kiekuut. Het is dan ruim over half twee en we sluiten onze aktiviteit voor vandaag. Hoffotograaf Hans Bonthuis heeft de nodige foto’s gemaakt en hieronder nog een youtube video over de expositie Blikopblik.

De gasten van vandaag zijn: Bart/Tinie Beekman, Hans/Gerry Bonthuis, Carel Heerius, Tonnie Nijsen, Willem/Corrie de Witte en Veldwachter, Hans

(Kenmerk: Kiekuut/2010/dewaag.10)