VERSLAG: 11e RONDVLUCHT VLIEGVELD TEUGE, 29-09-2010. (123)

Helaas hebben wij het bezoek aan Airport Teuge moeten verschuiven van 24 naar woensdag 29 september. Oorzaak, wel redelijk vliegweer maar veel te veel vliegbewegingen, dat betekende lange wachttijden voor onze Soosleden.

Het is woensdagmiddag 29 september 2010 dat we weer met velen om 12:30 uur neerstrijken te Teuge om een rondvlucht te maken boven het gebied waar we wonen.

Het weer is ons welgezind, zonnestralen en blauwe lucht met af en toe een wolkje.

Na de begroeting met Geert van der Zande op het Clubterras, een lekker kopje koffie en een openingswoord van Hans, vertelt Carel de indeling van de vluchten. We hebben mazzel dat de stuntvlieger vanmiddag ook nog zijn capriolen laat zien. Onze piloten vandaag zijn Ralph Karstens en een oude bekende Jan van Gennen.

De onderstaande Kiekuut vluchten worden uitgevoerd:

1: Hans Bonthuis, Willem Koks, Willem de Witte

2: Thomas Kroeze, Hans Veldwachter, Corrie de Witte

3: Tinie Beekman, Jan Davids, Ria Davids

4: Ria van ’t Erve, Carel Heerius en Piet Schwengle


We zijn al snel aan de beurt. De bemanningsleden van de eerste 2 vluchten mogen al om 12:40 mee naar de “kisten”. We krijgen met ons zessen eerst een uitleg over de buitenkant van het vliegtuig. Ralph laat Hans het een en ander voelen. Ik heb nooit geweten dat er zich ook instrumenten aan de buitenkant van het toestel bevinden, zoals de hoogtemeter, antennes, snelheidsapparaat en de beweegbare gedeelten van de vleugel en staart voor remmen en sturen. Luister maar eens naar.

 

We hebben helaas geen korte verhaaltjes ontvangen van vlucht 1 en 3. In ieder geval gaan de eerste zes Kiekuut luidjes omstreeks 12:59 uur de lucht in.

Vlucht 2, piloot Ralph en inzittenden, Corrie, Thomas en Hans V. Om 12:58 uur wordt de motor gestart en we rijden naar de startbaan en mogen al direct de lucht in. Men noemt het luchtruim ook wel “Het blauwe meisje”. Met het opstijgen maken we een bocht en vliegen dan richting Apeldoorn. Het is een beetje rommelig in de lucht, wel mooi met zichtbare objecten, de bossen bij Apeldoorn, de snelwegen en een mooi slingerende IJssel. Vanuit de lucht is het ook donders mooi te zien dat de stad Deventer nog aardig veel groen bezit. We vliegen met een snelheid van 80 knopen, 144 km per uur. Om 13:25 landen we weer op Teugse grond. Vervolgens uitstappen en de volgende Kiekuut passagiers staan al weer paraat.


Vliegrelaas van vlucht 4:

Zelf had ik de eer om samen met Piet Schwengle en Ria van ’t Erve het luchtruim in te gaan, samen met onze jonge maar wel deskundige piloot Ralf.

We stappen in een Cessna PHSMA, Piet mag voorin zitten om alles goed te ervaren, hij hanteert zelfs de stuurknuppel.

Om 13.30 uur vertrekken wij van Teuge en vliegen richting Apeldoorn. Het blijft leuk om te zien dat alles beneden zo klein overkomt, de koeien, paarden, auto’s, huizen, en kavels etc.

Dit keer dus niet boven Schalkhaar maar we vliegen boven het dorp Apeldoorn. Eenmaal aangevlogen boven paleis Het LOO is het een mooi gezicht om de tuinen, de stallen en het paleis te zien en alles ligt er keurig bij.

Ook vliegen wij boven de snelweg en je kan goed zien hoe een klaverblad er bij ligt in een druk verkeersnet.

Ralf maakt om 13.50 uur een perfecte landing.

Wij hebben met ons drietjes weer genoten, zowel qua gehoor/gevoel en (on/beperkt) zicht

Carel Heerius

 

Het is twee uur en iedereen heeft al gevlogen. We wachten nu op het stuntvliegen. Voor ons staat op het veld de Antonov 12 persoons oud-Russisch toestel. Een groep van 50 krijgt bij toerbeurt een rondvlucht. Dus lawaai en kijkgenot omlijst met mondvermaakjes. Tussendoor om kwart over drie doen wij het dank je wel woordje aan de piloten en vooral aan Geert. We overhandigen hen allemaal een tegeltje van chocola en voor Geert en dochter Camilla een DVD van 10 jaar Vliegen met Kiekuut op Teuge. We zien ook nog een vliegtuig opstijgen met een sleep met de volgende tekst: “ZU wil je met me trouwen dan een hartje en de letters PI”. Het is net vier uur geweest de stuntvlieger, Frank Versteegd, aan het werk. Een klein vliegtuigje met het nummer G-KAYA. Voor de zienden schitterend en de blinden genieten van de mooie geluiden. Even later ook de Antonov de lucht in en hij doet het op zijn manier, op de zij en op de rug en duiken en stijgen, wonderbaarlijk allemaal.

Rond vijf uur gaat Kiekuut weer huiswaarts, we hebben wederom eem magnifieke middag op Teuge gehad, Geert hartstikke bedankt.


De gasten van vandaag zijn:

Tinie Beekman, Hans/Gerrie Bonthuis, Jan/Ria Davids, Ria van ’t Erve, Carel Heerius, Willem Koks, Thomas Kroeze, Piet/Margot Schwengle, Willem/Corrie de Witte en Veldwachter, Hans

(Kenmerk: Kiekuut/2010/teuge.10)