VERSLAG DICKENS FESTIJN, 19 december 2010. (126)

Vorig jaar (2009) schreef ik in het verslag dat door het slechte weer (veel sneeuw en wind) alleen Günther Bosch met de trein kon komen. De anderen konden niet meer komen, daar de bussen en trienen op dat moment niet allemaal meer actief waren. Willemien Koks en ik zijn ieders te voet naar het station gegaan en met ons drieën naar Dickens festijn geweest.
Het was dus voor Günther een luxe, want hij had twee begeleiders.


Wij dachten dat in 2010 wel meer personen deel konden nemen aan het Charles Dickens festijn, echter het liep toch anders. Dit jaar ( 19 december 2010) was het al weer de tiende keer dat Kiek Uut naar dit festijn is gegaan.Ook dit jaar hebben namelijk veel mensen het moeten laten afweten vanwege hevige sneeuwval en vorst. Gelukkig waren we nu met ons tienen. Ook een luxe want er waren  7 begeleiders op 3 slechtzienden. Met andere woorden de begeleiders konden nu zelf ook rustig door het Bergkwartier lopen om al die figuren, kraampjes, gezang etc. goed te ervaren. We gingen rond 10.20 uur de Walstraat in, het was toen nog rustig en er stond geen lange rij met wachtende mensen. Dit jaar was het de 20e keer dat dit festijn werd gehouden.


We zijn eerst bij biljartcentrum de Dam een kopje koffie/chocolade­melk/thee gaan drinken alvorens we door het Bergkwartier gingen wande­len. Wederom was het weer  een mooi gezicht, sneeuw in het Bergkwar­tier, gekleurde klederdrachten en sneeuw op de dennenbomen. Geuren van wafels/koffie/war­me wijn etc. We hebben weer veel Dickens figuren voorbij zien komen o.a.Ebenezer Scroog­e,geest van Jacob Marley, weeskinderen, gekken, zwervers, dronkaards etc. Er stonden ook nog twee living statues (levende standbeelden) langs onze tocht. Een jonge vrouw stond in de kou helemaal in het zilver gekleed en een begeleider van Soos Kiek Uut, echter hij hield het niet lang vol om stil te blijven staan ( veel te koud). Tegen enen zijn we naar Grand-cafe De Dikke van Dale gelopen, waar we een lekkere lunch hebben genuttigd met een lekker biertje/wijntje etc. Veldwachter Hans had last van zijn keel en moest zich ‘s-morgens afmel­den, echter hij kon het niet laten om rond de klok van twee toch nog bij het gezel­schap zich aan te sluiten en een hapje en drankje mee te nutti­gen. Rond de klok van 15.30 uur is iedereen weer op eigen gelegenheid ver­trokken. Enkelen van ons zijn nog naar de Lebuïnuskerk gegaan om daar te luisteren naar kerstmuziek. Wij kunnen weer terugkijken op een mooie , koude, sfeervolle Charles Dickens festijn. Ik hoop dat we volgend jaar, wanneer Kiek Uut voor de 11 e keer het Charles Dickens festijn gaat bezoeken, wij weer met een complete groep al dit moois kunnen aanschouwen. Groet van je tekstschrijver Carel Heerius.

Fotograaf is Hans Bonthuis en kijk ook hieronder voor een mooie reportage van www.dickensfestijn.nl.

De gasten van vandaag zijn: Bart/Tinie/ Martijn Beekman, Hans/Gerry Bonthuis, Carel Heerius, Willemien Koks, Willen en Corrie de Witte en Rijkje Veldwachter

(Kenmerk: Kiekuut\2010\dickens.10)