VERSLAG BEZOEK HOF VAN TWELLO, DD. 1 JULI 2011. (129)


Vrijdag 1 juli was het de dag dat we letterlijk de natuur geproefd en gevoeld hebben.

Enkele gasten zijn rechtstreeks naar de Hof van Twello gereisd en de andere gasten zijn om 10.30 uur vanaf het station met prive-taxi’s naar Twello gereden. Na wat oponthoudt is rond de klok van 11.00 uur iedereen aanwezig.

Het weer was echt Hollands te noemen. In het begin zaten de gasten op het terras te wachten tot Veldwachter Hans was gearriveerd, echter het begon meteen te regenen, dus moesten we met ons allen een plek opzoeken waar we niet nat werden en dat was in de streekwinkel annex keuken.

Ja, nu moest er even wat geïmproviseerd worden. Na overleg gingen we naar de evenemententent die honderd meter verder in het veld stond. Daar aangekomen hoorden we veel geluid dat uit de keeltjes van kinderen kwamen. Afijn deze kinderen gingen weer naar buiten en konden we even rustig een kop koffie/thee nuttigen.

Inmiddels is Gert Jan Jansen gearriveerd. Hij is de eigenaar van de Hof van Twello. We kregen van hem uitleg over deze mooie locatie dicht bij Deventer.

Hof van Twello is een unieke boerderij in het midden van het land. Iedereen is er welkom: op het land, in de natuur, in de keuken en restaurant, in de uitgebreide streekwinkel, in de belommerde theetuin en op het terras. Gert Jan is begonnen bij zijn ouderlijke woning in Twello om van alles uit te proberen op de akkers. Hij wilde graag educatief werken zodat iedereen er iets van kon leren. Sinds januari 2003 werkt hij en de medewerkers aan de Rijksstraatweg 17 met 12 ha zavelige zandgrond. Al meer dan 700 jaar hebben boeren en tuinders in deze streek hun brood verdiend. En dat proef je. Hij begonnen met het Blote Voetenpad. Je loopt dan een best eind over zijn land. Het land is begroeit met vele biologische producten, frambozen, druiven, champignons, appels. Van al deze produkten maakt hij o.a. jam, wijn en appelsap. Je kunt het pad blootsvoets lopen, maar het kan ook met schoenen of laarzen aan. In de overige panden op het terrein is o.a. een winkel waar je alle streekgerechten kunt kopen en natuurlijk ook de produkten van Hof van twello. Hij ontvangt jaarlijks busladingen met toeristen die zijn Blote Voetenpad gaan lopen. Verder kun je er cursussen volgen en ook zijn er leuke arrangementen. Ook kun je bij hem in de “Paardestal” een feestje organiseren.

Brandnetels en distels staan er volop op dit terrein voor de rupsen en vlinders. O.a. de distelvlinder legt zijn eitjes op de distel. Let ook op de teken als je in het veld loopt en voorkom daarmee de ziekte van Lyme. Wij moeten leren leven met de insecten die rond ons leven. De gemiddelde temperatuur stijgt ook in ons land, dus komen er meer nieuwe insecten er bij.

Nadat Gert Jan ons het een en ander heeft verteld kregen we van hem een formulier mee met wetenswaardigheden en hij wenste ons veel sterkte met het bewandelen van het blote voetenpad. De regen was opgehouden en het zonnetje begon weer te stralen met als gevolg dat het wat warmer werd en we met volle moed op pad gingen.

We gingen in groepjes door het hek om aan het blote voetenpad te beginnen.

Als laatste vertrokken Hans, Diny, Gerard, Bas en Carel.

Het was een mooi gezicht hoe deze vijf mensen zich door het veld via het pad zich voortbewogen. Bas maakte tijdens onze voetpadwandeling een geluidsopname voor het programma audiomagazine Horizon, en Carel fungeerde als locomotief met drie wagonnetjes en als verteller. Bas liep vaak voorop met de microfoon om alles op te nemen wat hij hoorde aan tekst maar ook de vogelgeluiden, het ritselen van het struikgewas, het lopen op diverse soorten grind etc. etc. Soms moesten we voor een modderspektakel op het pad.

Bas Barendregt had dan de grootste lol, aangezien hij op klompen liep en rustig soppend er door heen liep. Maar de lokomotief zocht een alternatief pad op en zo kon hij met de wagonnetjes droog en schoon verder gaan.

Onderweg hebben we van alles gezien/gehoord/gevoeld en geluierd.

We zijn de volgende tuinen gepasseerd:

De Permacultuurtuin, daar zaaien de grassen zich zelf uit, wordt onkruid tegengegaan door bodembedekkers en zijn bomen, struiken en kruiden samen aangeplant.

Heerlijk om te proeven dat de frambozen rijp zijn, echter de bramen laten nog op zich wachten.

De Pomologische tuin. In deze tuin staan allerlei fruitsoorten, waarvan de meeste oud en vaak vergeten zijn.

De Middeleeuwse tuin. Op deze plek is al meer dan 700 jaar onafgebroken landbouw bedreven, daar er in de ondergrond een ondoorlatende laag van leem en oer zit. Het gevolg is dat deze grond niet snel uitdroogt en vroeger maakten de boeren daar veel gebruik van.

Op weg naar de Romeinse tuin passeerden we een hangplek. Tegenwoordig is zo’n plek erg in onder de jongeren, echter deze hangplek was ideaal voor ons groepje. Als eerste ging Veldwachter Hans deze plek betreden. Hij betaste het één en ander en ging toen uitgebreid lekker genieten van de rust in één van de drie hangmatten. Ook Diny en Carel hebben ieders in een hangmat gelegen. Wind, zon, vogels etc. waren aanwezig. Jammer dat er geen uitgiftepunt was van een lekker drankje, want we waren al aardig dorstig aan het worden.

Afijn op naar de volgende tuin.

De Romeinse tuin. De Romeinen hebben de peterselie, selderij, appel, rammenas en tamme kastanje naar Nederland gebracht.

De Pre-Historische tuin. Onder prehistorie verstaan we de tijd dat er nog geen geschreven berichten werden gemaakt. Via archeologische opgravingen en bodemmonsters kon o.a. worden vastgesteld wat mensen aten. In deze tuin krijg je een idee hoe mensen vroeger hebben geleefd.

Het was alweer half twee in de middag, dus tijd om door te lopen naar het erf van Hof van Twello. In de tent aangekomen konden we nog even evalueren hoe onze ervaringen waren.

De meeste van ons hadden toch maar de schoenen/laarzen/klompen aangehouden, immers de steken, prikkels en gevaar voor steken van insecten wilden we niet riskeren. Doch is het vermeldenswaardig dat de twee jongeren onder onze groep van Soos Kiek Uut de tocht wel met blote voeten hebben gelopen. Günther Bos en Yvon de Groot lieten zich niet kennen en hebben de tocht blootsvoet doorstaan. Dus zij zijn dan ook de enige onder ons die kunnen vertellen hoe het nu is om zonder zicht met blote voeten dit pad te lopen.

Misschien is het goed om te onderzoeken of in de toekomst dit blote voetenpad te lopen is met een audio tour, dus dat de teksten die onderweg staan ook beluisterd kunnen worden.

Het is wel raadzaam om als blinde/slechtziende dit blote voetenpad met een begeleider te lopen.

We hebben allen genoten van het bezoek aan de Hof van Twello. Na de eindtoespraak van Hans en de wel bekende tegeltjes uitgedeeld te hebben, is een ieder in de stromende regen huiswaarts gegaan.

We verheugen ons al weer op ons volgende uitstapje en dat is de BBQ in Nijbroek.

Tot dan, uw verslaggever Carel Heerius

 

Zodra de uitzending van Horizon is geweest, komen de geluidsbestanden ook op onze website te staan, onder kopje Geluid. Het fotowerk van Hans Bonthuis is al wel te zien op de Kiekuut site.

Kijk ook eens op de mooie site: www.hofvantwello.nl


De gasten van vandaag zijn:

Bas Barendregt, Bart/Tinie Beekman, hans/Gerrie Bonthuis, Gunther Bosch, Ria van het Erve, Yvon de Groot, Carel Heerius, Peter/Maria Hoogerdijk, Willem Koks, Gerard Lugtenberg, Diny Lutke Willink, Ben/Femmy Maes, Tonnie Nijssen, Margareth Pauli, Willem/Corrie de Witte en Veldwachter, Hans.

 

Kenmerk: Kiekuut/2011/hofvantwello.11