Verslag Bezoek Deventer schouwburg en bezoek bij Emmy Strik (van Dickens) 18-11-2011 (134).

Nadat iedereen op het station in Deventer aanwezig was, zijn we tegen half elf naar de overkant gelopen, waar de Deventer schouwburg staat. Daar zijn we ontvangen door Miranda Pereboom. Onze jassen werden door haar aangenomen en in de garderobe opgehangen. We konden aan de tafels zitten en werden voorzien van een lekkere kop
koffie/thee met een Deventers bijtje.
Onze gastheer in de schouwburg Aloys Alma heette ons allen welkom in de mooi verbouwde Deventer schouwburg. Het is niet de eerste keer dat Soos Kiek Uut naar de schouwburg is geweest. Op vrijdag 7 januari 2000 is ook een rondleiding door Aloys Alma verzorgd en de Soos heeft twee keer een optreden bijgewoond in 2002 en in 2005.
Dat we nu weer een rondleiding krijgen is vanwege het feit dat de schouwburg mooi is verbouwd.
Aloys vertelde ons het volgende:
Volgend jaar ga ik met vervroegd pensioen en dan heb ik in de Deventer schouwburg 39 jaar en 3 maand mogen werken. Op 31 maart neem ik afscheid en op die dag treedt Vincent Bijlo op. Komt dan allen kijken en luisteren.
De ArtEz lunchconcert die om 12.15 uur gaat bijwonen wordt verzorgd door  studenten van de masteropleiding Klassieke Muziek.
In 1994 is de oude Deventer schouwburg verkocht aan de gemeente Deventer en een nieuwe schouwburg gebouwd, schuin tegenover het station. In 1995 is de nieuwe Deventer schouwburg geopend. Om de klant beter te kunnen ontvangen en een goede service te kunnen geven is de schouwburg vorig jaar verbouwd. 
Zo is de entree groter geworden, zijn er twee hoge draaideuren gekomen, de garderobe is verplaatst naar de rechterkant bij binnenkomst, het café is weg en daarvoor in de plaats is een grotere bar gekomen die meteen opvalt als je de schouwburg binnenkomt, in de grote open ruimte staan tafels en stoelen (stadscafé) waar je kan zitten en het een en ander kan nuttigen, er is een grote lange glazen wand geplaatst aan de buitenzijde zodat iedereen naar buiten kan kijken. Op de 1e en 2e verdieping is een foyer waar een bar aanwezig is en waar men d.m.v. een schuifwand de foyer in tweeën kan delen.
Vrijdags is er in de avond life muziek te horen in het stadscafé.
Ook de schouwburg heeft te maken met minder bezoekers. De entree kaarten zijn duurder geworden door de verhoging van het BTW tarief van 6% naar 19%, er wordt  minder subsidiegeld ontvangen en door de crisis komen er ook minder mensen.
De schouwburg heeft een grote zaal en een kleine zaal, en Aloys stelt voor dat we naar de grote zaal gaan om een “kijkje” te nemen op het toneel. Uiteraard was voor sommigen niets te zien, echter door de uitleg van Aloys en het zelf betasten en lopen op het toneel kon je toch goed het een en ander vernemen. Het toneel is 17 meter diep, Veldwachter Hans heeft zelf de meterstappen gezet door naar het handgeklap op het eind te lopen. Breed is de vloer 25 meter breed en aan beide zijden is een zijbeuk van samen 11 meter. Het plafond is ongeveer 25 meter hoog. Boven in de kap wordt het decor en verlichting opgehangen. Vroeger ging alles met touwen, tegenwoordig is alles machinaal te bedienen. Al met al een mooi groot toneel. Voor het toneel kan een orkest plaatsnemen in een orkestbak. De eerst drie rijen stoelen worden dan weggenomen, zodat de vloer geopend kan worden. Er komt een net boven het orkestbak voor de veiligheid van de artiesten die op het toneel aanwezig zijn. Middenin de zaal is de geluidstechnicus geïnstalleerd, daar kan hij beter horen of het geluid goed in de zaal wordt ontvangen.
Voordat er ‘s avonds een optreden is, moet alles van te voren worden klaargezet en getest. Soms komt ’s nachts al de vrachtwagen op het af te leveren en wordt er begonnen met de opbouw. Na de voorstelling moet alles weer  afgebouwd en opgeruimd worden, zodat het toneel weer voor de volgende voorstelling beschikbaar is. Als er bijvoorbeeld 4 technici mee komen voor het installeren van alles, dan zijn er ook 4 technici van de schouwburg aanwezig om te helpen.
Nadat Aloys de vele vragen heeft beantwoord, zijn we eerst nog even een kopje koffie/thee gaan drinken in het Stadscafe. Dan is het tijd om naar de kleine zaal te lopen om daar het lunchconcert bij te wonen. Drie studenten van de Masteropleiding Klassieke Muziek uit Arnhem treden voor ons op. Er zijn ongeveer 80 personen in de zaal. Aloys verwelkomt iedereen en meldt ook nog onze, Kiekuut, aanwezigheid aan de overige gasten.
Achtereenvolgend hier de muziekstukken, componist, muziekinstrument en naam student:

Suite no. 3      
Courante en Bouree                J.S.Bach          altviool                        Yuan Li
Romanze Op.                          M.Bruch          altviool en piano          Yanjun Shi en Yuan Li
Scene de Ballet Op. 100         C.de Beriot     altviool en piano          Yanjun Shi en Yuan Li
Barcarolle No.1 Op. 19           G.Fauré           piano                           Philip Huang
Nocturne Op.33                      G.Fauré           piano                           Philip Huang
Poème tragique Op.34          A.Scriabin       piano                           Philip Huang
Sonate 1.x.1905                      L.Janácek        piano                           Philip Huang
Etude No.6 Op.40                  N.Kapustin      piano                           Philip Huang

Om 13.20 zijn we voldaan van de mooie klanken naar het stadscafé van de schouwburg gegaan en daar kregen we nog een kop koffie aangeboden en konden we nog even napraten. Aloys is door Hans bedankt voor zijn bijdrage aan de rondleiding en overhandigde hem een tegeltje van witte chocolade. Daarna zijn we te voet naar de Walstraat gelopen. Van de website van de Deventer schouwburg heb ik onderstaand informatie gekopieerd:
Rolstoelgebruikers / Visueel gehandicapten
De DS is goed toegankelijk voor rolstoelers en beschikt over liften en aangepaste toiletten. In beide zalen zijn een beperkt aantal rolstoelplaatsen beschikbaar. Wilt u gebruik maken van een rolstoelplaats dan dient u dit duidelijk kenbaar te maken bij uw reservering. Uit het oogpunt van veiligheid worden rolstoelgebruikers en visueel gehandicapten geacht met een begeleider de voorstelling te bezoeken. De begeleider betaalt enkel de Servicetoeslag. Indien u zelf geen begeleider heeft en graag een voorstelling wil bezoeken kunt u contact opnemen met het bespreekburo. Wij regelen dan kosteloos een begeleider voor u.
Slechthorenden
De Deventer Schouwburg beschikt over een infrarode geluidsversterking voor slechthorenden. Ook mensen zonder gehoorapparaat kunnen van dit systeem gebruik maken. U kunt deze infrarood hoorbeugels kosteloos lenen bij de informatiebalie. 
Nu zijn we aangekomen in de Walstraat waar Emmy Strik ons stond op te wachten bij de vrouwengevangenis.
Ter informatie over de vrouwengevangenis: Na vestiging van het kantongerecht in Deventer was er behoefte aan celruimte. Naast enkele cellen in de kelder van het kantongerecht aan de Brink, werd hiervoor ruimte gevonden aan de Walstraat. De gevangenis aan de Walstraat deed dienst van 1818 tot 1905.

Na de bevrijding in 1945 werden in deze gevangenis de vrouwelijke leden van de NSB gevangen gezet, vandaar de naam ‘vrouwengevangenis’.
Emmy, de grote animator van het Deventer Dickens Festijn, nam ons mee naar de binnenplaats bij het gevang, waar trouwens ook een leuk theehuis is. We hebben ons in twee groepen gedeeld, dus kon de eerste groep mee met Emmy. Even later was de tweede groep aan de beurt waar tevens uw verslaggever bij aanwezig was. We werden rondgeleid langs de vele kostuums die gebruikt worden bij het Charles Dickensfestijn. Er hangen kostuums voor de zwervers, notabelen, rouwenden etc. en tevens liggen daar omslagdoeken, witte en gekleurde schorten, roezels etc. Alle kostuums en toebehoren worden na afloop van het festijn gestoomd, echter de kostuums van de zwervers mogen niet gestoomd worden maar mogen alleen gelucht. In een andere kamer hangen kostuums aan een kledingrek die nog gerepareerd moeten worden. Op de briefjes die aan het kostuum zitten staat o.a. op wat er hersteld moet worden zoals: rok elastiek, 2 knopen missen, sluiting maken, voering repareren etc. In deze kamer staat ook een hoedenkast met diverse luifelhoeden en andere soorten. Op deze kast staan nog oude originele hoedendozen met reclametekst er op zoals: hoeden en pettenfabriek J.v.d.Meer Deventer. Dit is een verzameling van Emmy zelf. Totaal heeft Emmy ongeveer 750 kledingstukken. Emmy vraagt aan de deelnemers die meedoen en een kostuum dragen een vergoeding van € 10,= aan de bewoners en € 25,= aan de ondernemers. Voor dat geld kan ze alles laten stomen en repareren. Dit jaar wordt het de 21e Charles Dickens festijn en Emmy Strik verheugt zich er al weer op. Ze krijgt jaarlijks veel positieve reacties van mensen. Zo was er enkele jaren geleden een man die van Emmy toestemming kreeg om in een mooi kostuum in de kamer van Queen Victoria, zijn vriendin ten huwelijk te vragen. Hij had tegen zijn vriendin gezegd dat hij niet mee kon naar het Dickensfestijn en zij maar iemand anders moest meevragen. Zijn aanstaande liep gezellig met een vriendin in de Walstraat en bij het huis van Queen Victoria werd ze naar binnen geroepen. Ze had nog steeds niets in de gaten, totdat zij door de persoon in 19e eeuws kostuum gekleed ten huwelijk werd gevraagd. Dit alles zegt Emmy, maakt het voor mij zo mooi. Nadat iedereen weer veel te weet is gekomen van Emmy heeft Hans haar bedankt en ook zij kreeg het welbekende tegeltje van Kiekuut overhandigd.
Daarna hebben we onze magen kunnen vullen bij La Place met een lekker broodje of frietje. Onze hoffotograaf had wat bonnen, waarmee we korting kregen bij het bestellen. Na een leuke dag is iedereen weer tevreden naar huis gegaan. Zie de mooie foto’s bij dit verslag.

Bezoek ook maar eens de volgende websites:
www.deventerschouwburg.nl
www.dickensfestijn.nl

Uw verslaggever Carel Heerius

De gasten van vandaag zijn:
Bas Barendregt, Diny Lutke Willink, Tinie Beekman, Hans/Gerrie Bonthuis, Ria van het Erve, Peter/Maria Hoogerdijk,, Willem/Corrie de Witte, Jose Grana Moreira, Hans Plant, Juliette Reek, Gerard Lugtenberg, Margareth M. Pauli, Adrie Kool, Bert Vossen,  en Carel Heerius/Veldwachter, Hans.

Onze viervoeters: Babou en Ismo  en Hera

Kenmerk: Kiekuut/2011/schouwburg, Emmy Strik