Broodbakkerij Wessels 30.05.2012. (140)

Jullie organisator is een zoon van een brood- en banketbakker, VEBA, van de Snippeling. Bij het verzamelpunt op het NS Station hoor ik her en der ook dat vele Soosleden een band hebben met een bakkerij. Dus in wandeltempo gaan we naar de Spoorstraat hoek Boxbergerweg naar de Broodbakkerij van Henk Wessels. Heel vroeger was hier het treinstation. Eigenaar Henk Wessels haalt ons op en sluist ons door de drukke winkel waar het al heerlijk ruikt naar vers brood uit de bakkerij. Na het welkomstwoord van Hans neemt Henk het graag over en vertelt dan het familiebdrijf in 1888 is begonnen in de binnenstad op de Zandpoort en later naar de Spoorstraat is verhuisd. Momenteel is de 5e genera­tie, zoon Daniel werkzaam in de bakkerij. In het verleden waren er veel bakkers in Deventer, momenteel nog 2 echte bakkers (Maatman en Wessels). Ons team bestaat uit 13 personen, waaronder 5 bakkers, het merendeel is werkzaam in de winkel als partti­mer. Onze looproute binnen is als volgt, magazijn, koeling, bakkerij. In het magazijn ligt volop meel o.a. ook van de Bokkers Molle uit Olst en het wereldbekende Waldkorn­meel (geheimrecept maar we komen er steeds meer achter wat de samenstelling is) eenmaal in de week wordt het meel aangeleverd. In een hoek een afzuigkap met een werktafel en een oliebollenap­paraat, dagproduktie van 1500 bollen. De diepvries/koeling heeft een tempera­tuur van  minus 18 graden. In verband met de vele soorten brood wordt er bijvoorbeeld 1x in de week Granopan gemaakt en gaat dan de vriezer in en men haalt er dan uit wat er dagelijks gebakken moet worden van de Granopan. Ons dagelijks brood bestaat uit meel, gist, zout en water en wordt door het rijzen groter en dan gaat het de oven in van 290 graden. Het merendeel van de apparatuur is computer gestuurd, het afwegen wordt steekproefgewijs gecon­troleerd. Het is een mooi gezicht hoe het brood de weg aflegt op een band naar de rijskast. Het zoutgehalte was 2 procent en wordt terug gebracht naar 1,5 in 2013. Ook in is het koolhy­draatarm brood, Spelt­brood. De Kiekuut­ers mogen zelf ook nog even wat van het deeg fabriceren, de vreemd­ste uitingen van brood worden gemaakt en gelukkig niet gebakken. Dagelijks om 02:30, half drie in de ochtend!! beginnen de bakkers Jan de Haan (vroeg op als Haan), Machiel en zoon Daniel Wessels met het voorbereiden en bakken van de verschil­lende broden. Rond 06:00 uur zijn de eerste lading (120 stuks) van ongeveer 450 broden klaar, aan het eind van de week bakken ze zelfs rond de 1100 stuks. Het assortiment kent natuurlijk ook kleinere broden vandaar de hoeveelheden.  De slapste tijd voor de bakker is vanaf mei tot en met septem­ber, dan is het vakantietijd en eten de mensen minder. We eten niet veel stokbrood, want dat moet je eigenlijk vers eten en bij ons wordt het meestal gebruikt bij de barbeque en hapjes, in Frankrijk is het altijd kakelvers en dan smaakt het ook verrukkellijk. Brood trekt vocht aan, tip; stokbrood even wat nat maken en in de oven op 200 graden en dan met een scherp mes, het liefst electrisch snijden.  Bij deze ambachtelijke bakker, waar veel met de computer wordt aangestuurd, kost een brood tussen de 2 en 3 euro en je doet meestal met 1 brood, 2 dagen. In zijn winkel ligt altijd tot zes uur vers brood. Het overtollige brood wordt niet weg gegooid maar gaat naar gaat naar bijvoorbeeld de dieren en instellingen.    
Een heerlijke gezonde boterham waarin je de natuur nog proeft. Het assortiment aan brood geeft veel variatie en natuurlijk niet te vergeten het bekende vloerka­detje. Zeker aan te raden is de keuze uit de vele belegde broodjes, die in de winkel gesmeerd en belegd worden. Het is iets over half twaalf als Henk Wessels van ons het bekende chocoladetegeltje krijgt en Hans namens Soos Kiekuut hem bedankt voor de fantastische uitleg van zijn mooie bedrijf. Hierna gaan we wandelend terug naar de Nieuwstraat, onderweg verdwalen bijna een paar Kiekuutluidjes, maar bij broodjeszaak De Vlinder is het even een broodje happen en vervolgens gaat dan ieder zijn eigen weg. We weten nu meer over ons dagelijks brood of in Deventer ook wel stoete genoemd.

Luister nog maar eens naar bakker Henk Wessels audio.

 
De gasten van vandaag zijn: Bart/Tinie Beekman, Hans/Gerry
Bont­huis, Ria van ’t Erve, Jose Grana Moreira,  Peter/Maria Hoogerdijk, Gerard Lugtenberg, margareth Pauli, hans Plant, Piet/Mar­go Schwengle en Veld­wachter Hans.
Extra vandaag zijn: Bart/tinie Beekman, Hans/Gerrie Bonthuis, ria van ’t Erve, Jose Grana Moreira, Peter/Maria Hoogerdijk, Margareth Pauli, Hans Plant, Piet/Margo Schwengle en Veldwachter, Hans.

Kenmerk: Kiekuut/2012/bakkerwessels.12)