Tour de Holterberg met Klootschieten 27.06.2012. (142)

De 99e editie van de Tour de France gaat binnenkort van start. Wij als Soos Kiekuut gaan de bergetappe nu al uitvoeren met een wandeling en een klootschietwedstrijd. Dus flink in beweging. Op woensdag hebben zich een aantal Soosleden gemeld bij het NS Station te Deventer. De organistie heeft de hulp ingeroepen van de NS assistentie en die helpen ons voortreffelijk en lichten de conducteur in als we in Holten arriveren. Het is goed wandelweer en de wolken zijn dun en het zonnetje doet zijn best. Mooi op tijd, 10:28, vertrekken we uit Deventer, in de stoptrein zitten de Apeldoorners al. De reis is kort, want na dertien minuten zijn we al in het Sallandse bergdorpje Holten. We stappen uit en zwaaien de NS bemanning toe. Buiten het station kuieren wel al snel naar de Col de Holterberg. Wel even wachten want Bart/Tinie hebben een kleine vertraging en die nemen wat bagage van ons over. De wandeltocht gaat direct al stevig steil naar boven, maar we hebben afleiding, want er staan onderweg op gezette afstanden driehoekpaaltjes met jaartallen met tekst daarbij over wat er in de wereld, plaatselijk en met het koninklijk huis is gebeurd. We starten bij 1998 en dan vanaf 1990 om de tien jaren wordt het voorgelezen en wij kunnen dan even bijkomen. We starten om elf uur met de wandeling, vooral bij de jaren 50 en 40 wordt veelvuldig stilgestaan. Bijvoorbeeld in 1980 is de cent afgeschaft, 1950 de Efteling gaat open en de eerste politievrouwen zijn een feit, 1949 oprichting Volksrepubliek China, 1948 Start Nefit Deventer, 1947 geboortejaar jaar 3 kiekuutluidjes die nu 65 worden, 1946 begin van de Arbeidsvitaminen en nog vele jaren volgen. Maar we gaan in looppas versnellen en arriveren met een klein ommetje om twee minuten over twaalf bij Buitengewoon Holten. De niet wandelaars (4) zitten al geruime tijd aan de koffie. Na het welkomstwoord en de loting van de groepen legt eigenaar Henri Vukkink het spel uit, (audio). Tussendoor is er ook al een vette hap genuttigd. Om 13:10 vertrekt groep A (Peter/Maria en Bart/Tinie) om 13:20 groep B (Hans/Gerrie, Margareth, Ria), om 13:30 gaat groep C van start (Willem/Corrie, Juliette, Willy) en tenslotte om 13:40 groep D (Jan/Riekie, Adrie en Hans) De eerstgenoemden zijn de ploegleiders en de partner is de knapzakdraagster/drager. De knapzak is goed gevuld met o.a. snoep, appel, slaatje, sapje, chocola, worst en kaas. Halverwege het parcours wordt de fles met Jagermeister aangebroken. We lopen als het ware een vierkant en zijn een hele tijd onderweg. Onderweg wordt Hans V. nog geraakt door een kloot op zijn wreef, eigen domme schuld, hij staat hartsikke fout opgesteld. Het was heel handig om geleidehonden in de groep te hebben, want die willen zelf de kloot al rapen voordat hij tot stilstand is gekomen, en ze zijn heel handig bij het zoeken naar de kloot. Het is drie uur en groep D is halverwege, Adrie wordt door haar viervoeter plotseling vooruit getrokken en “buikschuift” over een Anwb paddestoel, gelukkig loopt het zonder kleerscheuren af. Na onze borrel om 15.30 weer verder. De groep van Corrie raakt eeen kloot kwijt, maar na afloop weer op jacht gegaan en gevonden. De tijd staat stil om half vijf als iedereen weer terug is op het terras van vertrek. Al met al is er een pittige ronde gemaakt. Hier kun je nog luisteren naar de korte verslagen van de ploegleiders van A,B,C en D, (audio).  Dan leest Willy Brinkman het eindresultaat voor; A1 73, A2 74, B1 82, B2 83, C1 72, C2 72, D1 47 en D2 64, luister maar even (audio). De rangvolgorde is als volgt:
1. D1; Jan en Riekie van der Horst 47 worpen
2. D2 Adrie Kool en Veldwachter, Hans 64 worpen.
3. C1 Willem/Corrie de Witte 72 worpen
4. C2 Juliette Reek en Willy Brinkman, 72 worpen.
5. A1  Peter/Maria Hoogerdijk 73 worpen.
6. A2 Bart/Tinie Beekman 74 worpen.
7. B1 Hans/Gerrie Bonthuis 82 worpen.
8. B2 Ria van “t Erve en Margareth Pauli 83 worpen
Na nog een drankje en bijna vergeten de clubvlag mee te nemen,  verlaten we het gezellige terras van Henri Vukkink om 17:10 uur en in de afdaling lopen we beduidend sneller naar het knusse stationnetje en komen daar op het perron aan om 17:32 uur. Onze stoptrein vertrekt hier om 17:49 en wederom dertien minuten later zijn we weer in de Hanzestad Deventer. Moe en voldaan nemen we afscheid en een ieder gaat dan haar eigen weg. In ieder geval was deze berg-etappe de moeite waard en we kijken nu al uit naar volgend jaar.

De gasten van vandaag zijn: Bart/Tinie Beekman, Hans/Gerry Bonthuis, Willy Brinkman, Ria van ’t Erve, Peter/Maria Hoogerdijk, Jan/Riekie van der Horst, Adrie Kool, Gerard Lugtenberg, Margareth Pauli, Juliette Reek, Willem/Corrie de Witte en Veldwachter Hans.

(Kenmerk: Kiekuut/2012/tourdeholterberg.12)