Roel Smit 40 jaar Stadsbeijaardier 20.07.2012. (144)

Nederland zit in een dip, tegenvallende economie en de laatste weken slecht weer en ook nog een Beijaardier die onze Gemeente Deventer gaat verlaten. Roel Smit die al 40 jaar op zijn toetsenbord boven in de Lebuinuskerk speelt heeft de pensioen gerechtigde leeftijd bereikt en verlaat zijn werkgever. Dat is al een beetje gevierd tijdens zijn 40 jarig jubileum in mei 2012 op grootse wijze en dan zit er nog een afscheid niet meer in, aldus onze Roel. Maar Soos Kiekuut wil op de Kiekuut wijze hier wel de nodige aandacht aan schenken. Zodoende dat op deze bewolkte, en de zon komt steeds meer door de wolken schijnen, vrijdag de 20e juli een delegatie van Soos Kiekuut zich verzamelt bij het NS Station Deventer. Met een speciale gast, Ruud Driessen, chauffeur bij TCR en een kenner van de Lebuinustoren vertrekken we omstreeks elf uur richting Cafe De Dikke van Dale voor het kopje koffie en daar wordt de Kiekuut groep verder geformeerd, ook dichter Olivier Rensink, en later komt de Beijaardier Roel Smit ons ophalen. Hans heet hier op het zonovergoten terras iedereen welkom, inclusief Bas, de snelle radioreporter van Horizon. Het is 12:15 als we bij de deur staan om de toren van de Lebuinus te gaan beklimmen. Roel laat zien dat vroeger een enorme grote sleutel toegang verschafte tot de toren en nu kan met een klein sleuteltje het lipsslot geopend worden. We zijn niet met z’n allen naar boven, een 6-tal blijven beneden en de overige dertien gaan de 220 treden omhoog, je drait constant tijdens het lopen. Halverwege houden we een pitstop en kijken dan nog net tegen het dak van de kerk aan en zien het Stadhuis mooi beneden liggen. Even bijkomen en dan verder. Boven gekomen even goed bukken anders kun je behoorlijk de hersenpan beschadigen. Het is een heel laag deurtje en het carillon begint te spelen, iemand vraagt is dat playback? Roel legt uit dat het carillon op de geijkte kwartieren een deuntje speelt en zeven minuten voor het half en heel uur een kort riedeltje. We hebben 16 minuten over de 220 treden gedaan. Roel is dan bijna bij zijn werkkamer en vertelt hier al wat over het uitzicht en vooral over de klanken die uit het gerestaureerde carillon klinken. Sommige Deventernaren hebben nu een slechte ontvangst, maar Roel heeft er alles aan gedaan om het te verbeteren. Helaas werden niet al zijn wensen gehonoreerd, vanwege de subsidieregels, (audio). Het carillon is van 1613, dus bijna 400 jaar. Onze Beijaardier nodigt de eerste Kiekuuters uit om nog een paar treden omhoog te komen in zijn speelkamer en vertelt hier over zijn gerestaureerde werkkamer, (audio). Roel heeft zijn vingers beplakt met pleisters en watten, want hij slaat op het klavier en dat kan blessures geven. Op de omloop vertelt Ruud nog wat over de Lebuinustoren, (audio). Dan is de wissel van de groep en wat later blijkt komen nu ook de zangers naar boven. want we hebben een speellijst afgegeven bij Roel en vanaf 13.00 uur met een speciale intro zullen dan de arbeidsvitaminen van Kiekuut over de Hanzestad klinken. De verzoeknummers zijn: Bussinkkoeklied, All you need is love, Appeltjes van Oranje, E viva Espana, As et effe kan uit My fair Lady, Fur Elise, Sooslied Kiekuut en My way. Maar eerst komt Olivier nog met een mooi stuk van Joe Dassin en Roel speelt het foutloos van de noten op het papier op zijn klavier. Hij vertelt wel met een brede glimlach dat hij niet houdt van dit soort muziek en zo te horen jullie wel, (audio). Hier volgt het riedeltje en de nummers die Roel gespeeld heeft, (audio) en de opname van Bas (audio). Roel kan zich moeilijk concentreren want hij slaat als een gek en transpireert er goed van en wij als Kiekuutluidjes zingen uit volle borst mee.  Dank aan de Ondertussen komen ook de toeristen naar boven en onze beijaardier krijgt het nodige applaus. We verlaten Roel zijn werkkamer om 13.30 uur en dalen af naar de begane grond. Een enkeling krijgt problemen met zijn linkerbeen, maar alles loopt goed af. Beneden staat de Deventer Televisie ons op te wachten en maakt opnames van Roel. Wij spoeden ons allen naar de Oude raadszaal van ons prachtige Stadhuis. Hier wordt Roel toegesproken door Hans.  We overhandigen Roel de nodige kadootjes van ons en van Bussink en een speciaal gedicht geschreven en uitgevoerd door Olivier Rensink. De DTV is ook present. Hieronder is het gedicht en aansluitend het dankwoord van Roel.

Afscheidsgedicht van de Deventer stadsbeiaardier Roel Smit
Titel: Hoe lang is je klepel.

In zijn puberteit, als hormonen vleutig stromen, ontdekte Roel iets leuks, om klaar te kunnen komen, met zijn zoektocht naar de graal, naar een passie, naar het leven het kon hard Het kon zacht En je kon er mee spelen Het heette klokkespel Zo, nu hoef ik mij nooit meer te vervelen
Met zijn Klokkespel, heel prominent en vurig fel naar Deventer getogen Indrukwekkend was het wel, zijn klokkespel Maar genieten van muziek is een groots vermogen.
Aan overkant van IJssel staat fier in volle zonde toren Lebui­nus met prachtig carillon
Roel mocht het bespelen 40 jaren lang Hij beroert het stokken­klavier want dat is mooier dan gezang
Alvorens te gaan klimmen naar plek zonder wc bezoekt hij het stadhuis bespreekt met dames wel en wee (3x)
Maar soms in hoge toren als nood is erg hoog komt er op het kerkdak urine met een boog
Het ambacht van de beiaardier subtiel, onstuimig, krachtig een draad die weer een keertje breekt minimal music, prachtig wel een maandje lang pijn in enen arm Het is dat het zijn passie is want Roel loopt er voor warm
Maar goed dat is genoeg gezegd en wat echt niemand weet dat onze Roel ook wel de koning van het aborteren heet
Want menig ei in toren hoogbewust kapot gemaakt want nog meer van de duivenpoep dan had Roel verzaakt
Bedankt voor alle jaren je gevoel in de muziek Soos Kiek‑uut gaat je zeker missen en was graag jouw publiek
Roel je bent veelzijdig hartelijk bedankt Jij hebt de klok horen luiden maar weet ook waar de klepel hangt.

Dan is het tijd om de broodmaaltijd in deze magnifieke zaal te nuttigen, met grote dank aan de medewerkers van Albron. Tegen drie uur is het allemaal afgelopen. Bas Barendregt heeft voor Horizon wel voor 2 afleveringen opnames gemaakt en onze Hoffotograaf de nodige fotos. Alles komt bij dit verslag op de website van Kiekuut.

Het was een prachtige bijeenkomst in hoge sferen met woorden en vooral met carillonmuziek.

 

Luister aub naar de Horizon uitzending op www.soos-kiekuut.nl onder kopje Geluid en dan deel 1 en del 2. In deel 3 hoor je de speellijst, te weten: Deventer Koeklied, All you need is love, Appeltjes van Oranje, E viva Espana, As et effe kan uit My Fair Lady, Fur Elise en My way.

De gasten van vandaag zijn:
Bas Barendregt, Hans/Gerry Bonthuis, Willy Brinkman, Ruud Driessen, Ria van ’t Erve, Jose Grana Moreira, Peter/Maria Hoogerdijk, Gerard Lugtenberg, Diny Lutke Willink, Olivier Rensink, Bart Schotman,  Piet/Margo Schwengle, Roel Smit, Willem/Corrie de Witte en Veldwachter, Hans.
(Kenmerk: Kiekuut/2012/carillon.12)